Učionica
2. SAJAM OPG-A NA FAKULTETU AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI OSIJEK

Bivši i sadašnji studenti izložili svoje proizvode
Objavljeno 16. prosinca, 2019.
Dana 17. listopada 2019. Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek u suradnji sa Studentskim zborom FAZOS-a i Alumni udrugom bivših studenata i prijatelja Poljoprivrednoga fakulteta u Osijeku organizirao je 2. sajam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sadašnjih i bivših studenata FAZOS-a.

Sajam je prvi put održan u proljeće ove godine, a bio je izložbeno-prodajnoga karaktera. Ideja je sajma agregiranje znanosti, struke i dobre prakse kroz priču i proizvode OPG-ova čije je članove ili vlasnike iznjedrio Fakultet. Na sajmu su izlagala i svoje proizvode prodavala 44 izlagača, među kojima je bilo čak sedam srednjih obrtničkih i strukovnih škola (Dalj, Osijek, Županja, Đakovo, Donji Miholjac, Ilok, Vinkovci) čiji su učenici organizirani u učeničke zadruge te su svoje proizvode predstavili i prodavali na sajmu. Cilj je sajma bio pokazati da se od proizvodnje hrane može pristojno živjeti, bilo da je to osnovna ili dopunska obiteljska djelatnost. Svrha je sajma predstavljanje strukovne domene Fakulteta, zatim povezivanje s bivšim i sadašnjim studentima Fakulteta koji se aktivno bave poljoprivrednom proizvodnjom te srednjim školama, a ujedno i potencijalnim budućim studentima, ponuditi prigodu da kroz predstavljanje i prodaju svojih proizvoda budu u izravnoj interakciji s FAZOS-om i strukom. Sajmom se nastojalo pokriti što veći broj grana poljoprivrede: stočarstvo, mljekarstvo, ratarstvo, povrćarstvo, cvjećarstvo, začinsko bilje, pčelarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, vinarstvo, agroturizam i drugo – dakle, sve što je u domeni Fakulteta, odnosno same poljoprivredne proizvodnje te prerade i finalizacije proizvoda.

Proizvođači su izložili svoje proizvode karakteristične za jesensko doba – voće, povrće, cvijeće, razne prerađevine, suhomesnate proizvode i vina. Također, u okviru sajma predstavljene su djelatnosti i usluge Fakulteta. Organizirane su i dvije kulinarske radionice: jednu je vodila Tamara Popović, profesorica Obrtničko-industrijske škole Županja, a kuhali su i kuhari iz Udruge kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije Ivona Đukić i Ivan Gašpić uz pomoć srednjoškolaca iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek i Obrtničke škole Osijek. Nazočni su mogli osvojiti majicu ili vrećicu s logom Fakulteta i sajma ako su se fotografirali u prigodno pripremljenoj jesenskoj kulisi te fotografiju podijelili na društvenim mrežama.
Miroslav LISJAK
Sajam dva puta godišnje

Ideja je da se sajam na FAZOS-u održava dva puta godišnje, u proljetnom i jesenskom terminu. Građani će se otvorenoj tržnici FAZOS-a sljedeći put moći pridružiti u proljetnom terminu, odnosno krajem travnja 2020.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike