Sport
UZBUDLJIVO JESENSKO FINALE

Bijelo-plavi u velikoj borbi sačuvali neosvojivost svoga Gradskog vrta
Objavljeno 15. prosinca, 2019.
Osijek je odlično krenuo, a onda su ga presjekle rane ozljede Pilja i Žapera, ali je imao Mirka Marića

Dogodilo se nešto posebno za kraj polusezone. Nogometaši Osijeka i Slaven Belupa odigrali su vrlo uzbudljivu utakmicu koja je donijela pet pogodaka i priličnu neizvjesnost.


Istina, trener Osijeka Ivica Kulešević nije priželjkivao takav scenarij, ali na kraju dana neće se žaliti, jer njegova momčad uzela je tri boda i polusezonu završila bez domaćega poraza. Slaven Belupo pokazao se kao vrlo neugodan suparnik, posebno nakon prekida u kojima su dominirali njihovi visoki igrači. Osijek je teško zaradio ta tri boda, ponajviše zbog dvije nesretne okolnosti iz prvog dijela kada su se rano ozlijedili Pilj i Žaper, što je imalo značajan utjecaj na njegovu igru. Ipak, uspjeli su bijelo-plavi izvući taj susret, a Mirko Marić zabio je dva pogotka s kojima se s 14 egzekucija učvrstio na vrhu liste strijelaca HNL-a.

Rano vodstvo

Osijek je vrlo odlučno krenuo u susret i vrlo brzo je to i naplatio. Već u trećoj minuti stiglo je vodstvo. Talys je pokušao proigrati Marića, osujetio je to Paracki, ali nije dobro primio loptu, pa se ona idealno odbila Mariću u for, a napadač Osijeka spremno je prihvatio taj poklon i s 15-ak metara preciznim udarcem pogodio suprotni lijevi donji kut. Rano stečena prednost dala je bijelo-plavima krila, pa su nastavili visoko pritiskati suparnika i stvarati prilike. U 11. minuti Bočkaj je proigrao Talysa koji se driblingom oslobodio svog čuvara i pucao s 12-13 metara, Filipović je kratko odbio taj udarac, ali do odbijanca nije mogao Marić, jer mu je otišao malo iza leđa. Četiri minute kasnije još je jednom Filipović bio primoran odbijati loptu ovaj put nakon dobrog pokušaja Bočkaja s 20-ak metara i opet je Marić bio u blizini, ali je iz teškog kuta pucao u vanjski dio mreže. Osijek je u tom razdoblju stvarno izgledao jako dobro, a onda se u priču počela miješati "viša sila". Uslijedila su dva događaja koja su bitno poremetila ritam igre osječke momčadi koja je dotad lijepo kombinirala i pritiskala goste. Prvo je u 19. minuti zbog ozljede igru morao napustiti Pilj, a samo četiri minute kasnije ista je nesreće zadesila i Žapera. Trener Osijeka Ivica Kulešević u igru je poslao Ndockyta i Jugovića, a od tog trenutka Osijek više nije bio tako agresivan i odlučan. Istina, u 28. minuti izveli su Osječani još jednu lijepu akciju u kojoj je Marić proigrao Bočkaja, a on pucao s ruba kaznenog prostora i natjerao Filipovića na još jednu intervenciju. Nakon toga počelo je buđenje gostiju. Posljednjih 15-ak minuta prvog poluvremena Osijek je počeo opasno živjeti. U 30. minuti Brković je odlično odapeo s 20-ak metara, a na visini zadatka bio je Ivušić koji je lijepom paradom taj udarac proslijedio u korner. Nakon tog udarca iz kuta stvorila se velika gužva u petercu osječke momčadi, a na kraju je Bočkaj spriječio pogodak izbivši loptu s linije vrata. U tom razdoblju Osijek je izgubio tečnost igre koju je imao u prvih pola sata, previše se počelo komplicirati i "cariniti" loptu, što su agresivni gosti znali iskoristiti, pa su se non-stop "šuljali" oko kaznenog prostora Osijeka. U 37. minuti opet je Brković pokušao iz daljine, ovaj put udarac je išao ravno u Ivušića koji je imao s njim manjih problema, jer mu je lopta ispala, ali oprezan je bio Šutalo i raščistio tu opasnost. Bilo je više nego očito kako su ti neočekivani problemi s ozljedama i dvije prisilne zamjene prilično poremetili balans u igri Osijeka, ali do odmora rezultat se nije mijenjao.

Mnogo uzbuđenja


Gosti su u nastavku susreta nastavili gdje su stali u prvom dijelu. U 47. minuti Krstanović je opalio s više od 25 metara i bio zamalo precizan, a sedam minuta kasnije ipak su Koprivničani došli do izjednačenja. Koban je za Osijek opet bio prekid u kojem nisu dobro reagirali, pa je Lima doveo Lulića u čistu poziciju iz koje nije mogao promašiti. Ta je situacija mirisala na zaleđe, ali ono nije označeno, pa je Osijek morao krenuti s centra. I odmah kada su to učinili opet su došli do prednosti. Dosuđen je slobodan udarac iz kojeg je Bočkaj poslao loptu pred vrata gdje je Božić povukao za dres Jugovića, pa je Matoc opravdano dosudio kazneni udarac i stoperu gostiju pokazao žuti karton. Siguran izvođač bio je Marić koji je prvi put ove sezone postigao dva pogotka na utakmici i svoj učinak u HNL-u podigao na 14 pogodaka. Ubrzo je mogao Marić zabiti hat-trick kada je izišao sam pred Filipovića, mogao ga je pretrčati, ali je u tom pokušaju pogodio gostujućeg vratara, pa je iz svega izišao samo udarac iz kuta. Bio je Marić u prilici i u 64. minuti kada ga je sjajno proigrao Bočkaj, ali ovaj je put udarac Osijekovog centrafora s 13-14 metara završio visoko preko vrata. Kako se majstorski gađa s ruba kaznenog prostora pokazao je Kleinheisler u 66. minuti kada je povećao prednost Osijeka na 3:1. On je i započeo akciju lijepo proigravši Bočkaja na desnoj strani, Pero je pokušao sam to završiti, ali lopta mu je zapela u "rolingu", no snašao se i povratnom loptom pronašao Mađara na rubu kaznenog prostora koji je naciljao lijevi kut nepomičnog Filipovića. No, taj pogodak nije slomio goste koji su bili vrlo odlučni u izbjegavanju poraza, pa vrlo brzo opet utakmicu učinili neizvjesnom. Opet su zabili iz prekida koji je prava "rak-rana" Osječanima. Ovaj put, nakon ubačaja Bačelić-Grgića iz kuta pred Ivušićem najbolje se snašao Božić i smanjio zaostatak gostiju na samo jedan pogodak. U 84. minuti Koprivničani su imali veliku priliku za izjednačenje kada je Krstanović pucao s 13-14 metara, a Ivušić sjajnom obranom sačuvao svoju mrežu i tako donio Osijeku tri vrlo vrijedna i teško zarađena boda.


Dalibor Keler
Mirko Marić
POLUSEZONU ZAVRŠIO S 14 POGODAKA
OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme sunčano. Teren dobar. Gledatelja: 2058. Sudac: Marko Matoc (Zaprešić) - 6,5. Strijelci: 1:0 Marić (3), 1:1 Lulić (52), 2:1 Marić (55-11m), 3:1 Kleinheisler (66), 3:2 Božić (72). Žuti kartoni: Igor Silva, Škorić, Lončar (Osijek), Glavčić, Božić, Bloudek (pomoćni trener), Mikulić (Slaven Belupo). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: MIRKO MARIĆ

OSIJEK

3 (1)

Ivušić 7, Šutalo 6,5, Škorić 6, Majstorović 6,5, Igor Silva 6, Žaper - (od 23. Jugović 6), Kleinheisler 7,5, Talys 7, Pilj - (od 19. Ndockyt 6), Bočkaj 6,5 (od 87. Lončar -), Marić 7,5.

SLAVEN BELUPO

2 (0)

Filipović 6,5, Božić 6, Paracki 5,5, Mikulić 6, Glavčić 6,5 (od 89. Nowak -), Bačelić-Grgić 6,5, Lulić 6 (od 75. Delić -), Brković 6,5 (od 78. Etoundi -), Lima 7, Krstanović 6,5.
1:0

Paracki je poklonio loptu Mariću, a najbolji strijelac HNL-a ne oprašta u takvim sitiuacijama, pa je s 15-ak metara pogodio donji lijevi kut
1:1

Lopta je ubačena iz slobodnog udarca s desne strane, obrana Osijeka bila je statična, lopta je uz dosta sreće došla do Lime koji ju je proslijedio do Lulića kojemu nije bilo teško iz blizine pogoditi mrežu
2:1

Božić je povukao Jugovića u kaznenom prostoru, pa je dosuđen kazneni udarac koji je Marić sigurno pretvorio u pogodak
3:1

Bočkaj je povratnom loptom proigrao Kleinheislera koji je s ruba kaznenog prostora gađao i pogodio lijevi kut
3:2

Bačelić-Grgić ubacio je iz kornera, Mikulić je leđima loptu "prenio" u sredinu gdje je najspretniji bio Božić i poslao loptu u mrežu
Možda ste propustili...

KREĆE POLUFINALNA SERIJA DOIGRAVANJA ODBOJKAŠA ZA PRVAKA HRVATSKE

Mursaši kod Ribola Kaštela priželjkuju reprizu Kup izdanja

Najčitanije iz rubrike