Crna kronika
IZREČENA IM UVJETNA KAZNA

Roditeljima oduzeto petero djece zbog zanemarivanja
Objavljeno 14. prosinca, 2019.
Djeci nisu osiguravali ni odjeću ni hranu, zbog čega su djeca često bila gladna

Otac i majka nepravomoćno su osuđeni na uvjetne kazne, jer su pet godina grubo zanemarivali petero djece o kojima su trebali brinuti dok su živjeli u izvanbračnoj zajednici. Općinski sud u Bjelovaru za svako dijete osudio ih je na po tri mjeseca zatvora, no roditeljima iz pakla zatvorska kazna zamijenjena je za uvjetnu. Majka je osuđena na godinu dana zatvora, a očuh na jedinstvenu kaznu zatvora od deset mjeseci, no u zatvor neće ići ako u dvije godine ne počine novo kazneno djelo.

Izvanbračni supružnici osuđeni su zato što su od 15. lipnja 2008., pa do 6. prosinca 2013., kao majka i očuh djeteta te kao roditelji još četvero djece, svjesni da time ugrožavaju i nepovoljno utječu na njihov pravilan psihofizički i socijalni razvoj te zdravlje, odgoj i obrazovanje, gotovo svakodnevno u njihovoj nazočnosti dolazili u međusobne verbalne i fizičke sukobe zbog koji su vođeni prekršajni postupci. Osim toga, djecu su kažnjavali udarajući ih rukama po raznim dijelovima tijela. Uz to, propuštali su voditi brigu o njihovom zdravlju, nisu ih vodili na redovne liječničke preglede niti na redovna cijepljenja, nisu pokazivali interes za školovanje dvoje djece tako da nisu dolazili na roditeljske sastanke, a nisu im pomagali ni u u savladavanju gradiva. Također, nisu osiguravali osnovne životne potrebe djece kao što su hrana, odjeća, obuća i higijenske potrepštine, zbog čega su djeca često bila gladna, higijenski zapuštena i neadekvatno odjevena. Nakon što su u lipnju 2013. raskinuli svoju izvanbračnu zajednicu, žena ni na koji način nije vodila brigu o osnovnim životnim potrebama i odgoju troje djece koja su ostala živjeti s drugooptuženim, dok je on gotovo svakodnevno bio pijan, pa nije vodio brigu ni o dvoje djece koja su ostali živjeti s ženom, a ni o troje djece s kojima je ostao u zajedničkom kućanstvu. Zbog svih navedenih propusta nadležni centri za socijalnu skrb djecu su spasili tako što su ih smjestili u udomiteljske obitelji.

Sandra Lacić
RODITELJI SU GRUBO POVRIJEDILI PRAVA SVOJE DJECE
Osuđeni su da su kao roditelji grubo zanemarili svoju dužnost podizanja, odgoja i obrazovanja djeteta, čime su počinili pet kaznenih djela protiv braka, obitelji i djece - povrede djetetovih prava. Za sada nepravomoćno presuđeni roditelji dužni su platiti trošak kaznenog postupka, paušal u iznosu od 300 kuna svaki, sve u roku od 15 dana. Protiv ove presude žalba nije dopuštena, odnosno stranke su se odrekle prava na žalbu. Presuda ne sadrži obrazloženje na temelju odredbe iz Zakona o kaznenom postupku.

Roditeljska skrb oduzima se u izvanparničnom postupku odlukom nadležnog suda, nakon razmatranja izvješća i procjene nadležnog centra za socijalnu skrb. Inače, zanemarivanje predstavlja pasivnost, propuste i nebrigu zbog kojih dolazi do nezadovoljavanja djetetovih osnovnih potreba u pogledu odgovarajuće hrane, odjeće, grijanja, medicinske skrbi i školovanja.
Možda ste propustili...

HTIO IH PRODAVATI NA ZAGREBAČKOM PODRUČJU

Zaplijenjeno gotovo 300.000 tableta, uhićen 27-godišnjak

PIJANI VOZAČI “AKTIVNI” ZA VIKEND

Visoke kazne ne sprječavaju ih da počnu voziti

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

Najčitanije iz rubrike