Kultura
PREMIJERA

Film "70" o Ansamblu LADO
Objavljeno 14. prosinca, 2019.
Dokumentarni film o Ansamblu LADO pod nazivom 70 premijerno je prikazan u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema. Filmom se obilježava sedam desetljeća postojanja jedinog profesionalnog folklornog ansambla u Hrvatskoj. Pruža uvid u ono što publika inače ne vidi - život ansambla "iznutra", iz perspektive i emocionalnih izvorišta izvođača. Dokumentiran je naporan rad na kojemu se temelji uspješnost, dugovječnost i ugled ansambla, ali i ono nevidljivo i neopipljivo, a jednako važno - duh jednog kolektiva i zajednička strast prema poslu kojim se bave njegovi izvođači.


Film se uglavnom oslanja na promatranje i izjave dane u trenutku, u akciji. Život kolektiva prati se kroz tri usporedne priče usredotočene na izvođače u procesu pripreme koncerata tijekom 2019. - prvaka Dubravka Radića, solisticu Petru Matutinović i glazbenika solista Mladena Kosovca. Četvrta priča prikazuje pripremu i odlazak na ljetnu turneju, uključujući sve izazove s kojima se prije koncerta susreću.


Izradu 50-minutnog filma pokrenuo je donedavni ravnatelj Ansambla LADO Krešimir Dabo, a realizirala ga je aktualna ravnateljica Ileana Jurin Bakotić. Snimanje filma odvijalo se u nekoliko gradova u Hrvatskoj, a sve pod palicom nagrađivanog Nebojše Slijepčevića, redatelja, producenta i scenarista.


- Radio sam već nekoliko backstage filmova, volim taj žanr i gledati i snimati. Svaki kolektiv je različit i bilo je iznimno zabavno provoditi vrijeme iza pozornice i otkrivati tajne LADA. Vjerujem da će se publika osjećati kao što sam se i ja osjećao - kao netko tko ima priliku zaviriti u svijet koji mu je tajan, nov i uzbudljiv. Upravo sam prateći vlastitu prirodnu znatiželju pristupio snimanju. Neizmjerno se divim izvođačima, ljudima koji mogu svirati i na loncima, poput Mladena, ili kao Dubravko i Petra, koji ozlijeđeni mogu izvesti stvari koje ja ne bih mogao ni potpuno zdrav - rekao je Slijepčević.

LADO koncertnu godinu završava božićnim koncertima Radujte se, narodi. N.Vek.
Možda ste propustili...

NENAD MARJANOVIĆ OBJAVIO SVOJE “TOPNIČKE DNEVNIKE”

Prva knjiga napisana na mobitelu

DUGOMETRAŽNI 19. FEKP ODGOĐEN JE U LIPNJU ZBOG PANDEMIJE

Festival europske kratke priče ove će se godine održati u listopadu u Zagrebu i Rijeci

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOKUMENTARNI FILMOVI

21. Mediteran film festival - online

2

JEDINSTVENI FESTIVAL OD 10. DO 20. KOLOVOZA

U Zagrebu 350 umjetničkih zastavica

3

U SKLOPU BALETNIH VEČERI NA SUSTIPANU

“Felliniana” iz magičnog svijeta slavnog redatelja