Učionica
PREDSTAVNICE SVEUČILIŠTA U OSIJEKU SUDJELOVALE NA EUROPSKOM FORUMU O KVALITETI U VISOKOM OBRAZOVANJU

Stručnjaci razmatrali utjecaje i doprinose sveučilišta široj društvenoj zajednici
Objavljeno 16. prosinca, 2019.
Na Tehničkom sveučilištu u Berlinu u razdoblju od 21. do 23. studenoga 2019. održan je 14. Europski forum o kvaliteti u visokom obrazovanju (European Quality Assurance Forum – EQAF).

EQAF predstavlja platformu za raspravu, profesionalan razvoj i razmjenu iskustava među glavnim dionicima osiguravanja kvalitete u visokom obrazovanju. Zajednička tema ovogodišnjega EQAF-a bila je „Podrška društvenoj angažiranosti u visokom obrazovanju” pri čemu je plenarnim i usporednim sekcijama te radom unutar radionica razmatrana „treća misija“ sveučilišta – utjecaj i doprinos široj društvenoj zajednici. Zahtjevi se društva prema visokom obrazovanju uvelike i brzo mijenjaju te su sve složeniji. Visoko obrazovanje treba podupirati izvrsnost u istraživanju, biti vođa u inovacijama i osigurati visokokvalitetno obrazovanje svojih studenata. Završeni studenti trebaju imati znanja i vještine koje im omogućavaju razvoj njihovih karijera, ali i ulogu aktivnih građana. Na ovogodišnjem EQAF-u raspravljano je i o mogućnostima kojima sustav osiguranja kvalitete u visokom obrazovanju može pomoći visokoškolskim institucijama u zadovoljavanju očekivanja šire društvene zajednice i realnom prikazu njihova doprinosa društvu.

Ovogodišnji EQAF okupio je oko 500 sudionika iz više od 50 zemalja. Sa Sveučilišta u Osijeku Forumu su nazočile prof. dr. sc. Sonja Vila, prorektorica za znanost, tehnologije, projekte i međunarodnu suradnju i prof. dr. sc. Renata Baličević, pročelnica Centra za unaprjeđenje i osiguranje kvalitete visokog obrazovanja Sveučilišta.
Sonja VILA, Renata BALIČEVIĆ
Možda ste propustili...