Osijek
DONESEN PLAN NADOKNADE ZA OSJEČKE ŠKOLARCE

Nastava za većinu do 26. lipnja
Objavljeno 28. prosinca, 2019.
U nekim će se školama duže odmarati u proljeće, a neke uopće neće imati uskrsne praznike

Nakon što je, početkom ovog mjeseca, točnije, 3. prosinca, završio najdugotrajniji štrajk prosvjetnih djelatnika u modernoj hrvatskoj povijesti, kao najvažnije pitanje javilo se ono vezano uz nadoknadu propuštene nastave. Podsjetimo, prema uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja, nadležni su županijski upravni odjeli bili dužni Ministarstvu dostaviti plan nadoknade za sve škole na svom području, nakon čega je ono izdavalo suglasnosti za provedbu nadoknade.

Ovih je dana to učinio i Upravni odjel Osječko-baranjske županije, koji je prikupio podatke za 99 osnovnih i srednjih škola. Prema informacijama, 20 osnovnih škola iz grada Osijeka zimske praznike imat će od 24. prosinca do 6. siječnja, s tim što nastava počinje 7. siječnja. Osim kraćih zimskih praznika sve će škole imati i skraćene proljetne praznike, koji će trajati od 10. do 13. travnja sljedeće godine (nastava počinje 14. travnja). Situacija se, pak, razlikuje kad je u pitanju završetak školske godine, koji je prema naputku Ministarstva mogao biti najkasnije 26. lipnja, a mnoge će škole baš tada završiti rad.

Krenimo redom. Ukupno je deset osječkih škola odlučilo maksimalno produžiti tekuću nastavnu godinu, i to: OŠ Svete Ane, OŠ Vladimira Becića, OŠ Franje Krežme, OŠ Antuna Mihanovića, OŠ Ljudevita Gaja, OŠ "Grigor Vitez", OŠ "August Šenoa", OŠ Višnjevac, OŠ Tenja te Centar za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark". Dan ranije nastavu će završiti samo u OŠ "Tin Ujević", a 23. lipnja na odmor će krenuti učenici Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Republici Hrvatskoj.

Drugi najčešći model koji su birale osnovne škole jest onaj sa završetkom školske godine 19. lipnja, što bi bila opcija s minimalnim produžetkom, ali i opcija koja vjerojatno uključuje poneku radnu subotu (one nisu navedene u dopisu Ministarstvu). Tako će osam osječkih škola na odmor samo dva dana kasnije od planiranog 17. lipnja, i to: OŠ Mladost, OŠ Frana Krste Frankopana, OŠ Vijenac, OŠ Jagode Truhelke, OŠ "Dobriša Cesarić", OŠ Ivana Filipovića, OŠ Retfala i OŠ Josipovac.

Situacija je nešto kompliciranija u srednjim školama, gdje su najveće razlike u trajanju proljetnih praznika i završetku nastavne godine, osobito za maturante, pa ćemo navesti nekoliko modela. Svih 15 srednjih škola na području grada Osijeka imat će praznike do 7. siječnja, a najviše njih proljetne praznike imat će od 10. do 14. travnja (12 škola).

Međutim, nekoliko će ih ipak imati i duže odnosno kraće uskrsne praznike. Tako će se u I. gimnaziji odmarati od 10. do 20. travnja, baš kao i u Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji (odmor počinje već 9. travnja), a nešto kraće, odnosno od 10. do 16. travnja, predah će imati u III. gimnaziji. Praznike za Uskrs pak neće imati maturanti II. gimnazije, jer za njih nastava počinje 10. travnja, a za većinu ostalih učenika počinje 14. Veliko je pitanje kad su srednjoškolci posrijedi je i ono o završetku školske godine za učenike završnih razreda, koji nije smio biti nakon 29. svibnja sljedeće godine, a upravo se za takav model, najkasnijeg završetka, odlučilo i najviše škola, njih jedanaest. Koji dan ranije, odnosno 26. svibnja sljedeće godine, svoje će školovanje završiti učenici III. gimnazije, dok će prema “starom” datumu, odnosno 22. svibnja, nastava završiti za maturante Elektrotehničke i prometne škole, I. gimnazije, Isusovačke klasične gimnazije i Trgovačke i komercijalne škole “Davor Milas”.

Ema Nenadić
Županijski su upravni odjeli bili dužni Ministarstvu dostaviti plan nadoknade za sve škole
Možda ste propustili...

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike