Učionica
1. MEĐUNARODNA UMJETNIČKA I ZNANSTVENA KONFERENCIJA „OSOBE S INVALIDITETOM U UMJETNOSTI, ZNANOSTI ODGOJU I OBRAZOVANJU“

Više od 200 sudionika iz devet zemalja razvijalo dijalog o osobama s invaliditetom
Objavljeno 16. prosinca, 2019.
Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku organizirala je 5. i 6. prosinca 2019., uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH te pokroviteljstvo Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, 1. međunarodnu umjetničku i znanstvenu konferenciju „Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju“.

       Prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, dekanica Akademije, na svečanom otvorenju konferencije na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu Osijek istaknula je koliko je važno djelovati na smanjenju diskriminacije, većem ostvarivanju prava i povećanju inkluzije osoba s invaliditetom u umjetnost, znanost, odgoj i obrazovanje na svim razinama. Svečanom otvorenju nazočili su i prof. dr. sc. Dražan Kozak, prorektor za nastavu i studente, te prof. dr. art. Robert Raponja, prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Osijeku, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Petar Lagator i mr. sc. Romano Kristić, pročelnik Upravnoga odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka, zatim dekani, prodekani i nastavnici sastavnica Sveučilišta.

Umjetnici i znanstvenici različitih područja susreli su se i na jednome mjestu razvijali dijalog o pitanjima osoba s invaliditetom u različitim kontekstima i o različitim vrstama invaliditeta. Više od 200 sudionika iz Hrvatske, Austrije, Njemačke, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije znanstvenim su i umjetničkim dijalogom govorili o inkluziji u odgoju i obrazovanju, inkluziji studenata s invaliditetom, slobodnom vremenu osoba s invaliditetom, o osobama s invaliditetom u kontekstu književnosti, glazbene, kazališne i likovne umjetnosti te o osobama s invaliditetom u muzejima i knjižnicama. U izlaganjima i radionicama sudionici su se bavili i temama osoba s invaliditetom u kontekstu kreativnih terapija, ulozi pokreta i tijela te o različitim terapijama kao pomoći osobama s invaliditetom. U radu konferencije sudjelovale su i osobe s invaliditetom te predstavnici udruga koje se bave tom tematikom. Plenarni predavači bili su dr. sc. Anica Bilić, viša znanstvena savjetnica iz Centra za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vinkovcima, dr. sc. Mario Kovač, prof. dr. sc. Siniša Opić, dekan Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Kristina Peternai Andrić s Filozofskoga fakulteta Osijek te pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak u čijoj je odsutnosti govorio njezin zamjenik Darijo Jurišić.
Mirna SABLJAR
Suorganizatori i partneri konferencije

Suorganizatori konferencije bili su Akademija medicinskih znanosti Hrvatske – podružnica Osijek, Centar za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vinkovcima, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, Muzička akademija Univerziteta Crne Gore i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Partneri konferencije bile su sastavnice osječkoga Sveučilišta (Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek, Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu, Medicinski fakultet Osijek, Pravni fakultet Osijek), Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Agencija za odgoj i obrazovanje – podružnica Osijek, Svjetska organizacija lutkara UNIMA te Lions Club Osijek.
Možda ste propustili...