Regija
VUKOVAR DONIO ODLUKU

Svi će kruzeri od 2021. plaćati 1500 kn pristojbe
Objavljeno 9. siječnja, 2020.
Ukupan prihod dijeli se tako da 85 posto iznosa ide Vukovaru, a preostalih 15 posto Županiji
VUKOVAR

Grad Vukovar usvojio je odluku o visini turističke pristojbe za brodove na kružnim putovanjima. Njome je definirano da će i brodovi kapaciteta od 50 do 200 putnika i oni kapaciteta od 201 do 500 putnika plaćati 1500 kuna turističke pristojbe. Uporište odluka ima u Zakonu o turističkoj pristojbi, a pravilnikom koji je stupio na snagu krajem srpnja prošle godine, između ostaloga, propisuje se kako jedinice lokalne samouprave odlučuju hoće li naplaćivati kruzerima turističku pristojbu, kao i njezin najviši iznos.

Tako se navodi kako je najviši iznos za brod kapaciteta od 50 do 200 putnika dvije tisuće kuna, za brod od 201 do 500 putnika pet tisuća kuna, a za kruzere s više od 3000 putnika maksimalna turistička pristojba koja se može odrediti 40 tisuća kuna.

Objašnjavajući vukovarsku odluku, Dražen Kobašević, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo, rekao je kako gradovi i općine odluku hoće li naplaćivati pristojbu i u kojem iznosu trebaju donijeti do 31. siječnja tekuće godine za sljedeću godinu.

- To znači kako ćemo odluku primjenjivati od 2021. godine, s tim što se ukupni prihod dijeli tako da 85 posto iznosa ide Vukovaru, a preostalih 15 posto Županiji. Odlučili smo u prvoj godini primjene odrediti da svi plaćaju 1500 kuna, jer smo u komunikaciji s Lučkom upravom doznali kako gotovo svi brodovi koji dođu u naš grad imaju oko 160 putnika. Točno je da smo za one s više od 200 putnika mogli odrediti i veći iznos, do pet tisuća kuna, no s obzirom na to da u Vukovar pristane samo jedan brod takvog kapaciteta, i to s oko 210 putnika, držali smo kako viši iznos ne treba propisati - naveo je Kobašević, dodavši kako će, ako se za to pokaže potreba, moći mijenjati definirane iznose.

Prema njegovim riječima, Vukovaru manje luke u okruženju nisu konkurencija, no usporedili su troškove koje kruzeri imaju kada pristaju u okolne države.

- Treba istaknuti kako u Mohaču brodovi imaju ukupan trošak od 1000 do 1100 eura, a u Novom Sadu od 800 do 900. Budući da im troškovi u Vukovaru iznose oko 550 eura, s uvođenjem ovih 200 eura za turističku pristojbu troškovi će im porasti do 750 eura i smatram kako je to korektan iznos u prvoj godini primjene pravilnika - naglasio je.

Hoće li uvođenje plaćanja pristojbe utjecati na broj pristajanja, vidjet će se sljedeće godine.

Dragana Korpoš
HOĆE LI NAPLATA PRISTOJBE ODBITI BRODARE?
Nakon usvajanja Zakona o turističkoj pristojbi, kada je definirano kako se može naplaćivati pristojba brodovima na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu i međunarodnom prometu na unutarnjim vodama kada su na vezu u luci ili sidrištu luke, u hrvatskoj su javnosti mišljenja podijeljena. Dok jedni drže kako inozemnim turistima treba naplatiti maksimalnu pristojbu (posebice na moru), drugi zastupaju stav kako bi taj potez mogao odbiti brodare.

U Vukovaru je prošle godine pristao 351 kruzer (čak 50 posto više nego godinu prije), što znači kako bi, ako se taj trend zadrži, naplatom 1500 kuna pristojbe po brodu ukupan prihod bio nešto više od pola milijuna kuna, što nije zanemariv iznos.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike