Osijek
REVITALIZACIJA ZAPUŠTENE PARCELE

Na prostoru OLT-a gradit će se i 380 novih stanova
Objavljeno 18. prosinca, 2019.
Razlog - u susjedstvu je kompleks sastavnica osječkog Sveučilišta

Dok se s jedne strane ovih dana posebnom izložbom evociraju uspomene na industrijsku baštinu prikupljenu i spašenu iz napuštenog pogona tvornice OLT-a, s druge strane, i službeno je predstavljen dokument kojim će se kreirati nova budućnost tog prostora. Već smo naime prije izvijestili kako je Osječko-baranjska županija spremna na sebe preuzeti projekt kompletne revitalizacije cijelog tog industrijskog prostora. Županija je izradila koncept Programa revitalizacije "brownfield" područja OLT Osijek, idejni projekt kojim marom dobrog gospodara planira i osigurati izvor financijskih sredstava za provedbu predloženog programa od vitalne važnosti za grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju.

Samo podsjećanje kako je spletom poslovnih poteza taj prostor, od nepunih šest hektara, zbog poreznog duga dospio u vlasništvo države, prvo Porezne uprave, a ova ga potom prepušta Ministarstvu državne imovine. I upravo na njihovu adresu je i otišla inicijativa Osječko-baranjska županije s prijedlogom da im se taj prostor ustupi, a oni će ga privesti posve novoj namjeni. Za nedavnog boravaka u Osijeku resorni ministar Mario Banožić izvijestio je kako se rješavaju posljednji imovinskopravni problemi na pojedinim česticama, odnosno da je upoznat s inicijativom iz Osijeka.

Javni interes
A na posljednjoj održanoj sjednici Županijske skupštine predstavljen je dakle dokument za realizaciju projekta revitalizacije ‘‘brownfield‘‘ područja OLT Osijek. Kao najvažnije odrednice korištenja navedene nekretnine izdvajaju se planirana ulaganja usmjerena poboljšanju održivog razvoja, demografskih procesa i povećanja broja stanovnika. Potom povećanju javnog interesa, prestrukturiranja gospodarstva te sektorsko djelovanje (primjerice informacijsko-komunikacijske tehnologije, kulturne i kreativne industrije) i međusobna usklađenost različitih resora, sve u svrhu gospodarskog napretka Osječko-baranjske županije i podizanja kvalitete života i socijalnog blagostanja građana.

Program revitalizacije planira se provesti u dvije faza. O prvoj fazi smo također nešto prije dali naznaka - bit će tu projekata koji se odnose na gospodarske sadržaje, ideja je da ovdje bude poduzetnički inkubator i akcelerator (u svrhu poticanja STEM tehnologije), s druge strane, bit će prostora za inkubator kulturne i kreativne industrije. Razmišlja se o kazalištu male scene, muzeju i galeriji za potrebe obrazovnih institucija, koncertnoj dvorani i otvorenoj ljetnoj pozornici.

No najviše zanimanja i simpatija šire javnosti dobila je ideja gradnje olimpijskog bazena (50x25 metara), on bi bio u dijelu namijenjenih obrazovno-sportskim sadržajima. Uz bazen, tu bi bio i sportski talent-akceleratori, dakle prostori namijenjeni razvijanu i prepoznavanju talentirane djece iz područje sporta.

Pogodna lokacija
Sada je naposljetku poznata i druga faza iskoristivosti OLT-a; riječ je o prostoru za stanovanje. On bi se ostvario projektom poticajne stanogradnje za 1600 stanovnika, odnosno 380 stanova.

U Osječko-baranjskoj županiji ovog su se projekta uhvatili s jasnom prepoznajnicom kako je ovo pogodna lokacija u svrhe gradnje novih javnih sadržaja, i to zbog prometne povezanosti - neposredno je uz tri velike gradske prometnice, čime je lako dostupna. I ono što je moguće bila definitivna prevaga - u neposrednom susjedstvu je kompleks sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.

No za početak je potrebno izraditi pripremnu i projektnu dokumentaciju. Njom se analizom dostupnog prostora i uvjeta gradnje želi dobiti najbolje funkcionalno rješenje za revitalizaciju s urbanim obilježjima. Ukupna vrijednost tog obujma poslova procijenjena je na 2,8 milijuna kuna. Za tu svrhu Županija se prijavila na Poziv za iskaz interesa za dodjelu nepovratnih sredstava za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnoga razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Prema njemu, 85 posto navedenog iznosa nepovratna su sredstva EU-a, a sredstva Osječko-baranjske županije bit će nešto više od 400 tisuća kuna.

Dario Kuštro
2,8

milijuna kuna procjena je vrijednosti projekta izrade za pripremnu i projektnu dokumentaciju
NEISKORIŠTENOST
Bivši OLT ukupne je površine 59.046 kvadrata, trenutačnog napuštenog i neiskorištenog industrijskog kompleksa, odnosno zemljišta, objekata i infrastrukture, koji je star više od sto godina (1912.), a ostatak je iz različitih građevnih razdoblja do polovine 20. stoljeća. Postojeće zemljište onečišćeno je i zagađeno, objekti i infrastruktura su u derutnom i u opasnom stanju za okruženje. Potrebna su znatna ulaganja kako bi se pokrenula nova aktivnost.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RADOVI NA RASKRIŽJU HUTTLEROVE I HADRIJANOVE

Do KBC-a i Hitne
obilaznim putem

2

MOGU LI TETOVAŽE U POSLOVNI SVIJET?

Zbog tetovaža ljudima su pristupačniji i zanimljiviji

3

NESREĆA KOD ŠKOLE NA SJENJAKU

Biciklom je naletio na dijete, umjesto da pomogne - pobjegao