Učionica
6. MEĐUNARODNI MONOTEMATSKI KONGRES O VIRUSNOM HEPATITISU C

Izravno djelujući protuvirusni lijekovi vrlo učinkoviti protiv HCV-a
Objavljeno 16. prosinca, 2019.

Na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek od 3. do 5. listopada 2019. održan je 6. međunarodni monotematski kongres o virusnom hepatitisu C (6th International Monothematic Conference on Viral Hepatitis C) u organizaciji Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek i Hrvatskoga društva za preciznu (personaliziranu) medicinu.

I ove su godine direktori programa kongresa, prof. dr. sc. Aleksandar Včev i prof. dr. sc. George Y. Wu, uspjeli okupiti znanstvenike iz cijeloga svijeta koji su raspravljali o najnovijim mogućnostima dijagnostike i liječenja HCV infekcije u kliničkoj praksi kao i o najnovijim rezultatima bazičnih i translacijskih znanstvenih istraživanja o hepatitisu C. Tijekom trodnevne konferencije održana su brojna predavanja uglednih znanstvenika koji su kroz rasprave razmjenjivali svoja iskustva i ideje u svrhu pronalaska što boljega rješenja za oboljele pacijente. Glavni su zaključci ovogodišnje konferencije kako su izravno djelujući protuvirusni lijekovi (DAA) protiv HCV-a vrlo učinkoviti i imaju malo nuspojava, a preostale glavne izazove u liječenju kronične HCV infekcije predstavljaju povećanje zlouporabe droga te farmakološka ograničenja određenih zdravstvenih stanja. Tako se pacijenti s bubrežnom insuficijencijom mogu izliječiti odabirom odgovarajućeg DAA, no za neke genotipove još uvijek ne postoje odgovarajuće terapijske mogućnosti. Za pacijente s dekompenziranom cirozom jetre postoje posebna sredstva koja se mogu koristiti, ali općenito zahtijevaju dodavanje još jednoga lijeka kako bi se povećala učinkovitost. Većina neuspješnih odgovora na DAA terapiju nastaje zbog recidiva, a ne zbog nepostizanja virološkoga odgovora tijekom liječenja. Za većinu DAA početne mutacije ne utječu na postizanje trajnoga virološkog odgovora, a kod HBV-HCV koinfekcije preporučuje se profilaktičko liječenje aktivne HBV infekcije istodobno s HCV liječenjem kako bi se izbjeglo pogoršavanje HBV infekcije. Interakcije lijekova i dalje predstavljaju mogući problem, posebice pri primjeni antiepileptičkih lijekova, inhibitora protonske pumpe i nekih statina.

Posebno zanimljivo predavanje o razvoju profilaktičkih cjepiva protiv HCV-a održao je prof. dr. sc. Ashraf Tabll s Nacionalnoga istraživačkog centra u Kairu u kojem je prikazao rezultate svojih istraživanja koja su u tijeku, a imaju velik potencijal. Nažalost, troškovi liječenja DAA lijekovima još su uvijek visoki te predstavljaju ograničavajući čimbenik u neselektivnoj dostupnosti terapije svim oboljelima.
Bojan POPOVIĆ
Prigodne i pozdravne riječi

Nazočne su prigodnim riječima u ime Organizacijskoga i Znanstvenoga odbora pozdravili: prof. dr. sc. Aleksandar Včev, dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, izv. prof. dr. sc. Martina Smolić, dopredsjednica Hrvatskoga društva za preciznu (personaliziranu) medicinu, prof. dr. sc. George Y. Wu, profesor Sveučilišta u Connecticutu i gostujući profesor FDMZ-a Osijek, izv. prof. dr. sc. Robert Smolić, izvanredni profesor Medicinskoga fakulteta Osijek te prof. dr. sc. Marko Duvnjak, profesor Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike