Dome slatki dome
KUĆNI LJUBIMCI

Strah od petardi - kako im možemo pomoći
Objavljeno 19. prosinca, 2019.
U prazničnoj gužvi ne smijemo zaboraviti ili zanemariti naše kućne ljubimce koji nam u ostalim mjesecima prave društvo i skreću misli sa svakodnevnih briga. Znači, i dalje treba redovito provoditi dnevnu higijenu očiju te češljanje i četkanje. Šetnje također ne treba skratiti zbog važnijih poslova. Većina pasa, a i mačke, boje se praska petardi ili pucanja. Strah je urođen i teško ga je iskorijeniti, ali mi možemo dosta pomoći našim kućnim ljubimcima da ga lakše prevladaju i da se smire.

Na prasak petarde, rakete, pucnja, psi reagiraju na dva tipična načina, prvi je skrivanje, tj. zabijanje glave u pijesak. Psi se nastoje zavući u neki skriveni kut, pod ormar, kauč, ili pod dvije do tri deke ako su im dostupne. Iz tog skrovišta tiho cvile i ne izlaze. Nemojte ih tjerati da iziđu iz svog skrovišta, ostavite ih da sami odluče kada će izići. Drugi način reagiranja - zbog povišenog adrenalina psi imaju potrebu za kretanjem, trčanjem, bježanjem. Tada im stavite povodac i omogućite im kretanje u krug. I igranje loptom je dobro. Ako to sve ipak ne smiri vašeg psa, morat ćete posegnuti u ljekarnu, ali svakako u dogovoru s veterinarom. Kako bi se smirili, mogu im se davati homeopatska sredstva za smirenje, blagi sedativi koji se daju djeci ili pak sedativi pripremljeni baš za životinje.

Psu možete pomoći ako ga češkate i gladite po glavi, ušima, smirujete ga govoreći mu, a dokazano je da pri suzbijanju straha pomaže da se psa zavije elastičnim zavojem oko lopatica i prsa i vrata. Tako se opuštaju mišići, a pas osjeća određenu vrstu zaštite i smiruje se. Dakle, ako imate vremena, odvojite svaki dan nekoliko minuta za vašeg psa te ga mazite po ušima i povijajte oko prsa i vrata. Svakodnevno vježbanje isplatit će vam se - vaš pas dočekat će smirenije ispraćaj Stare i ulazak u Novu godinu.

Ako mačka pokazuje strah od petardi, može se zatvoriti u svoju košaru ili kutiju, gdje će naći zaštitu i sigurnost. Ako se baš jako boji i nikako se ne da smiriti, morate joj dati sredstvo za smirenje, ali svakako u dogovoru s veterinarom.

I psi i mačke pri intenzivnom pucanju slabije uzimaju hranu ili čak posve prestaju jesti. U tom slučaju morate ih hraniti iz ruke zalogaj po zalogaj. Neki psi odbijaju ići u šetnju. Njih morate ipak prisiliti da iziđu van zbog fizioloških potreba ili im omogućite da to obave negdje u stanu ili na balkonu. M.Domes-Čamagajevac, dr. vet. med.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana