Učionica
ODRŽANI 3. OSJEČKI DANI BIOETIKE NA FAKULTETU ZA ODGOJNE I OBRAZOVNE ZNANOSTI

Glavna tema konferencije – „Bioetika i sport“
Objavljeno 16. prosinca, 2019.
Na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku 11. i 12. studenoga 2019. održani su 3. osječki dani bioetike u organizaciji Centra za integrativnu bioetiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, Medicinskoga fakulteta i Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, hrvatske jedinice UNESCO-ove Katedre za bioetiku (Sveučilište u Haifi), Sveučilišta u Osijeku, Znanstvenoga centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku, Hrvatskoga bioetičkog društva, Centra za integrativnu bioetiku Sveučilišta u Splitu i Centra za integrativnu bioetiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda u Skopju.

Središnja tema 3. osječkih dana bioetike bila je „Bioetika i sport“, a svečano ih je pozdravnim govorom otvorio rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac. Nazočne je podsjetio na svoje obećanje o osiguravanju prostora za Sveučilišni centar za integrativnu bioetiku, istaknuvši kako je u zgradi Rektorata osiguran prostor koji je trenutačno u fazi uređenja. Predsjednik Organizacijskoga odbora Osječkih dana bioetike i voditelj Sveučilišnoga centra za integrativnu bioetiku doc. dr. sc. Ivica Kelam naglasio je kako se bioetičke ideje šire Sveučilištem o čemu svjedoči i uključivanje Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo u suorganizaciju 3. osječkih dana bioetike. Osnivanjem hrvatske jedinice UNESCO-ove Katedre za bioetiku na osječkom Sveučilištu i skorim useljenjem u prostore Sveučilišnoga centra za integrativnu bioetiku ostvareni su preduvjeti za internacionalizaciju i daljnje širenje bioetičkih ideja i promociju Sveučilišta i FOOZOS-a kao središta bioetičke edukacije i širenja bioetičkih ideja u regiji.

Svi sudionici Osječkih dana bioetike pohvalili su organizaciju te naglasili potrebu i važnost održavanja takvih skupova. Prof. dr. sc. Ante Čović, prorektor Sveučilišta u Zagrebu i voditelj Znanstvenoga centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku, posebno je istaknuo važnost Osijeka i Sveučilišta u Osijeku u promicanju, širenju i povezivanju bioetičkih inicijativa, ideja i projekata s državama i sveučilištima u regiji.
Ivica KELAM
Okrugli stol “Veganstvo i sport”

Na konferenciji je u dva dana održano 36 izlaganja u kojima je sudjelovalo pedesetak znanstvenika iz Češke, Grčke, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske pri čemu se posebno ističe plenarno predavanje prof. Jima Parryja o štetnosti dopinga. Osim samih izlaganja u sklopu 3. osječkih dana bioetike, organiziran je i iznimno posjećen okrugli stol na temu „Veganstvo i sport – razbijanje mita o nužnosti mesojedstva u aktivnom bavljenju sportom“ na kojemu su športaši vegani svojim primjerom pokazali da je moguće biti vegan i istodobno se baviti športom.
Možda ste propustili...