Osijek
PROSVJED STUDENATA PREDDIPLOMSKOG STUDIJA SOCIJALNOG RADA

Studenti: Ugroženo nam je naše pravo na obrazovanje!
Objavljeno 18. prosinca, 2019.

Studenti Preddiplomskog sveučilišnog studija socijalnog rada s Pravnog fakulteta u Osijeku održat će danas, u 9.30 sati, prosvjed ispred zgrade Rektorata na Trgu Svetog Trojstva u tvrđi, nezadovoljni činjenicom da ni dvije godine otkako je prva generacija studenata upisala taj studij nije riješeno pitanje otvaranja diplomskog studija socijalnog rada, a zbog čega će, ističu, studenti koji su trenutačno na trećoj godini sljedeće akademske godine biti primorani napustiti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera i studij nastaviti u Zagrebu, Orašju ili Sloveniji, a nakon njih i sve sljedeće generacije studenata - ako se nešto ne promijeni!


"Bez obzira na obećanja u protekle tri godine, susrećemo se sa saznanjem da do osnivanja diplomskog studija neće doći. Do danas nismo od nikoga dobili konkretne odgovore za budućnost, nego diplomatsko prebacivanje nadležnosti. Upiti su poslani na nekoliko adresa: rektoratu osječkog sveučilišta, rektoru Sveučilišta, prof. dr. sc. Vladi Gubercu, upravi Pravnog fakulteta u Osijeku, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Županijskom uredu Osječko-baranjske županije, Gradu Osijeku, gradonačelniku grada Osijeka Ivanu Vrkiću, zamjenici gradonačelnika Žani Gamoš te tadašnjoj dekanici Pravnog fakulteta Osijek prof. dr. sc. Renati Perić. Zbog svega navedenog, a u nadi da će se napokon otvoriti pitanje budućnosti Studija Socijalni rad Osijek, organiziramo prosvjed koristeći svoje demokratsko pravo na javno okupljanje, a sve radi ukazivanja na netransparentnost i nelogičnost pri daljnjem razvoju studija koje itekako ima utjecaj na studente, čime se ugrožava naše pravo na obrazovanje", stoji, između ostaloga, u dopisu kojeg su studenti uputili medijima.


Studenti ovoga zaista deficitrarnog zanimanja, čime je ovaj problem još apsurdniji, požalili su nam se jučer da su u Gradskoj upravi naišli na nerazumijevanje prilikom organizacije prosvjeda.


- Mi smo prosvjed prijavili policiji i dobili sve moguće dozvole, da bi jutros (utorak) kolegica dobila poziv iz Gradske uprave da ne možemo održati prosvjed na najavljenom mjestu. Nakon toga, u društvu druge kolegice, otišla je u Gradsku upravu gdje je voditelj Odsjeka komunalnog redarstva Ivica Šiškić pred njih stavio nekakve zakone, iako smo mi sve odradili prema zakonima i pravilima te pribavili dozvolu MUP-a, uvjeravajući ih kako nemamo pravo na prosvjed, pri čemu je u jednom trenutku povisio ton. Kada je vidio da nas ne može zaplašiti te da imamo potrebnu dozvolu MUP-a, pokušao nas je odgovoriti od prosvjeda zbog održavanja adventskog sajma, što je apsurdno, s obzirom na to da je prosvjed najavljen za prijepodnevne sate, kada se na tom mjestu ništa ne događa - rekla nam je Nikolina Cvitkušić, studentica treće godine, koja će, ako se nešto dramatično ne promijeni, školovanje nastaviti na nekom drugom sveučilištu.


- Ili u Zagrebu, ili u Ljubljani, s tim da je razlikovna godina u Zagrebu 14 tisuća, a u Ljubljani 18 tisuća kuna, što je veliki novac koji se ne može skupiti preko noći. I taj i druge probleme iznijeli smo jučer na sastanaku s Upravom Pravnog fakulteta i rektorom Sveučilišta, međutim, kako nismo dobili konkretne odgovore na pitanja koja nas muče, odlučili smo se za prosvjed - kaže Nikolina.

Ivica Šiškić, kojeg smo jučer zamolili za komentar, odbacio je navode studentice Cvitkušić o zastrašivanju, rekavši da je Grad za taj prosvjed namijenio prostor Trga slobode, gdje se, kaže, održavaju i svi ostali prosvjedi u gradu Osijeku te je studentima poručio da za sve ostale lokacije moraju imati dozvolu MUP-a.


Ivan Alilović
Do danas nismo od nikoga dobili konkretne odgovore za budućnost, nego diplomatsko prebacivanje nadležnosti
Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike