Autoglas
PREMIJERA U BRUXELLESU

C5 Aircross Hybrid za tranziciju Citroëna
Objavljeno 7. siječnja, 2020.
Kombinirana snaga pogona je 225 KS, a prosječna potrošnja na 100 km je 1,7 litara. U hrvatskim autosalonima očekuje se početkom lipnja

Na 98. izdanju salona automobila u Bruxellesu, koji se održava od 10. do 19. siječnja, Citroën će predstaviti pristupačna električna vozila. U gamu će dodati šest električnih vozila te će na taj način vozila s niskim emisijama biti dostupna svima. Posebno će mjesto imati SUV C5 Aircross Hybrid, koji će se premijerno predstaviti u Bruxellesu.

S C5 Aircross Hybridom Citroën želi pružiti svestranost plug-in hibridnog modela najvećem broju kupaca u središtu tržišta. Istinsko tiho gradsko vozilo u klasi ë-Confort nudi domet od 50 kilometara u potpuno električnom načinu rada. Iako se već dokazao kao uzor u pogledu udobnosti i modularnosti, C5 Aircross SUV ide korak dalje u programu Citroën Advanced Comfort s ovom izvedbom s plug-in hibridnim motorom: dodatno se pojačava osjećaj kao da ste u čahuri i poseban užitak svakodnevne električne vožnje u potpunom miru.

Vrhunska modularnost
Iako se već dokazao kao uzor u pogledu udobnosti zahvaljujući novim ovjesima s progresivnim hidrauličnim graničnicima, sjedalima Advanced Comfort i 20 tehnoloških rješenja za pomoć u vožnji, SUV C5 Aircross ovom izvedbom s plug-in hibridnim motorom zakoračuje u novu fazu programa Citroën Advanced Comfort.

Vožnja ovim modelom beskompromisna je te je nadahnuta navikama Citroënovih kupaca, bez emisije CO2 u svakodnevnoj upotrebi pri potpuno električnoj vožnji (50 kmi dometa) i s neograničenim dometom na dugim putovanjima zahvaljujući benzinskom motoru. U ovom tihom urbanom vozilu vožnja u električnom načinu rada odvija se u potpunom miru, u ugodnom interijeru, bez trzaja i bez vibracija. Za prišuljati se nekom je idealan!

Sveukupna snaga pogonske jedinice iznosi 225 KS i 320 Nm okretnog momenta, koji je trenutačno dostupan. Sastoji se od benzinskog motora PureTech sa 180 KS, električnog motora snage 80 kW i automatskog mjenjača ë-EAT8. Prema WLTP ciklusu, prosječna mu je potrošnja 1,7 litara na 100 km, a emisija CO2 je 39 g/km. Dobro opremljeno, intuitivno i ugodno okruženje uključuje automatsko upravljanje načinima vožnje, jednostavno punjenje i portal specijaliziranih internetskih usluga. Novi C5 Aircross SUV Hybrid odlikuje se vrhunskom modularnošću te je zbog toga najsvestranije vozilo u svom segmentu: tri zasebna stražnja sjedala, klizna, sklopiva i prilagodljiva po nagibu te obujam prtljažnika u rasponu od 460 l do 600 l, najveći u kategoriji.

Stiže i u Hrvatsku
Novi C5 Aircross SUV Hybrid proizvodi se u Francuskoj u tvornici Rennes – La Janais, a izvedbe opremljene motorom s unutarnjim izgaranjem već su prodane u više od 100.000 primjeraka. U Citroënu su sigurni kako će i hibridni model imati sličnu prodajnu brojku, posebice u Francuskoj, a onda i u drugim država Europe. Riječ je o automobilu koji će se ozbiljno "potući" s konkurencijom. A upravo nadmetanja s drugim proizvođačima nikada nisu bila problem za stručnjake francuske marke.

Plug-in hibridni model SUV C5 Aircross Hybrid prvi je plug-in hibridni model Citroëna u okviru strategije Core Model Strategy, kojom se planira do 2025. postići da cijela gama ima električnu izvedbu, pri čemu će se svake godine uvoditi novi električni modeli. S proširenom ponudom električne mobilnosti Citroën ispunjava očekivanja i privatnih i poslovnih kupaca koji žele dobro osmišljenu mobilnost i kontrolu nad troškovima upotrebe.

Citroën će u Bruxellesu predstaviti obnovljenu gamu, koja je dinamična, snažna i dosljedna zahvaljujući uvođenju šest velikih modela od 2016. godine. Sve je to urodilo plodom jer je ostvarena rekordna prodaja u Europi u 2018. godini zahvaljujući uspjehu najnovijih modela: C3 – najprodavanije vozilo s više od 730.000 prodanih primjeraka, potom slijedi C3 Aircross SUV s više od 260.000, Berlingo s 180.000 i C5 Aircross SUV s više od 100.000 prodanih primjeraka u Europi u manje od godinu dana. Sve su to modeli karakterističnog dizajna i visoke razine udobnosti. Novi SUV C5 Aircross Hybrid bit će dostupan na hrvatskom tržištu krajem prvog polugodišta 2020. godine.

Pripremio: Milan Bugarić
AMI ONE I SPACETOURER CONCEPTI
Obnovljena je snažna i dosljedna gama sa šest modela koji su pušteni u prodaju u manje od dvije godine. Tako je Ami One Concept revolucionarno vozilo jedinstvenog karaktera s dva sjedala, posve električno, u kojemu je digitalna tehnologija postavljena u središte novog iskustva urbane mobilnosti kako bi se postiglo više slobode i mira te kako bi se svladali novi izazovi u pogledu mobilnosti u gradovima. Jednostavno je za uporabu i vrlo praktično, namijenjeno čak i osobama bez vozačke dozvole te se može prilagoditi svim vrstama uporabe ‘’à la carte’’, od dijeljenja automobila do najma.

SpaceTourer Citroënist Concept moderan je furgon s internetskim uslugama, koji nudi proširenu mobilnost zahvaljujući biciklu ‘’Rider The Citroënist by Martone’’. Riječ je o životnom i radnom prostoru koji omogućuje potpuni bijeg od svakodnevice i brzo dijeljenje lijepih iskustava.
PRIJELAZ NA PROŠIRENU GAMU
Citroën već punih 100 godina svojim kupcima nudi pristupačna vozila, a ove će im ponuditi pristupačna električna vozila. Citroën kreće u pohod na tržište električnih vozila predstavljajući svoj novi potpis ‘’Inspirëd By You All’’. Sa SUV C5 Aircross Hybridom Citroën prelazi na proširenu gamu koja će, uz učinkovite i snažne motore s unutarnjim izgaranjem te posebna električna vozila, nuditi i potpuno električna vozila i vozila s plug-in hibridnim motorima. Svi novi modeli vrlo će brzo imati i električne izvedbe, što je pokazatelj doprinosa Citroëna odgovornoj energetskoj tranziciji.