Zdravlje
ZAČIN I LIJEK

Cimet djeluje stimulativno, jača srce, osvježava krv i živce
Objavljeno 6. siječnja, 2020.
Cimet je stablo iz porodice lovora koje raste u Indoneziji, Cejlonu, Kini...

Kao najstarija mirodija, o kojoj postoje zapisi iz 2800. god. pr. Kr. iz Kine u knjizi o travama kineskog cara Sen-nunga pod nazivom kwai, cimet predstavlja začin kojemu se poklanjala velika pozornost i u jelima i u trgovini cimetom.

Cimetovo stablo visine je između četiri i sedam metara s razgranatim granama i lišćem koje je ovalnog oblika, sjajno, iz čijih pazušaca izbijaju pupoljci smeđe boje iz kojih izrasta cvijet bijele boje. Plodovi su zelene boje, a poslije su tamnoplavi. Cimet je stablo iz porodice lovora koje raste u Indoneziji, Cejlonu, Kini i ostalim azijskim zemljama.

Ljuto i oštro
Kora grana koje su starije od jedne i pol godine koristi se za dobivanje cimeta posebnim načinom fermentiranja u kokosovim hasurama te se zatim odstranjuje površinski sloj kore i uzima se nježni dio unutarnje kore, koja se umotava u svitke koji se suše u hladu, a zatim na suncu. Svitci cimeta dužine su jedan metar, a debljine jedan centimetar. Postoji više vrsta cimeta, koje se razlikuju prema jačini, okusu i prema mirisu, pa tako imamo vijetnamski cimet, javanski cimet, brazilski, itd. Miris i okus cimeta aromatični su, ljuto oštri i slatkasti. Domovina cimeta je tropska Azija - Cejlon, a uspijeva u Indiji i Indoneziji. Lišće stabla koristi se za začin u raznim jelima, plodovi za dobivanje mirisnog voska, a samo unutarnja kora drveta za dobivanje pravog cimeta. Zbog jakog stimulativnog djelovanja cimet se preporučuje osobama kojima je potrebno povratiti snagu, ljudima starije dobi, kao i rekonvalescentima.

Zapadna pučka medicina savjetuje uzimanje cimeta za liječenje anoreksije, bolova leđa, infekcije kandidom, grčeva, infekcija, kolika, krvarenja, kao stimulans srca i njegova ritma, mučnine, srčanih aritmija, slabosti tijela, slabog rada želuca, za kontrolu šećera u krvi, želučanih tegoba, itd.

Za reumu
List cimeta, kao začin koji se samljeven, dodaje hrani, i to u malim količinama, pomaže u liječenju reumatizma, slabe cirkulacije, u otklanjanju celulita, bolesti probavnog sustava, kod viška želučane kiseline i sluzi (katar), grčevitog povraćanja, krvavih proljeva i gihta. Cimet je dobar dezinficijens, i to u probavnom traktu jer pomaže u odstranjivanju nepotrebnih mikroorganizama koji se pojavljuju pri vrenju hrane.

Novija istraživanja govore da cimetovo ulje dobro djeluje na bakterije i viruse te se pokazuju dobri rezultati u liječenju kandide i AIDS-a.

Cimet jača srce i želudac, osvježava živce i krv. Najnovija saznanja o djelovanju cimeta govore da je izvrsno pomoćno ljekovito sredstvo u liječenju šećerne bolesti (dodatak hrani - prah), posebice kod dijabetesa tipa 2, u kojemu izravno utječe na povećanje glukoznog metabolizma za čak dvadeset puta, bolesti probavnog sustava, ženskih bolesti kod prejakih i dugotrajnih menstruacija i nakon poroda. Posljedice takvih stanja opća su slabost i slabokrvnost te je preporučljivo davati napitke od cimeta kod prehlade, hunjavice, gripe, nazeba (uzima se čaj od kore cimeta), bolesti živaca, cimet uspješno djeluje na osvježavanje živaca, kao i cijelog tijela, te za jačanje slabokrvnih osoba, duševne napetosti, to jest osoba koje su utučene, nesretne ili osamljene, infekcija sa stafilokokom, kandidom, E. coli te raznim gljivicama (uspješno pomaže u liječenje infekcija i posljedica infekcija, a kod gljivičnih infekcija odstranjuje alfa-toksine i štetne kancerogene spojeve - koristi se prah i tinktura cimeta), bolesti krvožilja (koronarnih arterija, slabe cirkulacije, visokog krvnog tlaka).
Jasminka Knežević
U prahu, štapiću ili eteričnom ulju
Stručnjaci kažu da ljekovite dobrobiti možemo uživati neovisno o tome koristimo li cimet u prahu, njegova eterična ulja ili štapiće, no važno je da koristimo pravi, cejlonski cimet. Taj se ljekoviti cimet dobiva iz stabla vrste Cinnamomum verum (ili Cinnamomum zeylanicum) iz Šri Lanke. Uglavnom nalazimo kineski cimet, koji se dobiva od stabla vrste Cinnamomum cassia. Prepoznatljiv je po peckavoj, oštroj aromi. Ovu jeftiniju varijantu cimeta nije preporučljivo koristiti u liječenju jer sadrži mnogo kumarina, tvari koja u većim količinama može prouzročiti i oštećenja jetre.

Za razliku od kineskog, cejlonski cimet sadrži vrlo malo kumarina, stoga se preporučuje u ljekovite svrhe.
Čaj i vino
Komadić cimetove kore oko 1-2 centimetara ubacimo u 3 dl vruće vode, poklopimo te pustimo da odstoji 15 minuta. Procijedimo i uzimamo 1-3 šalice čaja na dan. Čaju možemo dodati med.

Vino pravimo tako da usitnjenih 30 g kore cimeta stavimo u litrenu bocu tamnog stakla i prelijemo s 1/2 litre slatkog vina. Začepimo i svaki dan promućkaamo bocu sve do 6. dana, kad možemo procijediti. Uzimamo po jednu malu čašicu tri puta na dan prije jela.
Tinktura
Močimo 100 g usitnjenog cimeta 15 dana u 1/2 l 80-postotnog alkohola te svakodnevno promućkamo sadržaj. Procijedimo i uzimamo tri puta dnevno po 20-30 kapi prije jela.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike