Novosti
NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA U OSIJEKU

Izgubljena tri mlada života: Obitelji poginulih traže utjehu i odgovore
Objavljeno 5. siječnja, 2020.
Još nema službene informacije je li mladi vozač imao dozvolu * Vatrogasci će dugo pamtiti scene užasa

Dan nakon stravične nesreće u kojoj su u sekundi ugašena tri mlada života među Osječanima se miješaju nevjerica, žalost, ali i ljutnja. Obitelji poginulih mladića i djevojke žele saznati što je uzrok cestovne tragedije kakvu Osijek ne pamti, no trebat će pričekati dovršetak policijskog očevida, ali i obdukcije na Odjelu patologije KBC-a Osijek. Dvadesetjednogodišnja djevojka, koja je jedina preživjela nesreću, i dalje je u osječkoj bolnici i izvan je životne opasnosti.



Spašavanje

Bezumna jurnjava svakako je jedan od uzroka subotnjeg ranojutarnjeg nekontroliranog slijetanja BMW-a osječkih registracija s ceste na raskrižju Trpimirove i Ulice cara Hadrijana te snažnog zabijanja u više stabala na sjevernoj strani Hadrijanove ulice. Od teških ozljeda glave i višestrukih prijeloma na mjestu nesreće poginuli su Bruno B. (20), koji je vozio automobil, suvozač Mihael H. (24) i putnica koja je sjedila iza vozača, Matea Ena S. (25). U osječki Klinički bolnički centar, nakon što su osječki profesionalni vatrogasci razrezali karoseriju uništenog automobila, prevezena je teško ozlijeđena Doris C. (21).


Djevojka je i dalje na Klinici za anesteziologiju i intenzivno liječenje KBC-a Osijek, gdje liječnici pomno prate njezino stanje. U nedjelju smo dobili informaciju da je teško ozlijeđena djevojka stabilno. Odmah nakon primitka u bolnicu, u subotu u ranim jutarnjim satima, djevojka, koja je imala višestruke ozljede mozga, prsa, trbuha i kostiju, nakon liječničke je obrade stavljena na respirator. "Pacijentica je potpuno zbrinuta i prate se sve vitalne funkcije", rekao nam je u subotu dr. Ivan Jurić, dežurni anesteziolog u KBC-u Osijek. Jurić je dodao kako je pacijentici osiguran dišni put, nadoknađena joj je izgubljena tekućina te su obavljene manje intervencije, šivanja, repozicije ramena zbog iščašenja. Napomenuo je i da nikakva ozbiljnija operacija još nije obavljena.


Nesreća nedaleko od Tvrđe i u nedjelju je bila temom razgovora djelatnika Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka. Smjena koja je intervenirala nakon nesreće dugo će pamtiti scene užasa u Ulici cara Hadrijana. Profesionalci kakvi jesu, brzo su uklonili granu koja je pala na automobil, a potom su počeli hidrauličnim škarama rezati vrata BMW-a kako bi došli do unesrećenih, posebice do djevojke koja je još uvijek davala znakove života.


- Zaprimili smo dojavu u 4.53 u subotu i na teren su izišla dva vozila i devet vatrogasaca. Zatekli su uništeno vozilo, a u vozilu su bile četiri osobe. Dijelovi automobila bili su razbacani uokolo, a motor se nalazio 20-ak metara dalje, na poljani. Vatrogasci su pristupili osobama koje su bile u vozilu. Na prednjim sjedalima bila su dva muškarca, a iza su bile dvije žene. Nažalost, od njih četvero samo je putnica koja je bila iz suvozačeva sjedala pokazivala znakove života. Žurnom intervencijom su ju izvukli i prevezli u KBC Osijek. Nažalost, ostalo troje je preminulo i nije im se moglo pomoći. Pogodila nas je ova nesreća, s obzirom na to da smo u cijeloj prošloj godini prilikom vatrogasnih intervencija imali ukupno tri stradale osobe u prometu, a sada smo u jednoj noći izgubili isto toliko - rekao je Pero Čeman, zapovjednik osječke profesionalne vatrogasne postrojbe.
Lampioni

Odmah nakon što su vatrogasci i Hitna pomoć odradili svoj dio posla, počeo je višesatni policijski očevid, koji je vodila zamjenica osječkog općinskog državnog odvjetnika. Za to vrijeme promet Ulicom cara Hadrijana od raskrižja s Trpimirovom bio je zatvoren za sva vozila. Točni uzroci nesreće do zaključenja teksta u nedjelju nisu bili poznati, a nismo dobili ni odgovor na pitanje je li mladi vozač imao položen vozački ispit. Prema tragovima s mjesta nesreće vdiljivo je da je vozač izgubio kontrolu nad upravljačem na tramvajskim tračnicama, nakon čega je slijedilo nekontrolirano skretanje BMW-a ulijevo. Vozilo je potom u punoj brzini prošlo pokraj tramvajske postaje sa sjeverne strane te se na kraju zabilo u stablo sa suvozačke strane. Od siline udarca motor i poklopac haube odvojili su se od BMW-a, kojem je otrgnut i kotač, koji je završio 20-ak metara u suprotnom smjeru, na kolniku Ulice cara Hadrijana.


Osim brzine, uzrok nesreće mogao bi biti i alkohol. Naime, stradali su te večeri na društvenim mrežama objavljivali fotografije iz jednog osječkog noćnog kluba na kojima je vidljiva i konzumacija alkohola.
- Žao mi je izgubljenih mladih života, ali još jednom se pokazalo da ludovanje nakon noćnog života zna završiti tragedijom. Znam da se to neće dogoditi zbog obitelji poginulih mladića i djevojke, koju poznajem, ali ja bih uništeni automobil ostavila kao spomenik i upozorenje svim budućim mladim vozačima što se dogodi kada jurnjava izmakne kontroli. A tragedije ne bi bilo da su se kući vratili taksijem, kojih sada ima na svakom koraku - rekla nam je Svjetlana Stipić, koja je na mjestu nesreće upalila jedan od brojnih lampiona, nijemih podsjetnika na subotnju tragediju.


Milan Bugarić/Sandra Lacić
U UTORAK JE U OSIJEKU DAN ŽALOSTI
Iz Ureda gradonačelnika Ivana Vrkića još u subotu je priopćeno da je utorak, 7. siječnja, proglašen danom žalosti u Osijeku. “Grad Osijek izražava duboku sućut i suosjećanje obiteljima tragično preminulih mladih ljudi, čiji su se životi ugasili u teškoj prometnoj nesreći u Osijeku, a jedna je osoba teško ozlijeđena. Zbog ovog tragičnog događaja koji je potresao građane Osijeka gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić proglašava utorak, 7. siječnja 2020., danom žalosti u gradu Osijeku. Dan žalosti obilježit će se spuštanjem zastava na pola koplja na zgradi gradske uprave Osijeka te javnim ustanovama i trgovačkim društvima kojima je osnivač Grad Osijek. Na Dan žalosti neće se održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera na javnim mjestima”, poručuju iz Ureda gradonačelnika.
JOŠ DVIJE NESREĆE S TROJE MRTVIH
U Osijeku su se posljednjih godina dogodile dvije nesreće koje su za posljedicu imale smrt triju osoba. Prva se zbila krajem 1999. godine na Zelenom polju, kada se automobil riječkih registracija, na završetku Gupčeve ulice, kod benzinske crpke Ina i Ugostiteljske škole, pokušao neoprezno uključiti u promet na Vukovarskoj. U tom je trenutku na njega naletio autobus GPP-a koji se od Nemetina kretao Vukovarskom prema Osijeku. Na mjestu nesreće poginule su dvije osobe, a treća je preminula u bolnici. Troje mrtvih bilo je i u sudaru na južnoj obilaznici u listopadu 2016., kada se 34-godišnjak automobilom namjerno zabio u automobil supružnika iz Dalja. Sve troje je poginulo. Policija taj događaj, zbog postupka 34-godišnjaka, ne vodi kao prometnu nesreću.