Regija
U ERGELI ĐAKOVO NAJVEĆI KONJIČKO-GLAZBENI SPEKTAKL U RH

Lipicanci pričali Vilinske priče
Objavljeno 16. prosinca, 2019.
ĐAKOVO

Tradicionalni božićni bal lipicanaca, koji je u subotu održan u novosagrađenoj zatvorenoj jahaonici Državne ergele Đakovo, i ove je godine potvrdio da je jedinstven, najveći konjičko-glazbeno-scenski spektakl u Hrvatskoj, a u čijoj su glavnoj ulozi lipicanci sa svom svojom gracioznošću, profinjenošću, uvježbanošću i za najzahtjevnije točke. Uvjerila se u to i predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović, gledajući Božićni bal lipicanaca, koji je ove godine bio posvećen temi Vilinske priče. Ovaj spektakl bogate kostimografije i scenografije popratilo je više tisuća posjetitelja, ne samo iz Đakova i okolice, nego i iz cijele Slavonije te drugih krajeva Hrvatske.

Lipicanci su i ove godine ispričali božićnu bajku Vilinske priče u kojoj se princ zaljubljuje u vilu. Uz lipicance, predstavu su izveli i jahači, vozači fijakera, statisti te gosti večeri. U dva termina predstave nizali su se atraktivni prizori točaka s konjima, atraktivne vožnje fijakerima, točke s jahačima… Dojmljiva je bila i točka iz zraka, s viseće vrpce. Atraktivnosti pridonosi i kostimografija – krinoline, frakovi, šeširi, duge haljine te druga odjeća iz vremena dvorskih balova.

Ovaj spektakl ima stalnu publiku kojoj je prosinac nezamisliv bez nje. Ulaznice za nju budu rasprodane i nekoliko mjeseci unaprijed, a tako je bilo i ove godine. Predstavu vole svi uzrasti. Osim Bala, Državna ergela Đakovo ispred zatvorene jahaonice, u krugu Pastuharne, i ove je godine priredila sajam "Adventska priča", na kojem su izlagali obrti, OPG-ovi, udruge..., a na štandovima se našla prehrana, rukotvorine, domaća radinost i drugo.

Božićni bal lipicanaca Ergele Đakovo održan je kao jedan od glavnih turističkih aduta "Adventa u Đakovu", čije je geslo i ove godine "Čaroliji nema kraja na adventu đakovačkog zavičaja", a na kojem Ergela sudjeluje i vožnjama fijakerom po gradskim ulicama, dnevnim i noćnim, kao i drugim programima. S.Ž.
POSEBNI GOST KOBILARNA LIPICA
Božićni bal održan je pod generalnim pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i županijske Turističke zajednice. Sponzori najvećeg konjičko-glazbeno-scenskog spektakla u Hrvatskoj su Županija, Grad Đakovo, Turistička zajednica Đakova, Komunalno poduzeće Univerzal i Veterinarska stanica Đakovo. Posebni gost i ove godine bila je Kobilarna Lipica iz Lipice. Đakovačka Državna ergela može se pohvaliti najvećom i najsuvremenijom zatvorenom jahaonicom u ovome dijelu Europe. Multifunkcionalni je to prostor za najzahtjevnije predstave.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana