Crna kronika
VLASNIK TEŠKO STRADAO

Žaruljice krive za veliki požar kuće
Objavljeno 16. prosinca, 2019.
KUPINEČKI KRALJEVAC

Božićne žaruljice krive su za veliki požar u kojem je jedna osoba ozlijeđena, u kući u Kupinečkom Kraljevcu, a šteta iznosi nekoliko stotina tisuća kuna. Podsjetimo, u kući 48-godišnjaka u Ulici Tumbri izbio je požar dok su se u kući nalazile dvije osobe. Obavljenim očevidom utvrđeno je da je požar izbio najvjerojatnije zbog tehničkog kvara na žaruljicama božićnog nakita koje su se nalazile postavljene na brodskom podu kojim je zaštićen ulaz u kuću, nakon čega se požar proširio na višestruko lakiranu površinu, a potom na nadstrešnicu iznad ulaza i dalje na krovište. U požaru je ozlijeđen 48-godišnjak, a liječnička pomoć pružena mu je u KBC-u Zagreb, gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen. Materijalna šteta nije utvrđena, a cijeni se većom. Požar je zahvatio i dva osobna automobila, i to automobil marke Škoda Octavia zagrebačkih registracijskih oznaka u vlasništvu trgovačkog društva iz Zagreba, i automobil marke Nissan X-trail zagrebačkih registracijskih oznaka, u vlasništvu trgovačkog društva iz Zagreba.

Žaruljice i ostali božićni ukrasi velika su opasnost u domovima građana i povećavaju šanse za izbijanje požara. Prije nekoliko dana Ravnateljstvo civilne zaštite uputilo je nekoliko savjeta građanima o tome kako da sami pridonesu svojoj sigurnosti. Kao prvo, žaruljice uvijek treba isključiti prije spavanja, ili kada nikoga nema kod kuće.

- Provjerite ispravnost kabela prije korištenja božićnih žaruljica i ostale rasvjete. Ne stavljajte na bor neispravne žaruljice te provjerite jesu li kablovi označeni za vanjsku uporabu. Svijeće držite podalje od božićnog drvca, zavjesa, ili papirnatih dekoracija, i ih ne ostavljajte da gore bez nadzora. Prirodno božićno drvce predstavlja posebnu opasnost, jer mu treba samo 30 sekundi da izgori. Stoga ne postavljajte božićno drvce blizu kamina, ili ostalih izvora topline - savjetuju iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Brojni su primjeri svake godine gdje građani ostaju bez svoje imovine baš zbog požara koji krenu od žaruljica, ili adventskih vijenaca. Na žalost, u takvim slučajevima nerijetko, osim imovine, stradavaju i ljudi. Brojni su primjeri takvih požara unazad nekoliko godina i na osječkom području. S.Lacić
Možda ste propustili...

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

NA PRIJELAZU STARA GRADIŠKA

Pijan pokušao autom u BiH

Najčitanije iz rubrike