Mozaik
TRADICIJA U ŠPANJOLSKOJ

Tisuće djece na ulicama dočekale Sveta tri kralja
Objavljeno 7. siječnja, 2020.
Središnji trenutak darivanja u Španjolskoj nije Sveti Nikola, Božić ili Nova godina, nego tek na Sveta tri kralja

Stotine tisuća djece u Španjolskoj, ali i onih starijih, u nedjelju navečer su uzbuđeno čekale na ulicama Sveta tri kralja, u najiščekivanijoj noći u godini. U Španjolskoj je, naime, središnji trenutak darivanja na Sveta tri kralja, a ne na Svetog Nikolu, Božić ni na Novu godinu.

Baltazar, Melkior i Gašpar su se prema evanđelju došli pokloniti Isusu nakon rođenja te su mu donijeli darove. Ta je tradicija čvrsto utisnuta u španjolsko društvo.

Preko mora, zraka i kopna osobe odjevene u kraljeve pristizale su u španjolska sela i gradove gdje su darivale djecu. U glavnom gradu Madridu tisuće ljudi pratile su tradicionalnu povorku prilikom koje su kraljevi bacali slatkiše među okupljene. „Mama, ali ja nisam poslao pismo kraljevima, hoće li oni znati što ja želim?“ pitao je jedan mali dječak držeći za ruku majku s kojom je išao na povorku. „Naravno, to su Reyes Magos (čarobni kraljevi), oni znaju što ti želiš i bez pisma“, odgovorila je majka uzbuđenom dječaku. Tijekom čitavog dana stvarale su se gužve u trgovinama.

Točno u ponoć uslijedilo je darivanje među Španjolcima, koji si za Božić daruju manje poklone, a one glavne na Sveta tri kralja.

„Bila sam dobra i nadam se da će mi donijeti nešto lijepo“, izjavila je jedna mala djevojčica u Madridu. Kada osvane jutro, djeca će tradicionalno sa svojim igračkama izići u parkove, u jednom od za njih najsretnijih dana u godini. Od godine 1885. španjolska vlada održava paradu u čast ove posebne fešte kojom završava obilježavanje Božića.

Hina
Možda ste propustili...

STANDUP PREDSTAVA “MI MUŠKARCI, VI ŽENE” U URANIJI

SplickaScena danas ponovo u Osijeku

KONCERT POPULARNOG BENDA ODRŽAT ĆE SE 19. STUDENOGA

Skunk Anansie drugi su put na turneji u Zagrebu, i to ove jeseni u Domu sportova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KONCERT ŠIME JOVANOVCA U HNK-U OSIJEK

Na Šimunovu proslavljeno 55 godina Šimine karijere

2

ŠEST HRVATSKIH FILMOVA SUDJELUJE NA BEOGRADSKOM FEST-U

Počasni gost bit će John Malkovich

3

BERLINALE TRAJE OD DANAS, 20. VELJAČE DO 1. OŽUJKA

Jubilarni festival otvara se uz film “My Salinger Year”