Regija
PRIGODNO UREDITE DOM

Za blagdane svečano, iskričavo, kićeno, razigrano
Objavljeno 24. prosinca, 2019.
Kićenje božićnog drvca ujedno je prilika da zaposlite cijelu obitelj u pravljenju ukrasa

U vrijeme ljubavi, praštanja, druženja i darivanja u svojemu domu za stolom okupite najmilije, stvorite atmosferu iskonske bliskosti, međusobnog pripadanja i emotivnog prožimanja.

Neka jela koja ćete pripremiti, stol na kojem ćete ih poslužiti i ozračje u kojem ćete blagovati odišu romantikom, tradicijom i osjećajima. Potrebno je samo malo ljubavi i truda da sve bude iskričavo, kićeno i razigrano…

Na bogatom blagdanskom stolu, kao i u drugim svečanim prigodama, središnje mjesto pripada lijepom i raskošnom svijećnjaku. Dio je to nasljeđa i tradicije koju smo preuzeli od naših predaka, a bezbroj je načina da osvijetlite svoj dom nizom malih, mirisnih svjećica.

Božićno drvce jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih tradicija koje se povezuju s proslavom Božića. To je obično zimzeleno stablo koje se unosi u dom ili se postavlja na otvorenom, a tijekom dana oko Božića i na Badnjak ukrašava se kuglicama, slasticama te božićnim lampicama, malim raznobojnim svjetiljkama. Na vrh drvca često se postavljaju anđeo ili zvijezda repatica koja predstavlja betlehemsku zvijezdu povezanu s rođenjem Isusa Krista. Ona je osvijetlila nebo i trojici kraljeva, Baltazaru, Melkioru i Gašparu, te pokazala put do malog Isusa.

Darujte s ljubavlju

Da bi ispunilo svoj smisao, darivanje mora biti istinski užitak ne samo za onoga tko prima dar nego i za onoga tko daruje. Razmjena darova simbolizira neprekidnu povezanost, raduje nas, ispunjava zadovoljstvom i još više zbližava. Darivanje je nedjeljivo od božićnih blagdana i Nove godine, a međusobna razmjena darova u tom razdoblju od pamtivijeka simbolizira neprekidnu povezanost među ljudima te priziva obilje i blagoslov. Svečani bijeli ili srebrnosivi stolnjak s elegantnim bijelim tanjurima i tirkiznosrebrnim detaljima poput pamučnih ubrusa, svijećnjaka i “zaleđenih” grančica i perlica strateški raspoređenih po stolu zasigurno će zadiviti svakog gosta. Izbor boje ovisi o ukusu: za neodlučne uvijek je tu zlatna, srebrna, ljubičasta, narančasta… i naravno - crvena.

Jasminka Knežević
Slavljenički stol
Predstojeću novogodišnju noć neki će dočekati u restoranima ili diskoklubovima, na gradskim trgovima ili privatnim kućnim zabavama, u društvu obitelji i dragih prijatelja. Ako se doček Nove godine planira provesti u kućnom ozračju, pobrinite se da slavljenički stol bude ugodno popunjen i prilagođen naravi i dobi osoba koje će biti oko njega... Neka bude sve crveno i zeleno, puno svjećica, voća, svjetlucavo…
Možda ste propustili...

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

Najčitanije iz rubrike