Osijek
PREDSTAVLJENA KNJIGA O PROGONU NIJEMACA NAKON 1945.

Sjećanja na zatočeništvo u logoru Osječanke Magde Katić rođ. Wiesenthaner
Objavljeno 15. prosinca, 2019.

U dupkom punom Klubu knjižare Nova, u kome su mnogi zbog velikog zanimanja bili prisiljeni stajati, predstavljena je knjiga "Magdin dnevnik" autorice Vesne Brust objavljena u izdanju Njemačke zajednice - Zemaljske udruge Podunavskih Švaba u Hrvatskoj. Riječ je neočekivanom otkriću dnevnika koji je autoričina majka, gđa Magda Katić, djevojački Wiesenthaner, pisala tijekom svog zatočenja u komunističkom logoru u Valpovu.

Posrijedi je rijedak dokument koji govori o životu unutar logorske žice, ali i izvan Radnog logora Valpovo na raznim fizičkim aktivnostima koje su morali obavljati pripadnici njemačke i austrijske manjine stavljeni izvan zakona nakon dolaska na vlast novog režima. Kako je kasnije tijekom predstavljanja ove knjige ustvrdio počasni predsjednik Njemačke zajednice Nikola Mak, koji je i sam kao dječak bio zatočenik ovog logora, jedina svrha tog kolektivnog kažnjavanja bila je njihova imovina koja im je za vrijeme zatočenja bila oduzeta i predana u trajni posjed stradalnicima s druge strane. Mak je u dvorani mnoge iznenadio, pa i autora ovih redaka, koji je i sam potomak zatočnika spomenutog logora, velikodušno ustvrdivši kako su osječki Nijemci duboko suosjećali sa žrtvama s partizanske strane koji su se nasilno uselili u njihove domove te su s njima održavali dobre odnose bez obzira na činjenicu što su Osječani njemačkog prezimena diskriminatornom odlukom novog režima bili prisiljeni na beskućništvo i podstanarstvo, nerijetko u fizičkoj blizini svojih bivših domova. Dakako, nije istina da su Osječani s njemačkim prezimenima i njihovi potomci mrzli nove useljenike u svojim domovima, ali su zacijelo cijelog života, mnogi od njih i do smrti, gajili osjećaj duboke ljudske povrijeđenosti i građanske deklasiranosti živeći u okovima režima koji se kleo u svoju tobožnju socijalnu osjetljivost, čovjekoljubivost, bratstvo i jedinstvo i još kojekakve druge lažne parole.

Knjiga se sastoji od dnevničkih zapisa njezine majke Magde Katić (djevojački Wiesenthaner) i strica Zvonimira Katića te potanko opisuje Magdino i bakino uhićenje 1945., odvođenje u Sabirni logor Josipovac, a potom raspoređivanje po pustarama u okolici Osijeka i Retfali. Drugi dio je autentični Magdin dnevnik koji prati događaje od dolaska u Radni logor Valpovo u srpnju 1945. pa sve do puštanja iz logora u svibnju 1946. D. Celing
Posrijedi je rijedak dokument koji govori o životu unutar logorske žice, ali i izvan Radnog logora Valpovo
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike