Regija
NASTAVLJEN RAZVOJ

Baranja je turistički etablirana destinacija
Objavljeno 16. prosinca, 2019.
Dva priznanja za najuspješniju ruralnu destinaciju RH osvojena u samo tri godine dokaz su kontinuiranog i dobrog rada
BELI MANASTIR

Nešto veći broj noćenja i dolazaka, kako domaćih tako i inozemnih gostiju, novi smještajni kapaciteti, nekoliko dobro odrađenih projekata (…) kratak su rezime ovogodišnjeg rada TZ Baranje, koja je (na razne načine) sudjelovala i u organizaciji nekoliko dobro posjećenih manifestacija.

Treba izdvojiti, primjerice, najveću hrvatsku fišijadu, u čijem je sklopu i Prvenstvo Hrvatske u kuhanju ribljeg paprikaša, koju je ove godine, osim 270 kuhara, pohodilo više od 3000 posjetitelja. Još je posjećeniji bio zmajevački Vinski maraton, na kojem je sudjelovalo 2500 maratonaca, a procjene kažu da je toga dana u vinskim surducima boravilo najmanje 6000 ljudi. Ne treba zaboraviti ni na Gator fest, koji se lijepo ‘‘sljubio‘‘ s Wine & wolkom, manifestacijom koja je, pak, privukla više od 200 ‘‘walkera‘‘ iz svih dijelova Hrvatske.

Zadovoljni sezonom
- U svakom slučaju, zadovoljni smo ovogodišnjom turističkom sezonom. Napredak je vidljiv. Već sada se možemo pohvaliti većim brojem smještajnih kapaciteta u odnosu prema prošloj godini, a kada budu registrirani oni čija je gradnja pri kraju, za relativno kratko će vrijeme Baranja dobiti više od sto novih kreveta - priča direktor TZ Baranje, Matej Perkušić, naglašavajući kako će, na taj način, dobiti i na raznolikosti ponude jer riječ je o različitim tipovima smještajnih kapaciteta. U konačnici, dodaje, na taj način ostvarit će se cilj da u regiju između Dunava, Drave i Mađarske gosti ostanu po dvije-tri ili više noći, odnosno da se u nju vraćaju.

- Potvrda rada svih dionika u turizmu zasigurno je još jedno veliko priznanje koje je Baranja zaslužila, a riječ je o tituli najuspješnije ruralne destinacije u Republici Hrvatskoj - nastavlja Perkušić, dodajući kako je priznanje Baranji dodijeljeno prema mišljenju stručnog povjerenstva Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma i Hrvatske gospodarske komore. Nagrada je uručena tijekom Dana hrvatskog turizma, prvi put održanih na istoku Hrvatske. Treba podsjetiti da je u Baranju isto priznanje stiglo i dvije godine ranije, kada je proglašenje održano u sklopu Dana hrvatskog turizma u Malom Lošinju, što je još jedan dokaz kontinuiranog i dobrog rada.

Ovo nije kritika
- U svakom slučaju, Baranja se etablirala na domaćem tržištu, prepoznati smo kao turistička destinacija i kao takvi možemo samo rasti - kaže Perkušić. Ponosni su, ističe, na razne projekte koji su odradili sami ili uz pomoć dijela baranjskih općina. No podsjeća na odličnu suradnju s TZ-om Osječko-baranjske županije, resornim županijskim uredom i HTZ-om.

Upravo uz potporu HTZ-a odradili su projekt educiranja vodiča za promatranje ptica (birdwatching), tijekom kojeg je educirano pet osoba i nabavljena potrebna oprema.

- Prema informacijama koje imamo, na svijetu je deset milijuna birdwatchera, najviše u SAD-u, Kanadi te skandinavskim državama, ali i diljem Europe. Mi, pak, imamo Kopački rit i preduvjete za dobru reklamu. Neka samo jedan posto birdwatchera dođe k nama i prespava dvije-tri noći, postigli bi uspjeh - glasno razmišlja. S mogućnostima Baranje za razvoj birdwatchinga baranjski će turistički djelatnici potencijalne goste pokušati upoznati i s odlascima na razne sajmove, a posjetit će ih onoliko koliko budu ‘‘financijski raspoloženi‘‘. Sigurno je da na sajmove neće odlaziti ‘‘preko velike bare‘‘, ali će nastojati, u suradnji sa županijskim uredom za kontinentalni turizam, sudjelovati na sajmovima u Sloveniji i
Poljskoj.

- Poljska nam postaje sve zanimljivija. Primjetno je, naime, povećanje dolazaka poljskih turista. Za sada su, doduše, većinom tranzitni gosti, ali ćemo ih pokušati zadržati na noć ili dvije - objašnjava Perkušić. Inače, na području Baranje u ovom je trenutku gostima na raspolaganju približno 1000 ležajeva, a vrlo brzo će ih biti više. Zmajevac i Karanac samo su neke od destinacija u kojima će biti otvoreni novi smještajni kapaciteti.

Ivica Getto
Stotinjak tisuća kuna za projekte
TZ Baranje proteklog je vikenda održala Skupštinu, na kojoj je istaknuto kako će od iduće godine broj djelatnika u belomanastirskom uredu biti prepolovljen - umjesto dosadašnjih četvero, radit će ih dvoje. No, zbog obujma posla pokušat će, bar na godinu dana, zaposliti još jednog. Naglašeno je kako im se, kao područnoj TZ, otvara novi fond pri HTZ-u, iz kojega planiraju povući stotinjak tisuća kuna za projekte. Sredstva planiraju privući i iz fonda za nerazvijene. I nadalje im je cilj promocija Baranje, ali i Osječko-baranjske županije.
kapacitet
u Baranji tisuću kreveta na raspolaganju
Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike