Svijet
OSVETA ZA UBOJSTVO GENERALA SULEJMANIJA

Iran za odmazdu raketirao američku bazu u Iraku, Bliski istok na rubu rata
Objavljeno 9. siječnja, 2020.
Iranski predsjednik rekao je u srijedu da bi SAD trebao razmisliti dva puta prije nego što uzvrati na ovaj napad

Petnaestak raketa palo u noći između utorka i srijede na zračnu bazu Ain al Assad, u pustinjskom kraju na zapadu Iraka u kojoj su stacionirani američki vojnici, rekao je za France Presse sigurnosni izvor, a iranska televizija objavila je da je napad odgovor na ubojstvo generala Slejmanija.


Iranski Čuvari revolucije "potvrđuju da su (tu) bazu u Iraku pogodili s desetak raketa", i najavljuju "još snažniji odgovor" u slučaju američkog protunapada, objavio je na Twitteru PressTV, iranska informativna mreža na engleskom jeziku.


Američki predsjednik obaviješten je o napadu na američke objekte u Iraku i "pomno prati situaciju", priopćila je u utorak navečer Bijela kuća. "Obaviješteni smo o informacijama u vezi s napadima na američke objekte u Iraku. Predsjednik je obaviješten, pomno prati situaciju i dogovara se sa svojim timom za nacionalnu sigurnost", rekla je Stephanie Grisham, glasnogovornica Bijele kuće. Napad se dogodio nešto više od 24 sata nakon proturječnih informacija iz Sjedinjenih Država, gdje vojni vrh tvrdi da se američke snage povlače iz Iraka sukladno pozivu parlamenta, a Pentagon niječe.


Nekoliko zemalja članica koalicije već je povuklo svoje vojnike iz straha od novih raketnih napada.
Prijetnje

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je u srijedu da bi SAD trebao razmisliti dva puta prije nego što uzvrati zbog iranskog napada na američke vojne baze u Iraku, a koji je osveta za američko ubojstvo glavnog zapovjednika postrojba Kuds Revolucionarne garde Kasima Sulejmanija.


"Ako Amerikanci planiraju dodatne napade i zločine protiv Irana, uzvratit ćemo još jačim napadima", rekao je Hasan Rohani u srijedu. "Zahvaljujem Revolucionarnoj gardi zbog odlučnog odgovora na ubojstvo generala Kasima Sulejmanija", rekao je.


Nazvao je ubojstvo Sulejmanija "američkim ratnim zločinom" koji je "jedino prouzročio da iranski narod pokaže više solidarnosti nego ikada". Međutim, iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif poslao je pomirljiviju poruku, opisavši iranski napad kao "proporcionalan". "Iran je poduzeo i završio s proporcionalnim mjerama samoobrane po članku 51. UN-ove povelje, gađajući baze iz kojih su pokrenuti kukavički oružani napadi protiv naših civila i visokih dužnosnika. Ne tražimo eskalaciju ni rat, ali branit ćemo se od svake agresije", napisao je Zarif.


Irački predsjednik Barham Saleh, bivši premijer kurdistanske pokrajinske vlade, osudio je ispaljivanje iranskih raketa na američke baze u Iraku kao ponovnu povredu iračkog suvereniteta poručivši da ne želi da se Irak pretvori u "bojno polje sukobljenih strana". CNN prenosi da je, prema sigurnosnim izvorima, Bagdad upozorio SAD da će Iran napasti vojne baze, nakon što ga je o tome obavijestio Teheran. Irački premijer Adil Abdul Mahdi potvrdio je kako je Iran obavijestio Bagdad da će napad uskoro biti pokrenut. Mahdi je rekao kako je nakon toga upozorio iračke vojne vođe da "poduzmu nužne mjere opreza".


Iranska državna televizija objavila je da je Iran u srijedu ispalio 15 raketa na američke ciljeve u Iraku, dok je američka vojska potvrdila da su najmanje dvije iračke baze u kojoj je stacionirano vojno osoblje predvođeno SAD-om pogođene u utorak, u 23.30 sati.


Rakete su ispaljene na zračnu bazu Ain al Asad, smještenoj u Sirijskoj pustinji, u većinski sunitskoj zapadnoj pokrajini Anbar te na američku vojnu bazu u Erbilu, sjedištu kurdistanske pokrajinske vlade.


Upravo je većina kurdskih i sunitskih zastupnika, njih 158, bojkotirala sjednicu iračkog parlamenta na kojoj je jednoglasno sa 170 glasova zatraženo da se američka vojska povuče iz Iraka zbog ubojstva Sulejmanija.


Irak tvrdi da su ispaljene 22 rakete.
Povlačenje

Američki predsjednik Donald Trump tvitao je da se procjenjuje broj žrtava i štete i da će dati izjavu u srijedu ujutro.


"Sve je dobro", dodao je Trump koji je u prosincu 2018. posjetio napadnutu zračnu bazu Ain al Asad.


Jedan izvor već je ranije rekao da nema američkih žrtava, dok su drugi američki dužnosnici to odbili komentirati.


Iranska državna televizija objavila je da je ubijeno 80 "američkih terorista", i da su oštećeni američki helikopteri i vojna oprema.


Njemačka, Danska i Norveška objavile su da ni jedan njihov vojnik nije ubijen ili ozlijeđen u ovim napadima.


Irak je također potvrdio da nema žrtava među iračkim snagama.


Iranski dužnosnici pozvali su SAD da povuku svoje vojnike iz regije i spriječe nova stradanja. Upozorili su također američke saveznike, uključujući Izrael, da ne dopuste napade sa svojih teritorija.
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg osudio je iranski napad te pozvao Iran da se suzdrži od novih napada, također je dodao kako članice NATO-a ostaju predane misiji obuke iračke vojske koja je trenutačno suspendirana. "Osuđujem iranski raketni napad na SAD i koalicijske snage u Iraku", napisao je na Twitteru.


Hina/V.Tešija
prijetnja ratom
NEPOSREDNA I STVARNA
Dionice Saudi Aramca potonule
Dionice saudijskog naftnog diva Saudi Aramcoa snažno su pale u srijedu nakon iranskog raketnog napada na američke ciljeve u Iraku. Na početku trgovanja na saudijskoj burzi Tadawul dionicama Saudi Aramca trgovalo se po 34 rijala (devet dolara), najnižoj cijeni od uvrštenja u burzovnu kotaciju 11. prosinca. Time je tržišna vrijednost kompanije pala na oko 1800 milijardi dolara, s maksimalnih 2060 milijardi dosegnutih 12. prosinca, kada se dionicom trgovalo po 38,70 rijala.

Danas su potonule gotovo 12 posto, ali su još uvijek iznad 32 rijala, utvrđenih u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO). Dionice Aramca padale su već u posljednjim tjednima prošle godine budući da je početna euforija među ulagačima ustupila mjesto realnijim procjenama. Aktualni pad izazvale su pak geopolitičke napetosti, tumači Jason Tuvey iz Capital Economicsa. Pale su i dionice ostalih kompanija u Perzijskom zaljevu. Obveznice zemalja u toj regiji bile su pak prilično stabilne. "Čini se da odmazda Irana neće potaknuti eskalaciju sukoba, pa tržišta ne padaju. Mislim da ćemo, nakon što to bude potvrđeno, svjedočiti blagom oporavku zbog olakšanja u regiji”, procjenjuje Zeina Rizk iz dubajskog Arqaam Capitala. Aramco je inicijalnom javnom ponudom pribavio 25,6 milijardi dolara, nadmašivši Alibabu koji je IPO-m u 2014. pribavio 25 milijardi. Strani su investitori ipak bili na oprezu zbog dvojbi u pogledu vrijednosti dionica. "Napetosti između SAD-a i Irana pripadaju rizicima koje su ulagači predviđali za koncentraciju poslovanja na Bliskom istoku”, tumači viši analitičar Sanford C. Bernsteina Oswald Clint.
Cavusoglu ide smanjiti napetosti u Iraku
Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu posjetit će u četvrtak Irak kako bi pokušao smanjiti napetosti, nakon što je Iran raketirao američke snage kao odgovor na ubojstvo iranskog vojnog zapovjednika, priopćilo je u srijedu ministarstvo vanjskih poslova. Cavusoglu će otputovati u Irak u sklopu "pojačanih diplomatskih napora (Ankare) kako bi se ublažile napetosti vezano uz zadnje događaje u regiji", navodi se u priopćenju turskog ministarstva. Turski ministar također je održao telefonski razgovor s iranskim šefom diplomacije Džavadom Zarifom, stoji u odvojenom priopćenju. Cavusoglu je rekao u ponedjeljak da je Turska u kontaktu sa svim stranama u regiji i Washingtonom kako bi smanjila napetosti te je dodao i da će Ankara raditi na tome da pomogne u rješavanju tog pitanja.
EU i Kina apeliraju na prekid sukoba
Europska unija i Kina pozvale su u srijedu SAD i Iran na prekid sukoba i dijalog nakon iranskih raketnih napada na američke ciljeve u Iraku. "Uporaba oružja odmah treba prestati kako bi se otvorio prostor za dijalog", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen novinarima prije odlaska u London gdje će o situaciji na Bliskom istoku razgovarati s britanskim premijerom Borisom Johnsonom. "Pozvani smo učiniti sve što je moguće za pokretanje pregovora. Uspostavili smo provjerene veze s mnogim akterima u regiji, i šire, kako bi došlo do deeskalacije situacije", rekla je Ursula von der Leyen. "Pogoršanje situacije na Bliskom istoku nije u interesu ni jednoj strani", rekao je u srijedu glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang, i ponovio poziv za mirnim rješenjem sukoba. Kina je kritizirala SAD zbog provociranja napetosti na Bliskom istoku. SAD je u uredničkom uvodniku novina China Daily optužen za stvaranje "kotla tenzija" u regiji. Kina je u bliskom kontaktu s relevantnim stranama u Vijeću sigurnosti UN-a, rekao je Geng na upit pomaže li Kina u rješavanju sukoba.
Najčitanije iz rubrike