Novosti
NAGRADA "BAN JOSIP JELAČIĆ"

Županu Galiću priznanje hrvatske zajednice u Srbiji
Objavljeno 15. prosinca, 2019.
Hrvatska zajednica u Srbiji proslavila je u Gradskoj kući u Subotici 17. obljetnicu utemeljenja i formiranja prvog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV). U isto vrijeme proslavljeno je i 17 godina obrazovanja na hrvatskom jeziku u Srbiji.


Tom prigodom uručena su i priznanja koje dodjeljuje Hrvatsko narodno vijeće Republike Srbije. Priznanje "Ban Josip Jelačić" dodjeljuje se za društveni rad u hrvatskoj zajednici, za doprinos obrazovanju na hrvatskom jeziku dodjeljuje se "Pajo Kujundžić". a priznanje "Dr. Josip Andrić" daje se za doprinos hrvatskoj kulturi. Priznanje "Ban Josip Jelačić" primio je župan vukovarsko-srijemski Božo Galić.


Kako stoji u obrazloženju, župan Božo Galić je od samog početka svog mandata kontinuirano pomagao hrvatsku zajednicu u Srbiji. Od pomoći u stipendiranju studenata, projekta opremanja Doma DSHV-a, pomoći udrugama kulture i nogometnoj reprezentaciji hrvatske manjine u Republici Srbiji, političkoj potpori i promoviranju hrvatske zajednice u RH, pa sve do nedavne kupnje Šokačke kuće u Vajskoj, te je inicijator posjeta Hrvatske zajednice županija hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji.


Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić zahvalio je na ovoj velikoj nagradi te istaknuo kako će i dalje pomagati hrvatskoj zajednici u Vojvodini. "Mali doprinos mojih suradnika i mene rezultirao je ovim velikim i značajnim priznanjem. I dalje ćemo nastaviti pomagati kako bismo osnažili položaj hrvatske zajednice u Republici Srbiji", rekao je župan Galić.
Priznanje "Dr. Josip Andrić" dobila je etnologinja iz Zagreba Milana Černelić, a priznanje "Pajo Kujundžić" dobila je Subotička biskupija. M.K.
Možda ste propustili...