Osijek
PODUZETNICI ISKORISTILI PRILIKU

Privatni su poslodavci, uz dva milijuna kuna poticaja, zaposlili 63 Osječanina
Objavljeno 23. prosinca, 2019.

Dvadeset sedam u prvom krugu i 36 novozaposlenih u drugom krugu izravan su rezultat mjere pomoći Grada Osijeka usmjerene na mikro, mala i srednja poduzeća - na trgovačka društva i obrte, koji imaju sjedište na području Osijeka, a za poticanje zapošljavanja. Ukupno su, dakle, 63 Osječanina koja su prethodno bila u evidenciji osječkog Regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje došla do radnih mjesta zahvaljujući dijelom i odluci gradske administracije da iz svog proračuna poslodavcima koji ih zaposle subvencioniraju bruto 2 plaću u iznosima od 30, 40 ili 50 posto (ovisno o visini plaće), i to na razdoblje od 12 mjeseci. Novozaposleni moraju imati prebivalište u gradu Osijeku, tvrtke moraju biti u cijelosti u privatnom vlasništvu i imati najmanje jednoga zaposlenog.

“Potpore za zapošljavanje proveli smo ove godine prvi put i odaziv poduzetnika bio je izvanredan. Svrha je ove mjere stvaranje pozitivne poduzetničke klime u Osijeku, a cilj je povećanje zapošljavanja naših sugrađana. Javne smo pozive tijekom godine objavili u dva navrata. Pri objavi drugog javnog poziva uzeli smo u obzir sve konstruktivne povratne informacije poduzetnika koje smo dobili nakon prvog javnog poziva i rezultat je stoga bio još bolji. Taj dijalog gradske uprave i poduzetnika nešto je što kontinuirano provodimo i na drugim mjerama za poticanje razvoja poduzetništva”, objašnjava Tomislav Krolo, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo.

Među nedavno javno objavljenim podatcima o ukupnoj pomoći osječkom poduzetništvu sa strane Grada Osijeka, a ona je ove godine bila na razini od 4,5 milijuna kuna, dani su detaljni podatci i za mjeru za zapošljavanje, iz kojih se iščitava kako je gotovo polovina novozaposlenih (49 posto, ili 31 djelatnik) kojima se iznos plaće (u bruto 2) kreće između 5501 i 8000 kuna, a koje Grad sufinancira s 40 posto. Za 18 je novozaposlenih ponuđena plaća do 5500 kuna, pri čemu je subvencija 30 %. Naposljetku, najvišu plaću (iznad 8000 kuna) poslodavci su ponudili za 14 djelatnika, kojima Grad subvencionira 50 % iznosa bruto 2 plaće. Zanimljivo je i da u međuvremenu novozaposlenom djelatniku može rasti plaća, ali u tom će slučaju Grad Osijek isplatiti onaj iznos koji je bio osnova za izračun visine potpore. No ako plaća bude niža, i subvencija će biti niža. Svi kojima su odobrene subvencije dužni su svaki mjesec Gradu Osijeku dostaviti tzv. JOPPD obrazac, nakon čega Grad Osijek obavlja uplatu na žiroračun tvrtke.

Dvanaest tvrtki iz IT sektora zaposlilo je 16 djelatnika, među njima tvrtke Mono i Spin, koje su u dva kruga iskoristile poticaje za zapošljavanje po pet novih djelatnika. Denis Sušac, suosnivač i direktor tvrtke Mono, istaknuo je, na javnom predstavljanju, jednostavnost u provedbi i kvalitetnu komunikaciju s gradskom upravom glede realizacije potpora. “Vezano uz opterećenost rada u Hrvatskoj, s obzirom na visoku cijenu rada, ove mjere olakšavaju naše poslovanje, ali ne rješavaju problem koji se i ne može rješavati na gradskoj, nego na državnoj razini”, naglasio je Sušac.

Inače, 38 tvrtki svih ostalih profila zaposlilo je 47 djelatnika, među kojima se mogu izdvojiti Future machines, Smart Touch i Atika interijeri sa po troje novozaposlenih. Za sve novozaposlene ukupna subvencija iz gradskog proračuna iznosi gotovo dva milijuna kuna (1.996.317 kn).

”S mjerom poticanja zapošljavanja nastavljamo i u 2020., i to s 4,5 milijuna kuna”, zaključuje Krolo.

Dario Kuštro
U gradskom je proračunu za 2020. godinu za mjere poticanja zapošljavanja namijenjeno 4,5 milijuna kuna
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike