Novosti
U HRVATSKU SE VRATIO TIM KOJI JE POMAGAO NAKON POTRESA

Pet hrvatskih građevinskih inženjera procijenilo 68 građevina u Albaniji
Objavljeno 14. prosinca, 2019.

Tehničko-taktički modul Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite vratio se u petak iz Albanije, gdje je bio mobiliziran tim od pet građevinskih inženjera i triju pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH kao taktičko-tehnička potpora. Tim je u nedjelju, 8. prosinca, stigao u grad Drač u Republici Albaniji, koji je 26. studenoga pogodio razoran potres. Nakon dolaska u Drač hrvatski tim se podijelio u dvije operativne grupe, pet strukturalnih inženjera upućeno je na procjenu objekata u selo Rade, provincija Manez, zajedno s albanskim časnikom za vezu. Tijekom misije hrvatski inženjeri su procijenili 68 građevina. Osim hrvatskih snaga na terenu su bili angažirani strukturalni inženjeri iz Izraela, Kosova, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, SAD-a, Poljske, Mađarske i Slovenije.


Tim je dočekao pomoćnik ministra, dr. sc. Damir Trut i čestitao im na odlično odrađenom poslu i uspješnom ispunjenju svih postavljenih zadaća na vrlo zahtjevnim lokacijama razornim potresom pogođene Albanije.


- Ovih osmero ljudi doista je svojom strukom pokazalo i pomoglo stanovništvu Republike Albanije u procjeni strukturalnih šteta grada, što je bila njihova temeljna zadaća. Još jednom ste potvrdili da su pripadnici hrvatske civilne zaštite na razini svih izazova pred koje ih prirodne nepogode i katastrofe mogu staviti - obučeni, spremni i sposobni na njih adekvatno, organizirano i promptno odgovoriti. Brza organizacija pružanja pomoći i brzi odaziv zasigurno pridonose ugledu Hrvatske kako u europskim tako i u međunarodnim razmjerima – poručio je pomoćnik Trut.
Siniša Badovinac, zapovjednik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Rijeka, ukratko je izvijestio o aktivnostima u Albaniji rekavši kako su im zadaci bili pružiti pomoć lokalnom stanovništvu s obzirom na to da je faza spašavanja nakon potresa završena. Organizirali su na području Drača i u dogovoru s lokalnim vlastima, u koordinaciji preko europskog tima civilne zaštite i ćelije za procjenu katastrofa i izvješćivanje o tome, procijenili građevine kako bi se utvrdilo koliko je Albanija stradala u tom cijelom procesu. S.Lacić
Možda ste propustili...