Učionica
GRAĐEVINSKI I ARHITEKTONSKI FAKULTET OSIJEK DOMAĆIN ZANIMLJIVOGA DOGAĐANJA

Mladi i stručnjaci raspravljali o arhitekturi u sklopu projekta „Mladi u kulturi“
Objavljeno 16. prosinca, 2019.
Projekt „Mladi u kulturi“ (MUK) nastao je radi uključivanja mladih u razvoj lokalne zajednice i stvaranje lokalnih politika, odnosno kako bi osigurao njihovu aktivnu ulogu u društvu koja je iznimno važna, a trenutačno izostaje.

S obzirom na to da je slična situacija u javnim politikama koje se odnose na područje kulture i kreativne industrije, projekt će doprinijeti povećanju uključenosti mladih dionika u stvaranje novih pravaca kulturnoga razvoja u gradu Osijeku. Stoga projekt „Mladi u kulturi” predstavlja prvu fazu u procesu priprema za izradu nove, modernije i korisnije Strategije kulturnoga razvitka grada Osijeka od 2020. godine koja bi u sebi trebala obuhvatiti svih 12 sektora kreativne industrije. Glavne su aktivnosti projekta: provedba strukturiranoga dijaloga mladih i važnih dionika u Osijeku kroz 12 strukturiranih rasprava (dijaloga mladih i donositelja odluka) vezanih za 12 sektora kreativne industrije, na kojima će svoja promišljanja i zaključke iznijeti ukupno 240 mladih i 60 različitih dionika (20 mladih i 5 donositelja odluka sudjelovat će u svakoj tematskoj raspravi), zatim završna rasprava za 80 sudionika (60 mladih i 20 donositelja odluka) te proces kreiranja Preporuka Gradu Osijeku za izradu nove Strategije kulturnoga razvitka grada Osijeka i Promocijske aktivnosti projekta.

Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek bio je domaćin prve rasprave koja je održana 21. studenoga 2019. Metodom strukturiranog dijaloga, koji su moderirale predstavnice projektnih partnera, svoja mišljenja o različitim prilikama i nedostatcima na području arhitekture grada Osijeka iznijelo je 26 okupljenih sudionika – studenata arhitekture i donositelja odluka za arhitekturu relevantnih institucija i organizacija. Njihove će preporuke biti uključene u završnu raspravu kako bi postale dijelom preporuka za buduću Strategiju kulturnoga razvitka grada Osijeka.
Ivana ŠANDRK NUKIĆ
Projektni partneri i sektori kreativne industrije

Projekt „Mladi u kulturi“ financiran je iz programa ERASMUS+, traje od 2. rujna 2019. do 1. rujna 2020., a zajednički ga vode projektni partneri PRONI Centar za socijalno podučavanje, Grad Osijek i Institut ANDIZET. Sektori su kreativne industrije: 1. Arhitektura; 2. Dizajn: modni dizajn, grafički dizajn, dizajn interijera, produkt dizajn; 3. Vizualne umjetnosti: slikarstvo, kiparstvo, grafika, fotografija, novi mediji; 4. Audio-vizualne umjetnosti: film, video; 5. Glazba; 6. Izvedbene umjetnosti: kazalište, balet, ples; 7. Baština: muzeji, knjižnice, arhivi; 8. Knjiga i nakladništvo; 9. Primijenjene umjetnosti: staklo, keramika, nakit i druge primijenjene umjetnosti i zanati, 10. Mediji: TV, radio, tiskani mediji i web; 11. Sektor oglašavanje i tržišne komunikacije; 12. Računalne igre i novi mediji.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike