Regija
INOVATIVNOST U MESNICI

Đakovčanke za Božić kupile
pola tone Jančinih sarmi
Objavljeno 28. prosinca, 2019.
Mesni butik Jančo ljeti pravi punjene paprike, zimi sarme - kilogram stoji 46 kuna, kao mljeveno meso
ĐAKOVO

Na brojnim đakovačkim blagdanskim trpezama ovih je dana zamirisala sarma, taj tradicionalni, neponovljivi spoj kiselog kupusa i miješanog mljevenog mesa koji ne može nadmašiti nijedna moderna kuhinja. Brojne Đakovčanke, ali i druge domaćice iz okolice, pritisnute obvezama i predblagdanskom užurbanošću, sarmu su riješile u - Mesnom butiku Jančo. Kilogram njegovih gotovih, već smotanih sarmi je 46 kuna. Vlasnik Goran Jančo kaže da je dugo razmišljao o tome da ponudu svježeg mesa i suhomesnatih proizvoda u svoje dvije mesnice upotpuni i nečim što će u užurbanoj svakodnevici dobro doći svakom kućanstvu, svakoj domaćici, pa je odluka pala: ljeti u ponudi njegov Mesni butik ima punjene paprike, a zimi, dakako, sarmu. U ponudi su i ćufte. U svim slučajevima kilogram je 46 kuna. Jančo dodaje da njegove sarme uzimaju i škole.

- Odluka o ovakvoj ponudi ima i svoju sociološku pozadinu jer današnji čovjek ubrzano živi, svakodnevica je puna obveza, žurbe, stresa, a obitelji više nisu velike kao prije, nego tek nekoliko članova, pa je pitanje isplati li se pripremati pun lonac sarme, "filovane" paprike, ćufti, imaju li ljudi vremena za njihovu pripravu. Pratili smo te trendove i odlučili se ljeti staviti u ponudu punjene paprike, a zimi sarmu - kaže Jančo. Tako je vrijeme kada nije sezona roštiljanja odlučio "popuniti" ponudom gotovih sarmi, a ljeti, uz također vlastito meso, iskoristiti sezonsko povrće kao što je svježa paprika.

- Meso je moje, a kiseli kupus za sada nabavljamo, i to najbolji - varaždinsko zelje. No za sljedeću godinu razmišljamo da za kiseli kupus nađemo neki ovdašnji, lokalni OPG. Papriku ljeti također nabavljamo od provjerenih, domaćih proizvođača - od dva ovdašnja OPG-a - kaže svinjogojac Jančo, inače po struci doktor veterine. Vlasnik je dviju farmi, a na njegovu OPG-u i u d.o.o.-u zaposleno je dvadesetak ljudi. Zapravo, njegov je posao zatvoreni krug proizvodnje - ratari na 130 hektara, ima dvije stočne farme, otkupnu pistu za žitarice, poljoprivrednu ljekarnu i u Đakovu dvije mesnice, Mesni butik Jančo. Vlastito meso, osim u svježoj ponudi i suhomesnatim proizvodima, u dvije je mesnice odlučio dodatno plasirati kroz punjenu papriku, sarmu i ćufte, a računica je – njihov kilogram jedak je cijeni kilograma miješanog mljevenog mesa, 46 kuna. Jančo je dugo "študirao" recepture, raspitivao se kod starijih domaćica, gledao ih i na YouTubeu, na kraju dodao i poneku svoju "tajnu"… A receptura kaže: miješano svinjsko i juneće meso, bijeli i crveni luk, sol, papar, mljevena crvena paprika, riža...

- Bila je sporna ljutina, da odgovara i djeci i odraslima, no pronašli smo i u tome kompromis - dodaje Jančo.

- Reakcije Đakovčanki na ponudu gotovih sarmi i punjenih paprika su odlične, žene idu s posla, svrate na koju minutu k nama po sarmu ili papriku i nakon dolaska kući fino jelo vrlo brzo je gotovo - kaže Jančo.

Sarme se pripremaju, motaju, na dnevnoj bazi, a u ponudi su i ćufte. Rade se po narudžbi, no uvijek ih se napravi više, i za slobodnu prodaju.

- U tjednu pred Božić prodali smo 500 "kila" sarmi - svjedoči Jančo o potražnji za njegovom gotovom sarmom.

- Naša je intencija da kroz ovaj dio posla ide naše meso i da se ljudima nađe posla - dodaje Goran Jančo, čiji je OPG 2015. godine ponio titulu najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Hrvatskoj. Sada, sa svojim inovacijama u mesnom butiku, nosi i titulu vlasnika mesnica iz kojih žene zadovoljno izlaze s - gotovim jelima.

Suzana Župan
Nagodinu ide i program za roštiljanje
Nakon uskrsnih blagdana sljedeće, 2020. godine, a nakon čega kreće sezona rošitljanja u mnogim dvorištima, izletištima i drugdje, u Mesnom butiku Jančo razmišljaju i o proširenju ponude - na janjeće kotlete, biftek i ramstek, odležani. Vlasnik Goran Jančo kaže “sve se to može nazvati svojevrsnom supstitucijom u poslu”, da i kada nije sezona nečega ide njihovo domaće meso i da bude posla za sve zaposlene ljude.
Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

Najčitanije iz rubrike