Kultura
NA NOVOGODIŠNJEM KONCERTU OSJEČKOGA HNK

Tomčić i Puškarić zajedno na sceni nakon 18 godina
Objavljeno 14. prosinca, 2019.
Solistima, zborom i orkestrom na koncertu ravna maestro Mladen Tutavac

Prosinac je svake godine prepun događanja i koncerata i ne mogu dočekati kraj godine i praznike da se napokon odmorim i naspavam. Ove godine situacija je bitno drukčija! Naime, upravo spoznaja da ponovo dolazim u moj Osijek daje mi snagu za naporan tempo prosinca i jedva čekam Novogodišnje koncerte. Adrenalin je na vrhuncu! - komentira oduševljeno mezzosopranistica Martina Tomčić, koju ćemo nakon poduže stanke ponovo gledati i slušati na sceni osječkog HNK-a. Na Novogodišnjem koncertu, koji je za publiku uvijek šećer na kraju kalendarske godine, maestro Mladen Tutavac uz bok će zagrebačkoj solistici postaviti osječkog basa Berislava Puškarića, kojega također dugo nismo vidjeli i čuli u ovoj ulozi.


- Ne mogu opisati radost i uzbuđenje koje osjećam kako se približavaju dani! Koncerti su uvijek nešto posebno, to je čista razmjena energije između publike i izvođača. Za razliku od operne scene, koju obožavam, gdje glazba i libreto te vanjski elementi (dekor, kostim, gluma, scena) inspiriraju pjevača i pomažu mu, na koncertu spomenutih elemenata nema - oni se ovdje na podiju stvaraju u mašti, kao fluid - koji pjevač daruje publici, kontakt je izravan i to je posebno uzbudljivo - jednako je uzbuđen i Berislav Puškarić, kojega s kolegicom Martinom veže dugogodišnje scensko prijateljstvo, pa će mu biti posebno zadovoljstvo opet pjevati skupa s njom.


Osebujnu Martinu Tomčić osječka publika pamti kao Bizetovu Carmen, premda je od tada prošlo 18 godina. Zahvaljujući maestru Tutavcu, koji je program sastavio, podsjetit ćemo se i te uloge.


- Osamnaest godina možda se čini kao dugo razdoblje, ali osječka me Carmen zapravo izgradila, u umjetničkom smislu, u ovo što jesam danas. Tako da je ona sastavni dio moje osobnosti i mislim da bih ju već sutra, do u najsitniji detalj, mogla ponovo ići igrati s velikim veseljem. Doduše, sigurna sam da bi me u nekom trenutku svladale emocije zbog činjenice da moj Petar Selem, redatelj predstave, više nije među nama - kaže mezzosopranistica, koju od tada nismo vidjeli ni u Osijeku ni u osječkom HNK-u.


Ponovno je na sceni s Berislavom Puškarićem.


- Bero, kako ga svi od milja zovemo, bio je u spomenutoj predstavi Carmen moj Zuniga. Predivan kolega, sjajnoga glasa. Neizmjerno se osjećam počašćenom imati priliku biti mu gošća na njegovoj velikoj obljetnici 27. prosinca - dodaje Martina Tomčić, aludirajući na dvadeset godina umjetničkoga rada u osječkom teatru, koje će tu večer Berislav Puškarić obilježiti.


Pripala mu je čast i program koncerta složiti u dogovoru maestrom Mladenom Tutavcem.


- Maestro mi je dao maksimalnu slobodu i povjerenje i hvala mu na tome. S obzirom na moju obljetnicu, a, s druge strane, ograničenost vremenom, pazio sam da pokrijemo genijalce Verdija i Mozarta, kao uvjetno rečeno različite stilove, a tu je i veliki slavenski majstor, jedan od najvećih, Čajkovski, kojega također obožavam i za kojega kažu da mi jako leži i osobno se osjećam kao riba u vodi interpretirajući ga. Za kraj ostavljamo bombončiće, ali za to ću ipak pozvati publiku da dođe na koncert. Jedva čekam! Umjetnik svojim glasom, interpretacijom i tekstom pokušava pronaći prave puteve i zaslužiti poštovanje slušatelja - nestrpljiv je slavljenik usto i džentlmen, pa su se i s gošćom iz Zagreba dogovarali oko programa.


- Slaganje programa uvijek je zadatak i kreacija dirigenta, no maestro me nazvao i razgovorom smo zajednički došli do naslova mojih arija koje najviše odgovaraju atmosferi i svečanosti koncerata - komentira Martina Tomčić.


U dva desetljeća odanosti jednoj kazališnoj kući, publika je imala prigodu doista se nauživati u izvedbama Berislava Puškarića, a obećao nam je i da ćemo ga u buduće ipak češće i više viđati tamo gdje se najbolje osjeća - na pozornici.
- Vjerujem da će me sad biti još više. Iako, bilo me je dosta na našoj osječkoj sceni, a imao sam i tu sreću da sam nastupao i u drugim kazalištima u glavnim basovskim ulogama. To je uvijek potvrda da vrijediš, ne samo u svojoj kući. Vrlo je lijepo čuti i osjećam se počašćen da se jako mnogo ljudi iz osječke operne publike, koju visoko cijenim, živo interesira i redovito pita to pitanje. To je tako, repertoar je cirkularan, uvjeren sam da u sljedećem razdoblju dolaze operni naslovi u kojima ću biti još više angažiran, što me ispunjava golemim veseljem - zadovoljan je Puškarić.


Narcisa Vekić
TUTAVAC: Volim sve skladatelje iz obitelji Strauss
Da je novogodišnji koncert lijep doživljaj i za dirigenta, slaže se i maestro Mladen Tutavac:

- Volim sve skladatelje iz obitelji Strauss, a uvijek je to prilika da se u programu pojave i još neka značajna i kvalitetna imena iz svijeta glazbenog stvaralaštva. Intencija ovogodišnjeg koncerta za kraj godine bila je, s jedne strane, da na programu budu djela obitelji Strauss koja, do sada, nisu izvedena u Osijeku (dva nova valcera, dvije polke i jedan marš), ili barem ne često (valcer Accelerationen). Davna mi je želja također predstaviti našoj publici vrlo efektni Španjolski Capriccio Rimski-Korsakova. Ovaj koncert je, isto tako, prilika u kojoj će naš prvak opere Berislav Puškarić proslaviti 20. godišnjicu svog umjetničkog rada, a imamo i posebnu gošću - Martinu Tomčić. Kada je riječ o pjevačkom dijelu programa, tu se, u pravilu konzultiram s njima jer smatram da je najbolje da oni otpjevaju ono što im najbolje leži i u čemu se sami najbolje osjećaju. Pjevači na koncertu bili su smjernica od strane naše uprave, što svakako ne znači da ne bi bili i moj izbor kada bih slagao program nekog opernog gala-koncerta. A pogotovo mi je drago da je naš Berislav izabrao baš ovu priliku za obilježavanje svoje obljetnice.
OD BIZETA, STRAUSSA, DO MOZARTA
PROGRAM NOVOGODIŠNJEG KONCERTA:

1. Rimski-Korsakov: ŠPANJOLSKI CAPPRICCIO op. 34

2. P. I. Tschaikowski: ONEGIN, Arija Gremina

Izvodi: B. Puškarić

3. J. Strauss: SEID UMSCHLUNGEN, MILLIONEN!, Waltz, Op. 443

4. G. Bizet: CARMEN, Seguidilla

Izvodi: M. Tomčić

5. J. Strauss: RUSKI MARŠ op. 426

6. W. A. Mozart: FIGAROV PIR, Arija Figara "Non più andrai..."

Izvodi: B. Puškarić

7. Eduard Strauss: BAHN FREI! - polka Op. 45

* * * * *

8. J. Strauss: DIE PUBLIZISTEN WALZER, Op. 321

9. G. Verdi: ERNANI, Arija grofa Silve Infelice!... e tuo credevi

Izvodi: B. Puškarić

10. J. Strauss: ACCELERATIONEN WALTZ, Op. 234

11. F. Raymond: DIE MASKE IN BLAU, Die Juliska aus Budapest

Izvodi: M. Tomčić

12. Josef Strauss: EINGESENDET POLKA Op. 240

13. A. Adam: O HOLLA NIGHT, (arr. Ante Gelo)

Izvode: B. Puškarić i M. Tomčić

14. J. Strauss: NA LIJEPOM PLAVOM DUNAVU
20

godina umjetničkoga rada obilježava ovim koncertom Puškarić
Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike