Hrvatski ugostitelji koji pripremaju i poslužuju hranu i slastice unutar ugostiteljskih objekata i izvan njih u novu, 2020. godinu ulaze zadovoljniji jer im je paketom poreznih reformi vlade premijera Andreja Plenkovića snižena stopa poreza s dosadašnjih 25 na 13 posto.
Slamka spasa
S obzirom na to da Hrvatska nije u krizi i da nema recesije, logično je bilo da hrvatska Vlada upravo poreznim rasterećenjem nastoji pomoći ugostiteljima, koji tvrde kako se nisu oporavili još od kriznih godina, u kojima su samo za održavanje poslovanja utrošili svu svoju ušteđevinu. To je bilo vrijeme kada su u samo tri godine dva puta povećavani porezi (2009. i 2012. godine), a novom poreznom politikom Vlada je pokazala da nastavlja zacrtanim smjerom rasterećenja gospodarstva i odgovornom fiskalnom politikom. Ovaj je potez pozitivno ocijenjen, jer će uvođenje posebne stope PDV-a za pripremu hrane i pića u ugostiteljskim objektima biti dobro za naš turizam i njegovu konkurentnost uz zemlje poput Turske, Tunisa i Grčke, koje su posljednjih godina puno ulagale u oporavak turističke djelatnosti. Treba istaknuti da će ukupno porezno rasterećenje, koje je u sva četiri kruga provela Vlada, iznositi gotovo devet milijardi kuna, a procjena je da će to donijeti smanjenje proračunskih prihoda za oko 900 milijuna kuna godišnje.
- Proteklo je razdoblje za ugostitelje bilo jako teško, iscrpljivali smo svoje proračune, zalagali smo čak i svoju imovinu kako bismo izdržali taj teret i maksimalno smo se iscrpili. Ova mjera je za hotelsku i restoransku industriju došla baš kao slamka spasa – kaže Berislav Mlinarević, osječki ugostitelj i turistički djelatnik, inače i predsjednik Strukovne skupine ugostitelja pri osječkom HGK-u.
Upravo zbog toga on sumnja da će smanjenje poreza dovesti do pojeftinjenja ponude i proizvoda, nego će ta sredstva uglavnom ići za konsolidaciju tvrtki.
- Kratkoročno će nam stabilizirati situaciju, ali ne nastavimo li dobru politiku, dugoročno gubimo utakmicu. Pitanje je da li je i to dovoljno, jer nakon dužeg razdoblja i iscrpljivanja vrlo vjerojatno doći će do kupnje opreme jer nam je taj dio uvijek bio za kupovanje inventara – tvrdi Mlinarević i dodaje kako Hrvatska ne može igrati utakmicu sa zemljama u kojima su davanja znatno manja nego kod nas.
Predsjednik Udruženja osječkih obrtnika Dragutin Grabrović naglašava kako je inicijativu za snižavanje stope PDV-a ugostiteljima pokrenula Hrvatska obrtnička komora te je time vrlo zadovoljan. Ni on ne vjeruje da će se ova mjera odraziti na cijene proizvoda, od čega bi koristi imali potrošači, jer smatra da to i nije bio njezin izravni cilj, nego se ugostiteljima željelo pomoći u podizanju konkurentnosti te eventualnom povećanju plaća zaposlenika, čime bi ih uspjeli zadržati.
- Nikada do sada nismo bili svjedoci da je snižavanjem PDV-a ili nekih drugih olakšica došlo do direktnog sniženja cijena koje bi osobno osjetili i potrošači. Učinila se usluga ugostiteljima. Ako će oni oplemeniti uslugu, povećati plaće uposlenicima i zadržati ih na radnim mjestima, da ne odu iz zemlje, već je to dovoljno za početak - objašnjava Grabrović, dodajući kako bi bilo dobro da Vlada nastavi s poticajnim mjerama za ugostiteljstvo i turizam, jer bi od toga svi imali koristi.
Poput Mlinarevića, i on drži da ovo smanjenje nije dovoljno te da bi država u sljedećem razdoblju trebala nastaviti snižavati PDV, ali za sve ugostiteljske djelatnosti.
Zadržati radnike
- Mislim da bi s porezom ispod 10 posto ugostitelji mogli ukalkulirati i niže cijene svojih usluga i proizvoda, što bi onda više iskoristili i potrošači. Dobilo bi se na kvantiteti, od čega bi više koristi imali svi, posebno država, jer bi se više trošilo. Mislim da bi država imala čak i više koristi nego što koristi ima sada s višom stopom PDV-a - konstatira predsjednik osječkih obrtnika, dodajući kako bi prije svega bilo dobro da država smanji porez na bezalkoholna pića, jer su sada često sokovi skuplji od piva i drugih alkoholnih pića.
Atila Varga, vlasnik ugostiteljskog objekta "Mađarska Retfala", kaže kako je na nedavnom kongresu ugostitelja u Šibeniku bilo rečeno da država i ne očekuje od ugostitelja da snižavaju cijene ponude, nego da se zajedničkim snagama ojača položaj djelatnika kako bi oni ostali u našoj zemlji.
- Cijene hrane u restoranima danas su toliko niske da je teško očekivati njihovo snižavanje. Ako sve bude tako kao što je rečeno, bit ću prvi koji će 15. siječnja podići plaću svojim zaposlenicima - poručuje Varga, dodajući kako bi bilo dobro da se na neki način ugostitelje stimulira da u svojoj ponudi imaju domaće proizvode i prerađevine domaćih proizvođača.
Varga naglašava vrhunsku prehrambenu ponudu naše Slavonije, o čemu gotovo uvijek u superlativima govore i njegovi gosti, no često ti proizvodi cijenama nadmašuju uvozne, zbog čega ih je teško ukalkulirati u sadašnje cijene.
Krešimir Kuna, vlasnik ugostiteljske tvrtke "Kubo" u Osijeku, vjeruje da je malo prostora za snižavanje cijena a da bi ugostitelji ostali održivi, jer do sada je sve to išlo na štetu zarade vlasnika.
- Naravno da se veselimo ovakvoj odluci Vlade. Naš je prvotni cilj bio da Vlada snizi PDV na 13 posto za cijeli ugostiteljski sektor te donese još nekih dodatnih rasterećenja za djelatnike, jer ovako je sve manje dobrih konobara, kuhara, koji u sve većem broju odlaze ili put Dalmacije ili u inozemstvo – kaže Kuna.
U svakom slučaju, osječki ugostitelji s velikim zadovoljstvom očekuju 2020. godinu, koja bi im trebala donijeti dugoočekivani oporavak, a možda i financijski uzlet.
Tomislav Prusina
13
posto bit će nova stopa PDV-a za pripremu hrane i pića u ugostiteljskim objektima
9
milijardi kuna iznosit će ukupno porezno rasterećenje koje je u sva četiri kruga provela Vlada
Smanjiti namete
Osječki ugostitelji unatoč ovim poreznim rasterećenjima vjeruju kako će država nastaviti s mjerama koje će ojačati gospodarstvo, a posebno turističke i ugostiteljske djelatnosti. Imaju naši sugovornici pregršt prijedloga kojima bi se to dalo učiniti, a najčešće je riječ o daljnjem smanjenju poreznih opterećenja ili pak ukidanju parafiskalnih davanja kojima su opterećeni oni ali i svi obrtnici i cijeli privatni sektor. Drže kako konkurentne zemlje u okruženju, prije svih Italija, imaju porez za ugostitelje od 6 posto, što njihovim ugostiteljima već u startu daje prednost u formiranju cijena u odnosu prema našima. Posebno su "alergični" na izdvajanja za spomeničke rente, cestarine, koje se naplaćuju kroz registraciju, gorivo i dolaskom na cestu, namete za Hrvatske šume, vode, ceste, kao i na činjenicu da ugostitelji plaćaju industrijsku vodu, struju i plin... Također pozivaju Vladu da pronađe načine na koji će stimulirati kontinentalni turizam, posebno na istoku Hrvatske, jer svi znamo da nije jednako biti ugostitelj u Zagrebu, Rijeci i Splitu i u Osijeku, Iloku ili Vukovaru. Slavonija treba cijeniti sebe i svoje proizvode staviti u prvi plan, tu država treba pomoći poticajima bilo poreznim bilo nekim drugim mogućnostima, poručuju, hvaleći namjere osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, koji neprestano pokazuje veliku volju za razvoj turizma.