Osijek
KONFERENCIJA

Što raditi s otpadom s njive?
Objavljeno 9. siječnja, 2020.
Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek i Departman za građevinarstvo i geodeziju Fakulteta tehničkih nauka koji djeluje u sklopu novosadskog sveučilišta prijavili su projekt Eco build – Poljoprivredni otpad – izazovi i poslovne mogućnosti u sklopu natječaja Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije za razdoblje 2014. - 2020., koji završava upravo u siječnju ove godine.

Tom prilikom 17. siječnja 2020. planirana je završna konferencija projekta na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu Osijek u sklopu koje će biti prezentirani dosadašnji rezultati rada na rješavanju zajedničkih problema koji muče Slavoniju i Vojvodinu. To su područja u Hrvatskoj i Srbiji u kojima je poljoprivreda dominantna djelatnost, a muče ih niska konkurentnost u gospodarstvu, slaba povezanost tvrtki i neodgovarajuće odlaganje žetvenih ostataka – biomase. Ideja projekta Eco build je umrežavanje znanstvenih organizacija s gospodarstvom radi stvaranja prekogranične mreže proizvođača i potencijalnih korisnika poljoprivredne biomase i pepela poljoprivredne biomase. Pod poljoprivrednom biomasom podrazumijevaju se dijelovi žitarica i industrijskih biljaka koji ostaju na poljima nakon žetve - ubiranja usjeva. Zadatak projektnih timova je da uspostave suradnju između poljoprivrednika, koji posjeduju poljoprivrednu biomasu i lokalne industrije, koja bi tu biomasu koristila kao zamjenu za uobičajeno korištene energente i da uspostave suradnju između lokalne industrije i građevinske industrije, koja bi mogla iskoristiti pepeo nastao izgaranjem

žetvenih ostataka u građevinskim proizvodima. U istraživačkom dijelu projekta obje partnerske institucije rade na razvoju četiri građevinska proizvoda: mort, betonski/armiranobetonski elementi, predgotovljeni betonski elementi i stabilizirano tlo u kojima će se koristiti pepeo koji nastaje izgaranjem poljoprivredne biomase.

Vrijednost projekta je 464.582,54 eura za oba projektna partnera. E.N.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike