Regija
SREDNJA ŠKOLA DOBITNICA DONACIJE ZAKLADE MARIN ČILIĆ

S 50.000 kuna opremiti
će kabinet fizike
suvremenom opremom
Objavljeno 17. prosinca, 2019.
NAŠICEZaklada "Marin Čilić", koja pruža djeci i mladima financijsku potporu kako bi mogli ostvariti svoj potencijal i pretvoriti svoje snove u stvarnost, dodijelila je 50.000 kuna Srednjoj školi Isidora Kršnjavog Našice. Donaciju će našička škola iskoristiti za opremanje kabineta fizike suvremenom opremom kako bi učenici mogli mjeriti, izračunavati, izvoditi temeljne pokuse važne za shvaćanje procesa u fizici i tako lakše, zorno, usvajati nastavno gradivo.


- Uvjeti za dobivanje ove donacije bili su da u posljednjih pet godina imamo učenike na državnim razinama iz STEM područja, a mi imamo dvije učenice, Dijanu Pratljačić, koja je bila lani, i Margaretu Paulić, od prije nekoliko godina - rekao je profesor fizike Goran Hajnal.


Novac će uložiti u kupnju dvadesetak dijelova nove opreme za Newtonove i Galilejeve pokuse koji se izvode u prvom razredu i ključni su za razumijevanje fizike.


- Učenici su ili zainteresirani za fiziku ili ih ona uopće ne zanima, no možemo se pohvaliti da u posljednje tri godine imamo zabilježena stopostotna rješenja ispita državne mature iz fizike, i to su opet rezultati naših učenica - dodaje profesor Hajnal.


Ova nagrada, u temeljima, zasluga je već spomenute Dijane Pratljačić, učenice 3. razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije. Ona je jedna od talentiranijih učenica, a zapažene je rezultate postigla upravo uz svog mentora, profesora fizike Gorana Hajnala.


- Izrazito sam ponosna jer je ovo veliki uspjeh za cijelu školu, ne samo za mene, i to će omogućiti i drugim učenicima da se isto tako angažiraju za natjecanja i ostvare neke rezultate - rekla je Dijana Pratljačić, koja se za područje fizike zainteresirala čitanjem knjiga o svemiru i česticama. Odlučila je istraživati kroz zadatke koji su bili sve izazovniji i tako je nastavila. Potvrdila nam je i da će njezino buduće obrazovanje zasigurno ići u smjeru znanstvenog područja fizike. Dodajmo da o njezinim uspjesima govori i nedavni plasman među deset najuspješnijih natjecatelja na prošlogodišnjem državnom natjecanju iz fizike, zbog čega je pozvana na pripreme za Međunarodnu olimpijadu iz fizike.
Pripreme se održavaju u Zagrebu na PMF-u subotama, a možda baš Dijana bude dio ekipe za Međunarodnu olimpijadu. Ivona Ćosić
Nagrada se temelji na uspjesima Dijane Pratljačić učenice 3. razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije
Možda ste propustili...

KNEŽEVAČKA NOGOMETNA PRIČA

Nakon poduže agonije Belje opet u Kneževu!?

IZGRADNJA DJEČJEG VRTIĆA U MIKLEUŠU

U novom vrtiću mjesta će biti za 32 mališana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUNAV KOD BATINE POČEO OPADATI

Za najviše tjedan dana povratak na Zeleni otok

2

MARATONSKO RIBIČKO NATJECANJE SRD-A BANDAR BIZOVAC

U 52 sata upecali gotovo
200 riba teških skoro tonu

3

U PERIVOJU PRANDAU-MAILATH

Na Miholjačkom sajmu sudjelovalo 55 izlagača