Ekonomija
POVRĆAR MARTIN GLADOVIĆ IZ DONJEG BAZIJA:

Ostao sam kod kuće s ocem na zemlji, od poljoprivrede se i kod nas može dobro živjeti, samo treba mnogo raditi
Objavljeno 18. prosinca, 2019.

U vrijeme kad mladi odlaze u Njemačku, ili druge zapadnoeuropske zemlje u potrazi za boljim radnim uvjetima, plaćama i životom općenito, ima i primjera onih koji rado ostaju na rodnoj grudi i vjeruju u sebe i svoj rad. Jedan od njih je Martin Gladović, mladi poljoprivrednik iz Donjih Bazija, malog sela u općini Čađavici, nedaleko od Slatine. Poput mnogih u Slavoniji, i Donje Bazije selo je čiji se mještani bave isključivo poljoprivredom i u tom se poslu snalaze kako najbolje znaju, kombinirajući tradiciju i svoje iskustvo sa suvremenim načinom proizvodnje.
Martin Gladović (21) po zanimanju je mehaničar poljoprivredne mehanizacije i nositelj je obiteljskoga poljoprivrednog gospodarstva koje proizvodi povrće. – Poljoprivredom se bavim od malih nogu, od svoje desete godine sam u traktoru, radim s roditeljima i od njih sam sve naučio. Sada oni imaju svoj OPG, a ja posebno svoj, ali međusobno si pomažemo i zajedno radimo, kaže Gladović. Povrće, najviše papriku, patlidžan i grah, Martin uzgaja na deset hektara zemlje u privatnom zakupu i dva hektara vlastite zemlje. Za sada nema nikakvih teškoća s plasmanom svojih proizvoda, dio plasira preko jedne slatinske tvrtke, a dio prodaje na tržnici, i zadovoljan je što mu proizvodnja, uloženi novac i rad ne propadaju.
– Ja volim taj posao i bavit ću se i dalje poljoprivredom. Od kolega koji su sa mnom završili srednju školu, samo nas dvojica odlučili smo baviti se poljoprivredom. Ostali su uglavnom bez posla i ne rade ništa, a mogli su raditi kao i mi. Moj brat je prije tri godine otišao u Njemačku, tamo radi i kaže da mu je dobro. Ja sam ostao kod kuće, s ocem na zemlji i vidim da se i tu od poljoprivrede može dobro živjeti. Istina je da treba raditi, ali ja se toga ne bojim, kaže mladi poljoprivrednik.
Na natječaju Ministarstva poljoprivrede za tip operacije 6.1.1. "Potpora mladim poljoprivrednicima“, OPG-u Martina Gladovića odobreno je 50.000 eura za nabavku poljoprivrednih strojeva.
– Prošao sam na natječaju Ministarstva poljoprivrede na koji sam se prijavo prošle godine i dobio sam sredstva za nabavu poljoprivredne mehanizacije, među kojima su traktor, plug, rotodrljča..., a sve to uvelike će mi pomoći u unapređenju moje proizvodnje. S tom mehanizacijom moći ću obrađivati više zemlje, a samim time i povećati proizvodnju. Nadam se da ću proći na općinskom natječaju za državno zemljište, na koji ću se prijaviti, i da ću dobiti potrebnu zemlju koju ću novim strojevima bez problema moći obrađivati - kaže Gladović. Petar Žarković

U PLANU POVEĆANJE PROIZVODNJE
Martin ističe izuzetno dobru suradnju s Općinom Čađavica i načelnikom Mirkom Rončevićem, čiji su mu djelatnici pomogli prilikom sastavljanja određenih “kompliciranijih“ dijelova prijave za natječaj. – Zahvalio bih Općini Čađavica i načelniku Mirku Rončeviću što su mi izišli ususret pri rješavanju manjih nesnalaženja u tim administrativnim poslovima. Moram istaknuti da su u Općini uvijek susretljivi i nadam se da će mi i ubuduće pomoći, jer sigurno će biti još zanimljivih natječaja pomoću kojih će se moći povećati proizvodnja, ili olakšati bavljenje poljoprivredom - kaže Martin
Možda ste propustili...

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike