Magazin
GLAZBENI INTERVJU: IVANKA & MRLE

Svi mi radimo premalo da bi ovo društvo postalo zdravo!
Objavljeno 14. prosinca, 2019.
PONUDILI SMO NEŠTO BEZ FIGE U DŽEPU: GLAZBU ZA DJECU I RODITELJE. NEMA IZNIMKE...

Prije 24 godine na svojem debitantskom albumu američki je alter-pop-rock band Garbage imao pjesmu "Only Happy When It Rains". Pjesma je bila globalni hit još dugo nakon što ju je Shirley Manson maznim glasom otpjevala u društvu redom vrsnih glazbenika Dukea Eriksona, Stevea Markera i Butcha Viga.

Kiša je dakle tada bila u igri na top-ljestvicama, no nisu samo Garbage pjevali o "sreći kad pada kiša", bilo je, a ima ih i danas, i drugih bendova i autora koji inspiraciju traže i pronalaze u tmurnom kišnom vremenu, kišnim kapima koje udaraju u prozorska stakla ili pak o biblijskim kišama koje izazivaju biblijske poplave, a da o "kišnim ljudima" iz književnosti, filma i televizije i ne govorimo. Drugim riječima, ima nešto u toj kiši dok lije tiho i gotovo neprimjetno ili dok se istresa svom snagom na ljude, gradove, sela, šume i livade, stvarajući od pitomih rijeka i rječica nabujala vodena čudovišta koja plave sve oko sebe.

Ovaj vjerojatno malo pretjerano egzaltiran uvod iniciran je jednim posve konkretnim razlogom. A on, razlog, su dvojac Ivanka & Mrle, koji vole kiše, a još više djecu, pa su njima u čast nedavno objavili dojmljivu slikovnicu "Kišni razdraganci" popraćenu istoimenim CD-om. To njihovih ruku i uma djelo Ivanka i Mrle predstavljaju nizom promotivnih koncerata na radost mnoštva djeca i roditelja koji pune dvorane i učionice diljem Hrvatske. Eto, dakle, razloga što pišemo malo o kiši, a više razgovaramo s ovim osebujnim Riječanima.

STRAŠNE FORE
Koliko sam vidio i čuo, izdanje "Kišni razdraganci" (slikovnica + CD) dobiva redom pozitivne kritike i nailazi na oduševljenje djece, ali i odraslih. Kako je zapravo došlo do toga projekta, od početne ideje do realizacije...?

- Zajedno radimo namjenski glazbu i ovih nekoliko godina nakupilo se fora dječjih pjesama kao u hit-emisiji Lede Festini Jensen "Njama Njam" na HRT2, koja se reprizira već tri godine zaredom.

Pa prekrasna "Alisa" Renate Carola Gatice za ZKM-a. Pojavila se i simpatična, vrlo sposobna Jelena Milić, koja radi predobar "Tobogan" u Rijeci, i s njom smo imali jednu prekrasnu soundtrack crtić-radionicu s djecom. Što bi radili za ljeto 2019.? Odlučila je Jelena da bi nas zvala da odsviramo pravi dječji koncert, a mi smo rekli da treba snimiti cijeli dječji novi CD, pa se Mrle sjetio da to treba biti unutar slikovnice i tako nam se pridružila Lana Letović Perčin.

Inače su "Kišni razdraganci" stara Mrletova pjesma za Termite, a danas je to preslatka slikovnica i CD koji kao rezultat imaju "Tulum kišnih razdraganaca", koje je po Laninim crtežima iz slikovnice oživila Sunčana Jozić (@gugabaga).

Zagrebačka premijera bila je na proteklom Interliberu - kakvi su dojmovi, sad nakon što su gužva i kaos prošli?

- Dojmovi još traju! Bilo je strašno fora biti dio Interlibera s obzirom na to da ga Ivanka pohodi od rođenja. Djeca su fantastična, pametna i vesela, a roditelji su sretni jer slušaju tu vrstu glazbe. Ponudili smo im nešto bez fige u džepu. Glazba za djecu i roditelje. Nema iznimke.

OKRUŽENI DJECOM
Nešto o suradnji s Lanom Letović Perčin, autoricom slikovnice? Dojam je da CD i slikovnica skupa sjajno funkcioniraju i kad pjesme izvodite live i kad se CD sluša (djeca, tate, mame...) doma i usporedno lista slikovnica...

- Da, htjeli smo sve. Ti preslatki likovi, pa naljepnice s jednookim Mrletom... Lana je odličan dizajner, ilustrator i autor. Veselim se što će biti sljedeće.

U projekt ste uključili i svoju kćer Evu Adrijanu, je l‘ ona zapravo bila glavna inspiracija za ovakvu roditeljsku autorsku prezentaciju: album + slikovnica?

- Da, naravno. Okruženi smo djecom. Roža je djevojčica iz prethodnog Mrletova braka i imamo još jednu slatku polusestru Katu tako da imamo ekipu koja nam filtrira sve naše uratke.

Što se tiče Eve, napisala je tekst pjesme "Balon" i pjeva "Tajnu". Izmislila je i tipa "Čiča Miču", mislim da ima nasljeđe, a što će dalje s tim...

Naziv "Kišni razdraganci" zvuči odlično - tko je kum, da tako kažem, tog naslova? Drugim riječima (to je pitanje za Mrleta), kako je to nakon četrdeset godina karijere biti "kišni razdraganac"? Vjerojatno voliš više kišu, i djecu, nego sunce, i odrasle...?

- Kiša opere sve negativnosti, što je poanta originalne pjesme... "operi me ti stari oblače, operi me ti kišni razdraganče"! Govori o starom dobrom prijatelju koji uvijek sve stvari posloži na pravo mjesto.

S tim u vezi, je l‘ pjesma "Kišni razdraganci" doista posvećena Rijeci (gradu), gdje kiša doista često lije k‘o iz kabla?

- Napisao sam je dok sam živio u Opatiji, no može biti posvećena i Rijeci. Kiša je vrlo konstantan pratitelj ljudi s Kvarnera. Ne smeta nam uopće.

STALNI SURADNICI
Za one koji tek kane kupiti CD, a ne žele se preko interneta informirati o albumu, što se tiče gostiju, suradnika, tko je tu sve pomogao da album zvuči tako dobro "odraslo-dječje"? U pjesmi "Alisa" gostuje Massimo Savić...

- On zapravo svira gitaru. Mnogi ne znaju da je Massimo fenomenalan gitarist. Imamo Mateja Zeca (gitare, producent), Iztoka Turka (producent)... naše stalne suradnike. Imamo dječji zbor "Kap" koji su dobili pjesmu "Kap" na poklon. Ivan Valušek na sitaru, Ivan Bojčić Vin je na bubnju. Ekipa je posuđena iz Leta 3 i za "Mr.Lee&IvaneSky" i u novom izdanju "Sailor", a nastavila se i na izdanju "Kišni razdraganci". Kupite CD i slikovnicu, fantastičan su spoj!

Za Mrleta: Vratimo se malo i na Let 3. Što je s bendom, kad će novi album... Nastupili ste na komemoraciji Mani Gotovac, odlakle ta "veza"?

- S Mani Gotovac smo imali fantastičnu "Fedru" u ITD-u. Vodila je to kazalište tako strastveno da nam je uvijek ostala primjer kako treba "raditi umjetnost". A novi će album Leta 3 biti prepun iznenađenja i provodimo ga kraju. Ubrzooooo...

Pitanje i za Merleta i za Ivanku: Kako je nakon toliko godina aktivnosti biti još uvijek u glazbi potentan, poticajan, kreativan i produktivan, koliko je tu napora ili sve i dalje "teče" glatko i rutinski?

- Ima nekih trenutaka u vezi zemlje u kojoj živimo. Volimo je i želimo tu raditi, no ovo mrcvarenje stanovnika s tih 200 bogatih familija je baš gadno gledati. Nema ničega. Onda pjesme idu kao podmazane. U dva smjera. Eskapizam i pogrebnizam.

Što donosi sutra, budimo malo vidoviti, u životu dvojca Ivanka & Mrle, koji su planovi za budućnost, još djece, pardon dječjih albuma, albuma za odrasle (uvjetno rečeno), ponavljanja gradiva ili svega skupa zajedno?

- Nadamo se, ako nas ne napusti glazbena muza, još stotinu soundtracka i albuma bez soundtracka snimiti. Dječjih ili odraslih... svirati. Sve. I opet. Volimo jako naš poziv.

SUROVA STVARNOST
Može li su u Hrvatskoj s glazbom, umjetnošću, "doživjeti stotu" i ne klonuti duhom prije penzije?

- Moramo jako puno raditi da bismo bili na nuli. To je nekad obeshrabrujuće, no s kim se usporedimo? Kako je migrantima na našoj granici gdje ih navodno tuku i muče naši ljudi? Tko o tome misli i brine. Svi mi radimo premalo da bi ovo društvo postalo zdravo. I ostalo zdravo.

Da sad počinjete karijeru, biste li sve ponovili ili biste se po nekim pitanjima ipak korigirali? Drugim riječima, žalite li uopće za nečim što ste napravili tijekom karijere ili ste bili i ostali sretni sa svime što vam se događalo?

IVANKA: Ja bih živjela negdje drugdje. U Hrvatsku bi dolazila na proljeće i jesen.

MRLE: I ja bih se preselio.
Razgovarao: Darko JERKOVIĆ
Inače su “Kišni razdraganci” stara Mrletova pjesma za Termite, a danas je to preslatka slikovnica i CD koji kao rezultat imaju “Tulum kišnih razdraganaca”.
Kad nema ničega, onda pjesme idu kao podmazane. U dva smjera - eskapizam i pogrebnizam...
Ivanka i Mrle “Kišne razdragance” predstavljaju nizom promotivnih koncerata na radost mnoštva djeca i roditelja koji pune dvorane i učionice diljem Hrvatske.
Višedimenzionalni Mornar
Također ovogodišnji projekt Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića “Sailor” (Mornar) simboličnog je naziva koji u sebi krije višedimenzionalnu umjetničko-znanstvenu perspektivu, kojom riječki dvojac kao Mr. Lee & IvaneSky pomiču granice multimedijalne umjetnosti te publici željnoj konzumacije progresivnih sadržaja nude glazbenu poslasticu vrijednu divljenja. Nakon što je s vrha Trsatske gradine Damir Martinović - Mrle snimio ukupni zvuk grada Rijeke, sve ljude i njihove radnje, industriju, promet, gradsku vrevu, te nakon postavljanja “zvučnika” u more, kako bi ispumpao morsku vodu i pretvorio je u sitne kapljice koje su pod utjecajem “zvuka grada” formirale oblik i novi prostor izazvan frekvencijom, uz identifikacijski zvuk nastala je i glazba, a na istaknutijem mjestu unutar nje postavljen je specifičan način pjevanja. Tekstualno je glazba i cijeli projekt “zvuka grada” definiran simbolom “mornara”, poručio je Mrle u medijskom obraćanju novinarima. Od gostujućih glazbenika na “Sailoru” su Massimo Savić na gitari (Alisa), Igor Pavlica na trubi (Seagul, The Cat), Vlado Simcich Vava na gitari (A good actor), a u pjesmama “Sailor (Berlin)” i “Gundruk” pridružilo im se i nekoliko uglednih i priznatih međunarodnih glazbenika: Emmanuel Ferazz (trombon), George Fisher (saksofoni, klarinet, basklarinet, flauta), Leo Clemens (violina), Alessandro Domenico Rocco (elektronika, theremin, gitara), Max Richter (pila s gudalom, gitara), Leo Henry Koch (perkusije), Sanja Fišter (perkusije), Mario Fišter (ton majstor) i Natasha Kadin (theremin i produkcija). Glazbu, tekst i aranžmane potpisuju Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević, a u pjesmama “Otporna”, “Meso” i “Giganti” u aranžmanima orkestra pridružio im se dirigent Franjo Đurović. Na albumu se nalazi ukupno 12 pjesama, od kojih su “Sailor (Berlin)” i “Gundruk” snimane u studiju Golden Wall Berlin (snimatelj Mario Fister), “My Stubborn Heart” snimljena je u studiju GIS (snimatelj Matej Zec), a ostale su pjesme snimljene u studiju Colours Lift. Produkciju albuma potpisuje Iztok Turk. (D.J./M.BOX)
Možda ste propustili...

ČOVJEK I MEDICINA: ŽIVOT SE PRODUŽUJE

Mladi i u starosti

OZDRAVLJENJE PLANETA: BITKA KOJU NE SMIJEMO IZGUBITI

Klimatske promjene prilika su za razvoj održive energetike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TERORIZAM NA MREŽI: INTERNETSKO BOJNO POLJE

Virusi opasniji od korone

2

OZDRAVLJENJE PLANETA: BITKA KOJU NE SMIJEMO IZGUBITI

Klimatske promjene prilika su
za razvoj održive energetike

3

POČETAK TURISTIČKE SEZONE

Hrvatska u zelenoj zoni, slijedi invazija turista