Magazin
PHIL HOGAN

Europska unija je za otvorenu i poštenu trgovinu
Objavljeno 14. prosinca, 2019.
POVJERENIK ZA TRGOVINU EUROPSKE KOMISIJE

Sjedinjene Američke Države već dvije godine blokiraju imenovanja članova u sedmočlano Prizivno vijeće WTO-a koje presuđuje u trgovinskim sporovima, a u srijedu, 11. prosinca, istekao je mandat dvama od triju preostalih članova i više neće moći intervenirati u trgovačkim sporovima.

- Prizivno tijelo WTO-a sutra će praktički prestati funkcionirati jer više neće moći zaprimati nove žalbe. To je za žaljenje i predstavalja ozbiljan udarac međunarodnom trgovinskom sustavu utemeljenom na pravilima, koji se u posljednje 24 godine oslanjao na Prizivno tijelo WTO-a. Ovo je kritični trenutak za multilateralizam i globalni trgovinski sustav - rekao je Phil Hogan, povjerenik za trgovinu Europske komisije.

Zbog te paralize WTO neće moći rješavati sporove poput američkog sukoba s Kinom i američkih carina na kineski metal, koje je nametnuo predsjednik Donald Trump.

- Izražavamo žaljenje zbog potpune paralize Svjetske trgovinske organizacije (WTO) jer Prizivno tijelo te organizacije neće više moći intervenirati u sporovima nakon što su Sjedinjene Države rekle kako neće poduprijeti prijedlog da dopuste nastavak njegova rada - dodao je Hogan.

Novonastala situacija podsjeća na razdoblje nakon Drugog svjetskog rata i tadašnje nepouzdane mehanizme za rješavanje sporova, zbog čega je 1995. uspostavljen WTO.

- Uklanjanjem Prizivnog tijela iz jednadžbe izgubili smo provedivi sustav za rješavanje sporova, koji je bio neovisni jamac - kako za velika tako i za mala gospodarstva - da će se pravila WTO-a nepristrano provesti. Europska unija i dalje snažno podržava multilateralni trgovinski sustav i čvrsto vjeruje da je WTO s učinkovitim sustavom za rješavanje sporova nužan za otvorenu i poštenu trgovinu. Europska unija je još prije, pretpostavljajući da će doći do paralize Prizivnog tijela, predložila uspostavu privremenih prizivnih aranžmana onim partnerima koji su voljni rješavati sporove prema pravilima WTO-a, što uključuje obvezujuće odluke - istaknuo je europski povjerenik za trgovinu.

Američko nezadovoljstvo potječe uvelike iz činjenice da je WTO sebi vezao ruke u odnosu prema Kini. U obvezujućim presudama suci WTO-a su tolerirali Pekingove subvencije i odbacili odnos Washingtona prema dumpingu.

- Drugi članovi nisu riješili zabrinutost Washingtona onim što je bilo izlaženje suda izvan njegovih nadležnosti i neobaziranje na propise WTO-a - napomenuo je američki veleposlanik pri WTO-u Dennis Shea. (D.J./H)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike