Učionica
ODRŽAN 4. FESTIVAL UMJETNOST I ŽENA U ORGANIZACIJI AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Kombinacija umjetničkih i znanstvenih disciplina i tema sa ženskim predznakom
Objavljeno 16. prosinca, 2019.

Organizacijom 4. međunarodnoga festivala Umjetnost i žena, koji je održan 12. i 13. studenoga 2019., Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku nastavila je niz kulturnih događanja otvorenih za javnost.

Posebnost je festivala, uz kombinaciju različitih umjetničkih i znanstvenih disciplina i tema sa ženskim predznakom, iskorak iz predavaonica u javne prostore grada Osijeka, od kulturnih institucija do ugostiteljskih objekata – na uobičajenim i nesvakidašnjim mjestima za umjetnost i kulturu.

Festival je otvoren radionicom „La Divina“ uz studente Odsjeka za glazbenu umjetnost pod mentorstvom doc. dr. sc. Tihane Škojo. Publika je odmah u nastavku mogla uživati i u izložbi knjiga „Njezina perspektiva“ autorice Marte Radoš. Znanstveni dio festivala otvoren je predavanjem „Žene na tržištu rada u umjetnosti i kulturi“ doc. dr. sc. Marije Šain, Marije Tolušić i Marine Čepo, na kojem su studenti i gosti Akademije mogli doznati više o trendovima zapošljavanja u umjetničkom sektoru. Publika je mogla doznati više i o ženskim likovima u popularnoj seriji „Igra prijestolja“ predavanjem Snježane Barić Šelmić „Igra prijestolja kao transglobalan medij – analiza glavnih ženskih likova prema Campbellovoj teoriji monomita“. U The Kavani u središtu Osijeka održano je koncertno čitanje „Umjetnost uživanja u kavi: Krležine žene“, a u Vinskoj mušici glazbeni program „Pjenušac za ručak“. Održano je i predavanje uz koncert „Klavirske priče prvih profesorica klavira u osječkoj glazbenoj školi“, a u nastavku programa u prostorijama Akademije otvorena je samostalna izložba „Venera Simera“ umjetnice Martine Livović čiji su motivi poslužili kao predložak za ovogodišnji plakat festivala.

Drugi dan festivala otvoren je intrigantnim predavanjem „(Ne)časne žene i umjetnice – hrvatske kazališne glumice“ izv. prof. dr. sc. Lucije Ljubić. Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek bila je domaćin predstave „Disneyeve heroine“, a u Lobby baru Hotela Osijek održan je glazbeni program „Umjetnost uživanja u glazbi i čokoladi“ u izvedbi vokalnih umjetnica alumni Odsjeka za glazbenu umjetnost Akademije. Festival su zaključila tri programa – jedan plesni i dva koncertna. Plesom je festival Umjetnost i žena oplemenio program „OSTATCI/sjećanja“, autoetnografski plesni zapis autorice Maje Drobac. Koncert „Djela bečkih skladatelja“ izveo je Klavirski duo Karša (mr. art. Renata Karša i univ. spec. mus. Ivan Karša), a Festival je završio u Muzeju likovnih umjetnosti Osijek solističkim koncertom „Ljubav i život žene“ doc. art. Veronike Hardy.
Igor MAVRIN
Organizacijski odbor festivala Umjetnost i žena

Četvrto izdanje festivala Umjetnost i žena organizirala je Akademija za umjetnost i kulturu uz partnerstvo Studentskoga zbora Sveučilišta u Osijeku. Umjetničke voditeljice festivala bile su izv. prof. art. dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković i doc. dr. sc. Tatjana Ileš, a koordinatori aktivnosti Majda Milinović, doc. art. Veronika Hardy, Barbara Balen, dr. sc. Igor Mavrin, mr. sc. Antonija Matić, Kristina Vinković i doc. dr. sc. Damir Šebo.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike