Autoglas
RENAULT ZOE NAJPRODAVANIJI ELEKTRIČNI AUTO U EUROPI

Zoe - nova dimenzija električne mobilnosti
Objavljeno 24. prosinca, 2019.
Novi Zoe ima mogućnost punjenja na punionicama izmjeničnom strujom snage 22 kW, ali i istosmjernom strujom snage 50 kW

Sedam godina nakon predstavljanja najprodavanijeg električnog gradskog automobila u Europi, novi Renault Zoe vratio se još svestraniji, kvalitetniji i napredniji. Zoe je doživio revoluciju u unutrašnjosti, pa tako nudi posve obnovljenu instrumentnu i upravljačku ploču za još veću udobnost.

Zoe nudi veći domet - opremljen je baterijom kapaciteta 52 kWh s dometom od 395 km te nudi više opcija za punjenje zahvaljujući novoj mogućnosti punjenja istosmjernom strujom (DC).

Udobnost
Novi je Zoe rezultat zajedničkog rada na poboljšanju elemenata ključnih za rad električnog vozila; od šasije, kočnica i upravljača do električne kontrolne jedinice. Električna arhitektura potpuno je obnovljena kako bi se u vozilo mogla ugraditi serijski dostupna digitalna instrumentna ploča, ali i uvesti nekoliko naprednih sustava za pomoć u vožnji (ADAS). Full LED svjetla su već od osnovnih inačica.

Dizajneri su posebnu pozornost poklonili kvalitetnoj završenoj obradi unutrašnjosti, udobnosti i ergonomičnosti. Važno je spomenuti i novi, 10-inčni vozačev zaslon Renaulta Zoe – jedinstvenu značajku dostupnu već od osnovnih inačica. Meki, podatni materijali i mat efekt obnovljene instrumentne ploče pridonose šarmu i udobnosti unutrašnjosti. Putnici mogu uživati u jednima od najprostranijih stražnjih sjedala u klasi zahvaljujući minimalnom izbočenju prijenosnog tunela. Prtljažnik obujma 338 litara i preklopiva sjedala pridonose velikom teretnom kapacitetu.

Služeći se Renaultovom karticom "Slobodne ruke", jednostavno pokrenite vozilo pritiskom gumba za pokretanje. Gumb krasi prepoznatljivo plavo svjetlo koje naglašava da je riječ o električnom vozilu. Novi Zoe putnike dočekuje nizom svjetlosnih signala, rasklapanjem retrovizora i otključavanjem vrata. Zahvaljujući mogućnosti punjenja na bilo kojoj punionici za punjenje izmjeničnom strujom snage 22 kW, Zoe se od samog početka može pohvaliti najkraćim vremenom punjenja jednog električnog vozila.

Dva motora
Renault je za punjenje i vožnju upotrijebio istu elektroničku opremu, što je omogućilo fleksibilno punjenje po razumnoj cijeni. Novi Zoe sada dolazi s električnom kutijom za punjenje istosmjernom strujom, koja je smještena između električnog motora i baterije te omogućuje punjenje na punionicama s istosmjernom strujom snage 50 kW. Nova opcija za punjenje pogodna je za dulja putovanja. Kao jedino električno vozilo s mogućnošću punjenja na punionicama izmjeničnom strujom snage 22 kW i istosmjernom strujom snage 50 kW, Zoe na raspolaganju ima različite tipove punionica u Europi. Uvođenjem motora snage 100 kW (R135, ekvivalentan motoru s unutarnjim izgaranjem snage 135 KS), Zoe nudi još snažnija ubrzanja i brži odziv. Ubrzanje od 80 do 120 km/h brže je za 2,2 sekunde u odnosu prema motoru prethodnika. Tihe performanse dodatno su zaokružene poboljšanom zvučnom izolacijom. Zoe nudi i nov način rada, osmišljen za vožnju u gradskoj gužvi. Način rada pod nazivom "B mode" omogućuje snažnije kočenje uz manje pritiskanja papučice kočnice. Tu je i motor prethodne generacije snage 80 kW (R110). Najveća brzina je na 140 km/h.
Milan Bugarić
Punjenje kod kuće
Bilo kod kuće ili u stanu, Zoe se može napuniti od 0 do 100 % za 9 sati i 25 minuta preko punionice Wallbox snage 7 kW. Zoe možete jednostavno preko noći napuniti do punog kapaciteta. Kupci koji svoje vozilo pune kod kuće mogu iskoristiti prednosti opcija za programiranje vremena punjenja te puniti vozilo onda kada su cijene električne energije niže. Punjenjem na kućnoj utičnici Zoe može ostvariti domet od 300 km u samo osam sati. Punjenjem na javnoj punionici snage 11 kW, moj ZOE može ostvariti domet od 125 km za dva sata.
140

kilometara na sat može pojuriti novi Renault Zoe
100

kW snaga je motora nove generacije Renaulta Zoe
Ubrzanje od 80 do 120 km/h brže je za 2,2 sekunde u odnosu prema motoru prethodnika