Osijek
ZNAČAJAN JUBILEJ IZVIĐAČA

Više od sto godina
skautizma u Osijeku
Objavljeno 15. prosinca, 2019.
"U svibnju ove godine obilježili smo velikim okupljanjem izviđača u Osijeku (1200 sudionika), 100 godina izviđačke pisane povijesti u Osijeku, kako smo prije dvije godine, prema povijesnim činjenicama imali informacije o počecima skautizma/izviđača u Osijeku (od 1919. godine).

U tijeku priprema za veliko izviđačko zborovanje, prikupljanjem povijesne skautske građe, došli smo do saznanja uvidom u dokumente i fotografije iz privatne zbirke, Državnog arhiva u Osijeku i Muzeja Slavonije u Osijeku, kako su skauti/izviđači djelovali već 1914. na Kraljevskoj učiteljskoj školi u Osijeku, a čiju tradiciju nastavlja Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, što znači kako već punih 105 godina izviđači djeluju u Osijeku", ističe Jadranka Kokolari, predsjednica Izviđačkog kluba Javor.

Obilježavanje ove godišnjice održat će se 18. prosinca 2019. godine, u vremenu od 18.30 do 19 sati, u prostorijama Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, Ulica cara Hadrijana 10. Tom prigodom bit će održana konferencija za novinare, a predstavit će se jubilarne značke za 105 godina skautizma u Osijeku i najaviti suradnja izviđača Osijeka i Muzeja Slavonije oko prikupljanja povijesne skautske/izviđačke građe.

U ovu aktivnost uključene su obje izviđačke udruge u gradu Osijeku: Izviđački klub "Javor" i Udruga izviđača "Slavonski hrast", članice Saveza izviđača Hrvatske i Svjetskog skautskog pokreta (WOSM).

Na konferenciji će govoriti Igor Miklavčić Lija, kao moderator uime izviđačkih udruga, Denis Detling uime Muzeja Slavonije te predstavnik Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. E.N.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike