Regija
ŽUPANJA DOBIVA NOVU ODLUKU O UGOSTITELJSKOJ DJELATNOSTI

U određene dane moguće duže radno vrijeme i živa glazba na terasama kafića
Objavljeno 14. prosinca, 2019.
ŽUPANJA

Nakon pokretanja inicijative od strane ugostitelja i dijela gradskih vijećnika s ciljem poboljšanja ugostiteljskih sadržaja u gradu, Gradsko vijeće Županje u ponedjeljak će donijeti novu Odluku o ugostiteljskoj djelatnosti.

Mijenjaju se odredbe koje se odnose na mogućnost organiziranja izvođenja žive glazbe na terasama ugostiteljskih objekata i odredbe o produženju radnog vremena, uz taksativno navođenje dana kada ugostiteljski objekti mogu raditi duže.

- Dopuštenje ugostiteljima za izvođenje žive glazbe na otvorenom prostoru ne znači kršenje propisa o zaštiti od buke, jer se u odluci izričito navodi kako su ugostitelji dužni poštovati pravila zaštite od buke u sredini u kojoj ljudi rade i borave - pojašnjava Josip Niolozo, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove Grada. Napominje da gradonačelnik ima mogućnost na temelju predstavki građana, policijskih, ili inspekcijskih izvješća, pojedinim ugostiteljima skratiti radno vrijeme ako učestalo krše odredbe ove odluke. Restorani i barovi mogu raditi u produženom radnom vremenu u dane vikenda (petak/subota, subota/nedjelja), dan uoči blagdana ili državnog praznika, i na sam dan blagdana ili državnog praznika, ako iza njega ne slijedi radni dan, najdulje do dva sata iza ponoći. Do 4 sata poslije ponoći mogu raditi na dan 28. i 29. kolovoza (u povodu Dana grada), na dan uoči i u vrijeme Božićnih blagdana (24. i 25. prosinca), i na dan uoči Nove godine (31. prosinca), na dane održavanja manifestacija pod pokroviteljstvom Grada ili TZ-a, na prostoru na kojem se održava manifestacija, a vezano uz program manifestacije. Terase mogu raditi do 24 sata, a u slučaju produženog radnog vremena do dva sata iza ponoći, a upotreba elektroakustičkih i akustičkih uređaja te izvođenje žive glazbe dopuštena je do 24 sata. A obveza je ugostitelja pridržavati se svih potrebnih mjera kako ne bi došlo do remećenja javnog reda i mira te uz ispunjavanje uvjeta iz Zakona o zaštiti od buke i postojećeg pravilnika.

Odluka je prošla javno savjetovanje, zaprimljena je jedna primjedba stanara stambeno-poslovnog objekta u Velikom kraju 46, koji su se usprotivili njenom donošenju. Primjedba je razmotrena i nije prihvaćena, uz pojašnjenje da je akt koji se donosi sukladan propisima.

Ugostitelji u Županji pozdravljaju odluku i smatraju da ju je trebalo i ranije donijeti, jer je takva praksa već odavno i u drugim gradovima.
M.Lešić Omerović
Cilj donošenja akta jest poboljšanje ugostiteljskih sadržaja u Županji, jer je takva praksa i u drugim gradovima
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike