Dome slatki dome
SAVJET AMBIJENT

Nježne i pastelne boje u sobi za novorođenče
Objavljeno 2. siječnja, 2020.
Osim centralne rasvjete, osigurajte stolne ili stojeće svjetiljke, koje prema potrebi možete premještati u prostoru

Rođenje djeteta poseban je događaj svakom roditelju, pa nije ni čudno da se uređenju sobe za novog člana obitelji pristupa srdačno, veselo i studiozno. Pripreme najčešće započinju još u vrijeme trudnoće, a konačni rezultati ovise o tome hoće li novi stanar biti dječak ili djevojčica.


Neovisno o spolu djeteta, ambijent sobe novorođenčeta treba biti prozračan, dobro prirodno osvijetljen s mogućnošću potpunog zamračivanja, a namještaj treba biti postavljen tako da osigura jednostavnu komunikaciju. Izbacite sve suvišne elemente koji opterećuju prostor. Koristite lagane prirodne tkanine kao zavjese i prekrivače, koji se jednostavno održavaju.


Nevinost i čednost poželjne su karakteristike ambijenta za bebe, a postižu se kombinacijama nježnih boja, poput bijele, krem, nježnožute, breskva narančaste, svjetloplave, svjetlozelene, ružičaste i sl. Namještaj u kombinaciji s bojom zidova i tkanina treba biti u skladnom kolorističkom odnosu koji stvara nježne ugođaje.


Vrlo važan element ambijenta za bebe je rasvjeta. Osim centralne rasvjete, osigurajte stolne ili stojeće svjetiljke, koje prema potrebi možete premještati u prostoru. Svjetiljke s mogućnošću reguliranja jačine rasvjete idealne su za ovakve sobe jer ovisno o trenutku i aktivnostima koje obavljate, kontrolirate jačinu svjetlosti. Svjetiljke nikada nemojte držati izravno uz dječji krevetić.


Iako se boje i načini dekoracije najčešće prilagođavaju spolu djeteta, nikako ne treba zanemariti činjenicu da su roditelji oni koji će najviše konzumirati ambijent sobe za bebu i stoga ne trebaju zanemariti svoje doživljaje prostora u kreiranju tog ambijenta.
Monika Galović Rolich, dipl. ing.arh.www.interijerNET.hr
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike