Kultura
DELIRIUM INTERRUPTUM MARKO MARKOVIĆ

Poziv na opći delirij ispred HNK-a
Objavljeno 8. siječnja, 2020.
Početak 2020. obilježen je novostima u političkom stanju i statusu Hrvatske. Osim predsjedničkih izbora, započelo je i hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a. U povodu toga u HNK-u u Zagrebu održat će se svečani koncert 9. siječnja. Koncert se održava za predstavnike Europske komisije te isključivo za uzvanike s pozivnicama. No Delirium Interruptum je koncert druge vrste, participativna a capella intervencija te iz kazališne trupe Domino pozivaju posjetitelje da im se već u 18 sati na istom mjestu (ispred HNK-a) pridruže na općem deliriju koji će uslijediti u povodu tog povijesnog trenutku kada Hrvatska postaje najsjajnija zvijezda europske zastave.


Delirium interruptum - vokalna akcija u javnom prostoru iznosi opće stanje svijesti upitnog identiteta, emocionalne uznemirenosti, dezorijentacije i apsolutne ekstaze. Ovdje će se vaš glas čuti - najavljuju i pozivaju sve da se pridruže opijenoj masi i oslobode svoje glasove - glasove požude, omamljene uzdahe, krikove, zvukove jecanja, zapomaganja, lizanja, deranja, vrištanja, uz intimno koreografirane neartikulirane pokrete, trzaje, padanja, valjanja i skakanja.
- Mi njima pripadamo, a oni su nama privrženi. Ili oni pripadaju nama, a mi smo njima privrženi. Ili mi njima pripadamo i mi smo njima privrženi. U tim prividnim odnosima društvene stvarnosti obitavamo i balansiramo. Delirium interruptum je metoda zaštite zdravog razuma od neželjenih posljedica tog odnosa - kažu. N.Vek.
Budućnost političkog performansa
Marko Marković je izvedbeni umjetnik koji u svom radu pozicionira pitanje kolektivnog i individualnog ponašanja, djelovanja i pozicioniranja u društvenom sustavu. Aktivan je na međunarodnoj sceni kao autor i organizator kulturno-umjetničkih i edukativnih programa. Godine 2016. predstavio je rad na Venecijanskom bijenalu arhitekture. Ovaj performans dio je Dominova programa Budućnost političkog performansa u sklopu projekta Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU-om 2019. - 2021., posvećenog predsjedanju Hrvatske Vijećem EU-a.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike