Sport
TRI PROLJETNA CILJA

Kvalifikacije za LP-a, Kup i Marićeva borba
Objavljeno 24. prosinca, 2019.
Bijelo-plavi nakon 15 godina i Roberta Špehara mogu u Mirku Mariću imati prvog topnika hrvatskog prvenstva

Nogometaši Osijeka su na odmoru, a kada se s njega vrate pred njima će biti vrlo izazovno proljeće. Bitka će se voditi na tri bojišnice. Dvije se odnose na klupsku, a jedna na individualnu razinu.

Naravno, na prvom mjestu bit će klupski ciljevi. Osijek u prvenstvu i Kupu još uvijek može ostvariti maksimalne dosege. U prvenstvu je prioritet izboriti nastup na europskoj sceni četvrtu godinu zaredom, a velika je želja učiniti novi iskorak kada je plasman u pitanju.

Borba za "dvojku"
Najbolji plasman Osijeka u HNL-u je treće mjesto, što je ostvareno prošle sezone. Dakle, iskorak bi bio plasman na drugu poziciju koja ove sezone osigurava igranje kvalifikacija za Ligu prvaka, a što je možda i važnije ako se ispadne u pretkolu Lige prvaka, pa se europski put nastavlja u kvalifikacijama Europske lige. Možda je čudno reći "borba za drugo mjesto", ali već nakon prvog dijela sezone Dinamo je daleko odmakao na liderskoj poziciji, a s obzirom na kvalitetu zagrebačke momčadi, stvarno je čista znanstvena fantastika pričati o tome kako ju netko može dostići. I zato će ostati bitka za to drugo mjesto u koju će Osijek ući s minimalnim zaostatkom na trenutačno drugoplasirani Hajduk (dva boda), i trećeplasiranu Rijeku (jedan bod). Dosta toga u toj borbi mogli bi odraditi susreti u veljači kada u Gradski vrt dolaze Dinamo i Hajduk, a bijelo-plavi će gostovati na Rujevici. Ipak, ako želi ostati konkurentan u toj utrci za "dvojku", Osijek će morati ozbiljno popraviti učinak u susretima s momčadima iz donjeg dijela tablice, posebice na gostovanjima. Ovaj dio s gostovanjima izravno se odnosi i na ambicije u Kupu. Osijek je opet dogurao do polufinala, a pred njim je još jednom najteži izazov, jer će morati u goste Rijeci ili Dinamu. Međutim, možda je kucnuo trenutak da se i taj led probije, jer ako želiš osvojiti Kup svakako te čeka ogled protiv najjačih. Osijek se takvog suparnika ima priliku riješiti već u polufinalu. Daleko od toga da će biti lagano, ali sigurno nije ni nemoguće.

Podržati Marića
Ostvarivanje tih klupskih ciljeva bit će nešto lakše ako Mirko Marić zadrži svoju golgetersku formu. To je treća borba koju bi cijela momčad u proljeće trebala voditi za klub i za Mirka. Jesen je Marić zaključio s 14 pogodaka na čelu ljestvice strijelaca HNL-a. Tu se skriva prilika novom prekrajanju knjiga klupske povijesti, jer dosad je samo jedan napadač bijelo-plavih u HNL-u uspio zabiti više od 20 pogodaka u sezoni. Uspjelo je to Robertu Šepharu kada je 1994./95. bio prvi "topnik" lige s 24 pogotka. Iz ove perspektive čak ni ta brojka Mariću nije nedostižna, no realnije je očekivati proboj od granice 20 pogodaka, a sve preko toga bit će samo dobrodošao bonus.

Već dosta dugo osječka momčad nije imala tako uzbudljive perspektive uoči proljetnog dijela sezone. Zato vrijedi dobro potegnuti tijekom zimskih priprema...

Dalibor Keler
proljeće
OSIJEK IMA VELIKE AMBICIJE U 2020.
NAJLOŠIJI PLASMAN, A ZANIMLJIVE PERSPEKTIVE
Zanimljiv je još jedan statistički podatak vezan uz prošlu jesen. Naime, četvrto mjesto najlošiji je plasman na polusezoni otkako je počela era Meštrović-Meszaros u Gradskom vrtu. U prethodne tri godine bijelo-plavi su prvi dio sezone dvaput završavali kao treći, a prošle sezone kao drugi. Sada su četvrti, ali s otvorenim perspektivama za uspon na ljestvici. Bilo bi dobro da se neke tradicije i promijene, jer jesenski dio sezone u pravilu je rezultatski bio bolji od proljetnog u tim godinama. Eto još jednog izazova za proljetni dio sezone.
Možda ste propustili...

GIMNASTIČKI SK U DOHI

Benović ušao i u finale preskoka

FINAL FOUR HRVATSKOG RUKOMETNOG KUPA

Spačva sa Zagrebom, NEXE na Sesvete

Najčitanije iz rubrike