Regija
U VINKOVCIMA PRVI PRIMJER SOCIJALNOG PODUZETNIŠTVA U HRVATSKOJ

“Buba bar” je spreman,
čekaju još samo “papire”
Objavljeno 2. siječnja, 2020.
VINKOVCI

Nestrpljivo očekivano otvorenje "Buba bara" u Vinkovcima - a prvi je to primjer socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj - nakon proteka gotovo tri godine od ideje do realizacije, bit će uskoro, čim se, naime, dovrši i posljednja "papirologija".

- Uvijek se čeka još neki "papir" - kaže predsjednk Udruge za osobe s invaliditetom "Bubamara" Tomislav Velić dodajući da su bubamarci spremni i - jedva čekaju posluživati prve goste u toj kafeteriji, posebnoj po tome što će u njoj svoje prvo radno mjesto imati mahom osobe s Downovim sindromom.

- Prostor je bio zahtjevan u smislu ulaganja, i snalazili smo se kroz projekte, donacije, volonterski rad... Nije bilo lako urediti tih 800-tinjak "kvadrata" da bi to bilo ugodno mjesto za boravak naših gostiju, a jednako tako i za rad osoba s invaliditetom - navodi Velić i dodaje kako im je želja da se u "Buba bar" dolazi ne samo zato da bi se pomoglo bubamarcima, jer cilj je bio napraviti reprezentativan prostor u kojemu će se svaki gost osjećati ugodno.

- Dakako, glavna nam je nakana bila zaposliti osobe s invaliditetom jer sve one trebaju, žele i moraju raditi, odnosno dobiti priliku bar kroz ovakve integrativne pokušaje. Uvjeren sam da će "Buba bar" postići uspjeh jer vidim i koliko su naši budući zaposlenici nestrpljivi da krenu raditi, pokažu što umiju i da, s ponosom, zarade svoju prvu plaću, pa time i pomognu svojim obiteljima - kaže Velić. A pritom će biti jednaki svima drugima na tržištu rada i zaraditi onoliko koliko budu radili, bilo to dva sata ili pet sati dnevno, ovisno o njihovim mogućnostima.

Cijelu ideju je, međutim, pratila i borba s birokracijom, pa je i veliki uspjeh "Buba bara", iako još nije otvorio svoja vrata, to da je, ističe Velić, pridonio zakonskoj izmjeni prema kojoj će osobe s invaliditetom moći raditi, ali neće izgubiti invalidninu jer su obitelji zbog toga strahovale za budućnost svoje djece. Otuda i nada da će "Buba bar" poslužiti kao model i drugima u RH bilo da je riječ o pekarnici, praonici rublja... da uključe osobe s invaliditetom i senzibiliziraju javnost. Inače, "Buba bar" će zaposliti desetak osoba s invaliditetom, radit će cjelodnevno, a plan je, osim kafeterije i kuglane, proširiti uslugu, među ostalim, i na "brzu hranu", ali i kulturna zbivanja.

- Usluga možda neće biti vrhunska, možda će biti malo i nespretni, ali želimo da postane vrhunska i siguran sam da gosti neće odlaziti nezadovoljni - kazuje Velić. Inače, u uređenje prostora u centru grada u dobroj suradnji i s nemalom financijskom potporom Grada Vinkovaca uloženo je 6-7 milijuna kuna, a dizajn potpisuju - sami bubamarci.

U međuvremenu, budući zaposlenici za stvarni rad pripremaju se u "putujućoj" kućici koja s imenom "Buba bara" već nudi Vinkovčanima kavu i napitke prilikom raznih manifestacija u središtu grada na Bosutu.

Sanja Butigan
Tomislav Velić

predsjednik udruge

Nada je da će “Buba bar”, iako još nije otvorio vrata, poslužiti kao model i drugima u RH bilo da je riječ o pekarnici, praonici rublja... da uključe osobe s invaliditetom i senzibiliziraju javnost
PRIMJER ŠKOTI
Velić podsjeća kako je “Bubamara” ideju “pokupila” prilikom studijskog posjeta Škotskoj gdje su ih domaćini odveli u cafe-slastičarnicu gdje su osobe s intelektualnim teškoćama služili kolače i kavu, a uspjeh projekta koji su podržali brojni gosti ogledao se i u tome da su i drugi ugostitelji počeli zapošljavati osobe s invaliditetom! To je cilj “Bubamare” koja radi 35 godina i okuplja oko 1500 članova.
Možda ste propustili...

DARKO NIKOLIĆ IMA ZBIRKU OD 350 STARIH RAČUNALA

Robotron RGB 110 iz 1982. najstarije računalo u zbirci

VUKOVAR IZDVOJIO 1,6 MILIJUNA KUNA

Dodijeljeno 214 stipendija

OPĆINSKO VIJEĆE MAGADENOVCA

Lisec predsjednik, Kusturić zamjenik

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USKORO U VLASTITOM PROSTORU BRUTOPOVRŠINE 1300 ČETVORNIH METARA

Gradnja Centra za socijalnu skrb Đakovo kreće u travnju

2

AGRO-KLASTER U KORONAKRIZI

Domaći proizvod traže vrtići, škole, domovi...

3

VIJEĆE OPĆINE JEDNOGLASNO ODLUČILO NE OSNOVATI VLASTITU PREDŠKOLSKU USTANOVU

Vrtić u Viljevu u sastavu
miholjačkog Pinokija