Učionica
U OSIJEKU ORGANIZIRANA KONFERENCIJA „EUROPA KOJA JE UTJECAJNA“

Predstavljen četvrti stup prioriteta hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a
Objavljeno 16. prosinca, 2019.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman na konferenciji „Europa koja je utjecajna“, održanoj 26. studenoga 2019. na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu Osijek, predstavili su četvrti krovni prioritet hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine.

Ministar Damir Krstičević predstavio je prioritete i glavne aktivnosti iz nadležnosti Ministarstva obrane, istaknuvši kako je predstojeće predsjedanje Vijećem EU-a kruna sveukupnoga rada RH. „Teme u području obrane na koje ćemo staviti naglasak bit će nastavak implementacije, konsolidacije i osiguravanje koherentnosti pokrenutih obrambenih inicijativa s naglaskom na izgradnju sposobnosti, zatim jačanje suradnje Europske unije i NATO-a, razvijanje istraživačke i industrijske dimenzije te jačanje napora Europske unije na prostoru jugoistoka Europe u području sigurnosti i obrane”, poručio je ministar Krstičević zaključivši kako predsjedanje za Hrvatsku predstavlja veliku odgovornost.

Ministar Gordan Grlić Radman naglasio je kako RH Vijećem EU-a predsjeda nakon šest godina članstva u Uniji. Istaknuo je kako su prioriteti hrvatskoga predsjedanja usuglašeni s ključnim strateškim dokumentima Europske unije, dodavši kako Hrvatska preuzima kormilo EU-a u vremenu kada se ona suočava s izazovima migracija, sigurnosnim prijetnjama, klimatskim promjenama, gospodarskom nejednakošću i nepoznanicom Brexita. „Republika Hrvatska radit će na promicanju temeljnih vrijednosti EU-a, demokraciji, vladavini prava, osobnim slobodama, borbi protiv korupcije te će osobit naglasak staviti na jačanje EU-a u svojem neposrednom okruženju zbog mira, sigurnosti i stabilnosti“, rekao je Grlić Radman.

Rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac izrazio je dobrodošlicu svim okupljenima u ime 18 tisuća studenata osječkoga Sveučilišta dodavši kako prije 28 godina, u vrijeme Domovinskoga rata, ni najveći optimisti nisu mogli predvidjeti da će Hrvatska danas biti na čelu EU-a. Zamjenica gradonačelnika grada Osijeka Žana Gamoš istaknula je kako u gradu na Dravi žive 22 nacionalne manjine, stoga je Osijek pravi primjer višekulturalnosti Europe, a predsjednik osječko-baranjske Županijske skupštine Dragan Vulin rekao je kako je čast biti domaćinom današnje konferencije. Predstavljanju su nazočili brojni dužnosnici, predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti, predstavnici diplomatskoga zbora, članovi akademske zajednice, predstavnici hrvatske obrambene industrije kao i brojni studenti i učenici te polaznici 22. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ i kadeti kadetske bojne „Predrag Matanović” Hrvatskoga vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman”.

Predstavljanjem prioriteta „Europa koja je utjecajna” nastavljen je ciklus predstavljanja krovnih prioriteta RH tijekom njezina predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. Uz „Europa koja je utjecajna”, program predsjedanja RH imat će još tri krovna prioriteta: „Europa koja raste”, „Europa koja povezuje” i „Europa koja štiti”.

Tomislav Levak
Panel o ključnim temama i aktivnostima predsjedanja

Nakon predstavljanja prioriteta održan je panel o ključnim temama i aktivnostima predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU-a. U raspravi su, uz Grlića Radmana, sudjelovali i Dunja Bujan iz Uprave za obrambenu politiku MORH-a, Sandro Knezović iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose, prof. dr. sc. Mario Vinković s Doktorske škole Sveučilišta u Osijeku, predsjednik Hrvatskoga klastera konkurentnosti obrambene industrije Goran Basarac te doc. dr. sc. Dunja Duić s Pravnoga fakulteta Osijek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike