Novosti
OSUĐEN NAČELNIK OPĆINE ČEMINAC

Zlatko Pinjuh kriv za nedavanje informacija, ali neće biti kažnjen
Objavljeno 3. siječnja, 2020.

Zlatko Pinjuh, načelnik općine Čeminac, osuđen je zbog nedavanja informacija, no nije dobio nikakvu kaznu. Nepravomoćna je to presuda Općinskog suda u Osijeku, Stalne službe u Belom Manastiru.


Pinjuh je kriv zato što kao odgovorna osoba u tijelu javne vlasti u roku od 30 dana od dana primitka rješenja povjerenika za informiranje od 28. lipnja 2017., koje je Općina Čeminac zaprimila 3. srpnja te godine, nije postupio po rješenju kojim je predmet/zahtjev za pristup informacijama vraćen na ponovni postupak. Pri tome je sukladno zakonskim odredbama posljednji dan za rješavanje zahtjeva bio 2. kolovoza 2017. Pinjuh je kriv što 3. kolovoza kao odgovorna osoba u tijelu javne vlasti nije postupio s odlukom povjerenika iz Zakona o pravu na pristup informacijama.


Sud u Belom Manastiru utvrdio je da je Zlatko Pinjuh počinio prekršaj, bez obzira na to što je bio na bolovanju od 12. kolovoza 2015. do 2. svibnja 2017., u vrijeme kada je zaprimio rješenje povjerenika za informiranje, te da postoji njegova odgovornost za nedostavljanje podataka. Međutim, sud ga je oslobodio bilo kakve kazne jer tim propustom nisu nastupile štetne posljedice, Pinjuh dosad nije kažnjavan, do propusta je došlo prije više od dvije godine, a i informacije koje su tražene više nisu relevantne.


Zlatko Pinjuh je u svojoj pisanoj obrani osporavao da je napravio bilo kakav prekršaj.


U optužnom prijedlogu navodilo se da su Petar Pranjić, Branko Dević, Ivan Rešetar, Zdenko Bosak, Tomislav Ranogajec, Milenko Jumić, Marin Svečnjak, Hrvoje Jumić, Krešimir Terzić, Rade Vidić, Zvonimir Sušac, Stjepan Kedmenec i Danijel Jezernik podnijeli zahtjev za pristup informacijama 6. veljače 2017. Općini Čeminac te su tražili presliku godišnjeg proračuna Općine Čeminac za 2014. i 2015. godinu jer nisu dostupni na internetskoj stranici Općine. Navodi se da je povjerenik poništio rješenje Općine Čeminac kojim je to odbijeno i vratio ga na ponovni postupak. U Pinjuhovoj obrani stajalo je i da je povjerenik tražio dostavu spisa predmeta i drugu dokumentaciju vezano za zloporabu prava za pristup informacijama, jer je Općina baš s tim razlogom odbila dati tražene informacije. Pinjuh je naveo da je bio na bolovanju od 23. rujna 2015. do najmanje 1. ožujka 2017. i da nije ništa znao o tome, već da je to vodila tadašnja pročelnica. Dodao je i da se povjerenik za informiranje u svojim podnescima obraćao službeniku za informiranje, a ne njemu, pa ni tako ne može odgovarati za taj prekršaj. Na sudu je ispitana i bivša pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Čeminac koja je rekla kako nije bila odgovorna za davanje informacija i nema informacija o odbijanju zahtjeva građana. Nije znala je li Zlatko Pinjuh bio na bolovanju, ali zna da je dolazio na posao u Općinu. Pinjuh nije imao prigovora na njezin iskaz, osim u dijelu kada je navela da je svakodnevno dolazio na posao, jer je, kako je ustvrdio, imao tri operacije i četiri puta bio po 21 dan na rehabilitaciji.
Protiv ove presude Općinskog suda stranke imaju pravo žalbe, a o žalbi odlučuje Visoki prekršajni sud RH u Zagrebu. S.Lacić
Skupina građana tražila je podatke o općinskom proračunu za 2014. i 2015., ali ih nije dobila
Možda ste propustili...