Kultura
PRAIZVEDBA "ŠTAJGE" ZA 140 GODINA VINKOVAČKE ŽELJEZNICE

Zdenko Rečić: Ono što smo zamislili i što smo htjeli dobiti - i imamo!
Objavljeno 29. prosinca, 2019.
VINKOVCI


Povijesni prikaz života Vinkovačke željezničke stanice od osnutka do današnjih dana i vrijeme kada je bila jedno od najvećih željezničkih čvorišta u ovom dijelu Europe donosi Štajga - komad Ivane Šojat praizveden u vinkovačkom Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” u režiji Jasmina Novljakovića. Bila je to i prigoda za obilježavanje 140 godina rada vinkovačke željeznice i kolodvora u kontinuitetu.


Ravnatelj Zdenko Rečić nije krio zadovoljstvo što je ‘‘Štajga‘‘ ugledala svjetlo dana i da se stiglo do praizvedbe:


- Ono što smo zamislili i što smo htjeli dobiti - predstavu posvećenu željezničarima i željezničkom kolodvoru Vinkovci - imamo! Ideja se rodila u Zenici, kada smo Vladimir Andrić i ja bili na premijeri predstave Fabrika. U jednom je trenutku jedna glumica iz te predstave rekla: "Ja, da bih došla u Europu, moram doći prvo na željezničku stanicu u Vinkovcima."To je bio klik prije tri godine. Predstava je malo iznenađenje za nas Vinkovčane, koji poznajemo željezničare i Štajgu iz jednog potpuno drugog kuta. U predstavi su željezničari predstavljeni iz njihova kuta, odnosno što oni proživljavaju na poslu, ono nešto što mi putnici ne znamo.


Ravnatelj Rečić ovu je predstavu najavljivao kao "najvinkovačkiju", poput Vrzina kola, koja im je donijela popularnost i uspjeh.


Koliko je dug put od ideje do realizacije zna i scenograf Davor Molnar, napomenuvši da su imali i malih poteškoća, no na kraju je sve ispalo kako su zamislili.


- Nakon prvog čitanja teksta i razgovora s redateljem, našli smo zajednički koncept kako treba izgledati pruga u šest nizova, kako je nekoć izgledao vinkovački kolodvor. Vinkovci su bili veliko čvorište, a mi smo to pokušali napraviti na minimalnom prostoru. Koristili smo videoisječke iz dokumentarnih filmova kako bismo prikazali gužvu na kolodvoru. Scenografija se sastoji od čvorišta pruga i pet elemenata na tračnicama koje su ujedno i ured i kolodvor, te kavana - pojasnio je Molnar.


Ulogu u predstavi ima i Ivica Lučić, ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića. Njemu kao Osječaninu bilo je jako zanimljivo saznati nešto o povijesti Vinkovaca.


- Prvi sam put na scenu vinkovačkoga kazališta stao u predstavi koja mi je ponudila nove spoznaje. Imao sam četiri uloge, a svaka je specifična, no uvijek je to izazov. Igrao sam uglavnom pokojnike: pokojnog oca glavnog lika, zatim djeda, ulogu osobe koja glavnom liku daje posao te na kraju sindikalista - ističe Lučić.


Zapaženu ulogu odigrala je nagrađivana glumica vinkovačkog kazališta, Osječanka Matea Marušić, utjelovivši suprugu željezničara.


- Kako je ovo bila praizvedba, jako smo zadovoljni reakcijama publike. Primijetila sam da su gledatelji s velikom pozornošću pratili predstavu. Mislim da smo napravili lijepu priču o vinkovačkom kolodvoru. Ansambl je uigran, tu su i naše kolege iz HNK-a u Osijeku. Imali smo njihovu veliku potporu i učili jedni od drugih. Mnogo smo razgovarali o tome kako se prije živjelo u Vinkovcima - doznali smo od Mateje Marušić.


U predstavi igraju Ivica Lučić, Miroslav Čabraja, Vedran Dakić, Selena Andrić, Vladimir Andrić i Matea Marušić. Kostimografkinja je Jasminka Petek Krapljan, glazbu je skladao Igor Valeri, a svjetlo je rad Igora Kobije.
Svečana premijera bit će 24. siječnja 2020., nadnevak važan za vinkovački željezničarski život i vinkovačku željezničku stanicu, Štajgu, kako su je svi nazivali nekoć.


Mario Kokaj
Svečana premijera bit će 24. siječnja 2020., na dan važan za vinkovački željezničarski život i Štajgu
Živi U SJEĆANJIMA
Vinkovački kolodvor, središte društvenih događaja od 60-ih pa do ljeta 1991., kada zbog početka ratnih zbivanja međunarodni vlakovi izbjegavaju Vinkovce. Štajga govori i o starom kolodvoru, koji živi samo u sjećanjima starijih Vinkovčana, a bio je 200-tinjak metara od sadašnjeg.
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike