Regija
VALPOVČANI NEZADOVOLJNI SEMAFORIMA ZA PJEŠAKE

Žele da dulje gori zeleno svjetlo
Objavljeno 16. prosinca, 2019.
VALPOVO

Nije tajna da su se do prije jednog desetljeća Valpovština, posebice samo Valpovo, naveliko mučili s problematičnim crnim točkama u prometu koje su odnijele nemali broj života u nesrećama. Od tada do danas mnogo se toga promijenilo i ulagalo da se situacija u prometu poboljša i da prometnice, posebice križanja, dosegnu željenu razinu sigurnosti. S tim u skladu u posljednjih deset godina Valpovo je dobilo tri moderna kružna toka na najfrekventnijim raskrižjima, a na najproblematičnijim raskrižjima, kao što je ono kod Kolodovorske i Zrinsko-Frankopanske te Osječke i Ulice Ive Lole Ribara, postavljeni su semafori. No, u posljednje vrijeme upravo to raskrižje zadaje ozbiljne glavobolje valpovačkim pješacima, na što je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Valpova upozorio i vijećnik Miroslav Šmit (SDP).

- Kada kao vozač prolazim kroz raskrižje Osječke i Ulice Ive Lole Ribara sve je u redu, ali kada dolazim kao pješak počinju problemi. Na semaforu za pješake dugo se čeka zeleno svjetlo koje se pali tek nakon što se pritisne tipka, a kada se zeleno svjetlo konačno i pojavi, tada se najčešće događa da se ono ugasi i pojavi se crveno prije nego stignemo prijeći na drugu stranu ulice - rekao je Šmit.

Njegov problem nije bio novost načelniku Policijske postaje Belišće Vladi Krznariću, koji je već pokušao u suradnji sa strukom iznaći rješenje za ovaj problem.

- Moram reći da je na tom raskrižju sve napravljeno točno prema propisu i da je sve provjereno, kao i na raskrižju u Bizovcu, gdje postoji isti problem i gdje smo imali istu pritužbu. Ima razloga zašto je to tako postavljeno i programirano, jer je riječ o frekventnom prijelazu gdje se mora osigurati odgovarajuća protočnost sudionicima u prometu, što su nam potvrdili i prometni stručnjaci nakon što su sve provjerili na ovom raskrižju - poručio je načelnik Krznarić, zaključujući da u ovoj situaciji pješacima preostaje jedino požuriti se preko pješačkog prijelaza dok je upaljeno zeleno svjetlo. L.Aničić
Stižu posebni senzori za semafore
U gradskoj Upravi Valpova ipak pokušavaju iznaći način i rješenje kako ovo raskrižje učiniti sigurnijim. Tako je pročelnik Odjela za komunalne i stambene djelatnosti Goran Šimić, ovom prigodom najavio kako je na inicijativu gradonačelnika Matka Šutala Grad Valpovo naručio posebne senzore za semafore na raskrižju Osječke i Ulice Ive Lole Ribara. Ovi senzori će, prema Šimićevim riječima, biti postavljeni u veljači 2020. godine. Oni bi trebali svojim zvučnim signalima pomoći pri boljem snalaženju u prometu slijepim i slabovidnim osobama.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana