Regija
BLAGDANSKI STOL BEZ PRASETINE

Nema odojaka, cijena žive vage sedam je kuna viša nego lani
Objavljeno 18. prosinca, 2019.
Jančo to vezuje uz kontininutet smanjenja broja krmača te gašenje (malih) uzgoja zbog kategorizacije
ĐAKOVO

Mnogi, kojima je blagdanska trpeza u prosincu nezamisliva bez pečenog odojka, ove će godine morati mijenjati meni. Jer, prasaca nema. Potvrdio je to i nedavni stočni sajam u Piškorevcima, gdje su oni najuporniji izbrojali samo 50 - 60 komada prasadi, a prije ih je u ovo vrijeme na ovom vašaru znalo biti na stotine. Predsjednik Središnjeg saveza udruga svinjogojaca Hrvatske (SUS) Goran Jančo kaže da je prasaca na posljednjem piškorevačkom sajmu bilo i manje od navedenog.

- Nema prasaca, loša je ponuda. Događa se cijeli kontinuitet smanjivanja broja krmača, ovaj se poremećaj odviše ne može vezivati uz probleme koje prouzročuje širenje afričke svinjske kuge (ASK), ta je bolest prouzročila skok cijena svinjskih polovica - kaže Jančo. Prvi čovjek SUS-a upozorava da negativni efekt na fond prasadi u nas tek slijedi, a izazvat će ga kategorizacija objekata sa svinjama. S obzirom na to da je, a primjer je (i) područje Đakovštine, gotovo polovica svinjaca nekategorizirana ili u najnižoj kategoriji 1, a intencija je kategorizirati, odnosno prekategorizirati objekte, Jančo upozorava da će dobar dio malih uzgajivača u razmišljanju da li ulagati u biosigurnost i podizanje kategorije odabrati radikalniju soluciju - sada sve poklati i ne ostavljati za prasce, odnosno ugastiti proizvodnju.

- A tko ju jednom ugasi, teško da će ponovno kretati s njom - dodaje Jančo.

Prijašnji fond od 260.000 krmača pretprošle smo godine sveli na njih samo 105.000, smanjivši ga, znači, za čak 2,5 puta. Uz desetkovanost, Jančo upozorava i na strukturu, neujednačen raspored po gospodarstvima tih krmača.

- Jer, manje od 1 posto gospodarstava drži više od 90 posto krmača - dodaje Jančo.

- Cijena prasetine otišla je gore, trgovački centri imaju je na akciji za 44 - 46 kuna, a kod mene u mesnici je 39,90 kuna. Mi s tom cijenom nemamo nikakvu zaradu, ali prasetinu moramo imati zbog ponude, naših kupaca, jer mnogi žele upravo to meso na blagdanskom stolu - kaže Jančo s farmom svinja u Punitovcima i dvije mesnice u Đakovu. Inače, kilogram žive vage odojaka trenutančno je, s PDV-om, dodaje, 24 - 25 kuna.

- A prošle je godine u ovo vrijeme kila žive vage odojaka, s PDV-om, bila 17 do 18 kuna - uspoređuje cijene svinjogojac Mirko Kolić iz Budrovaca. I on potvrđuje da prasaca nema, a svoj trenutačni turnus, kaže, drži za tov.

- Mali uzgajivači su padali, a veliki se dizali, ostavljajući za tov - pojašnjava trenutačnu situaciju s deficitom prasaca Kolić. Ističe kako je drastično opao broj malih uzgajivača svinja.

- Jer, ova je proizvodnja nepravedno podcijenjena, cijene su niske, nesigurno je tržište, plasman... Sve je ovo pokazatelj trenutačnog stanja u ovoj proizvodnji i s čime se ona suočava - kaže Kolić.

Istovremeno s nedostatkom prasaca, objavio je nedavno TISUP - Tržišno-informacijski sustav u poljoprivredi, zbog ASK-a i njegove prijetnje daljnjim širenjem, značajno je u studenome u odnosu prema tom mjesecu lani skočila cijena svinjskih trupova - u Hrvatskoj za 28, a u Europi i više, npr. u Belgiji za 48 posto. Ministarstvo poljoprivrede inzistira na provedbi biosigurnosnih mjera. "Obišli smo registrirane farme svinja u RH koje su pregledane i na njima je utvrđena razina provedbe biosigurnosnih mjera. Do 27. studenoga kategorizacija u odnosu na biosigurnost provedena je na 64.016 gospodarstava, od kojih njih 32.603 ima kategoriju 1. Od ukupnog broja gospodarstava koja imaju kategoriju 1, 13.698 gospodarstava je u toj kategoriji zbog prirodnog pripusta nerastom s drugog gospodarstva", pojašnjavaju u Ministarstvu.

Suzana Župan
Preporuka vlasnicima o rekategorizaciji
Ministarstvo poljoprivrede je za kategorizaciju gospodarstava osiguralo 23,1 milijun kuna. Sufinancira postavljanje dvostrukih ograda kod registriranih uzgoja na otvorenom, pregled uzoraka odstrijeljenih divljih svinja na trihinelozu, troškove dostave uzoraka i dijagnostičko pretraživanje uzoraka uginulih domaćih i divljih svinja na ASK. Preporuka je vlasnicima da otklone sve nedostatke te obave rekategorizaciju
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike