Kultura
12. NATJECANJE PJEVAČKIH ZBOROVA U SVIBNJU U ZADRU

Nastupa i jedan je od najuspješnijih a cappella ansambala u Hrvatskoj
Objavljeno 9. siječnja, 2020.
U četvrtak, 14. svibnja u katedrali sv. Stošije održat će se koncert komornog zbora Ivan Filipović iz Zagreba u sklopu otvorenja 12. međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova. Komorni zbor Ivan Filipović osnovan 1998., jedan je od najuspješnijih a cappella ansambala u Hrvatskoj i djeluje već 22. godinu pod umjetničkim vodstvom svog osnivača i dirigenta maestra Gorana Jerkovića.


Ansambl broji 30-ak članova okupljenih oko jednog cilja – posvećenost savršenstvu, što je njegov zaštitni znak od samoga osnutka. Pohvale i pozitivne kritike uglednih glazbenih stručnjaka, a posebno brojne nagrade na domaćim i svjetskim natjecanjima (Verona, Bremen, Xiamen, Rim, Istanbul, Zagreb...) pokazatelj su iznimne kvalitete rada i umjetničkih standarda koje je Zbor, kao trajni cilj i kriterij, postavio još od samog osnutka.


Zbor izvodi različitu zborsku literaturu od renesanse do suvremene glazbe. Do sada je ostvario nekoliko velikih oratorijskih djela, samostalno ili u suradnji s orkestrima (J. S. Bach, A. Bruckner, D. Buxtehude, A. Campra, M.-A. Charpentier, J. Haydn, G. F. Händel, W. A. Mozart, A. Vivaldi i dr.). Sudjelujući na natjecanjima u Hrvatskoj i širom svijeta (Mađarska, Italija, Njemačka, Kina, Turska i dr.) osvojio je dva Grand Prixa i brojna zlatna odličja.


Njegova kvaliteta prepoznata je i izvan Hrvatske – tako je ostvario niz uspješnih koncertnih turneja: Izrael, Tajvan, Njemačka, Francuska, Bugarska, Velika Britanija... Jedan od najnovijih međunarodnih uspjeha Zbora je sudjelovanje na koncertu u zgradi Generalne skupštine UN-a u New Yorku u povodu 70. obljetnice UN-a (2015.), kao i nedavno gostovanje na jednom od najstarijih međunarodnih festivala zborova u Barceloni (54 International Choral Music Festival Barcelona 2019).


Sudjelovanje na Festivalu u Barceloni, bila je kruna proslave 20. obljetnice djelovanja Komornog zbora Ivan Filipović, a koja je obilježena mnogobrojnim koncertima i umjetničkim projektima u Hrvatskoj, od kojih svakako značajno mjesto zauzima svečani koncert "Te Deum" u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u lipnju 2019. N.Vek.
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJEN FILM "KAZALIŠTE U DOBA COVIDA" U HNK-U U OSIJEKU

Disali su kao jedno iz dana u dan

ŠKOLSKA KNJIGA PREDSTAVILA KNJIGU JEDNE OD NAJBLISTAVIJIH I NAJKARIZMATIČNIJIIH OSOBA RUSKE KULTURE

Objavljen prvi hrvatski prijevod poezije Vladimira Visockog, čuvara duha ruskog naroda

MARIJANA BOŠKOVIĆ BOJE SANJA I ŽIVI

Već je u vrtiću crtala za svoje prijatelje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana