Sport
OSIJEK II U SREDINI DRUGE HNL

Toliću treba “svježa krv”, spreman je za zimsku rekonstrukciju momčadi
Objavljeno 13. prosinca, 2019.
Druga momčad bijelo-plavih odlično je krenula u drugoligašku sezonu, a onda pred kraj j eseni posustala i pala u ukupnom poretku

Nogometaši Osijeka II jesenski dio sezone okončali su u sredini tablice Druge HNL. Rezultatski gledano, perspektive su negdje na polovini prvog dijela sezone izgledale mnogo ljepše jer momčad Igora Tolića živjela je lagodan život pri samom vrhu tablice, ali su se onda stvari počele mijenjati nagore.

U posljednji šest kola drugi sastav bijelo-plavih s Gradskog vrta osvojio je samo četiri boda i kliznuo u društvo momčadi koje neće živjeti baš posve spokojno u proljetnom dijelu sezone kada je opstanak u pitanju. Uzrok serija tih slabih rezultata nije bio u lošim igrama, nego u nešto slabijoj realizaciji, a u nekim utakmicama i nizu nes(p)retnih okolnosti poput pacerskih primljenih pogodaka ili isključenja. U biti, s obzirom na to da je tek ljetos preuzeo momčad, za trenera Igora Tolića ova je polusezona bila vrijeme upoznavanja s igračima i planovima koje osječki klub ima.

Razvoj mladih
- Kada sam dolazio ljetos u Osijek, imao sam percepciju da je to ambiciozna sredina i da su ljudi ovdje željni novih znanja, razvoja i izgradnje kluba u svim njegovim segmentima. Tijekom ovih pet mjeseci to se i potvrdilo. Imali smo osnovnu zadaću razviti mlade igrače, htjeli smo vidjeti ima li u ovom kadru koji nam je na raspolaganju materijala za A momčad. Vidjeli smo tko kako reagira u dobrim i kompleksnim situacijama, prošli kroz svakakve okolnosti u tim našim testiranjima. Poanta je točno znati tko je kakav karakter u smislu daljnjeg razvoja i na koga se u budućnosti može ozbiljno računati za najbolji sastav Osijeka - kaže trener druge momčadi bijelo-plavih.

Rezultatski pad u drugom dijelu jeseni Tolić objašnjava nesnalaženjem momčadi u igrama protiv defenzivno orijetniranih suparnika te dekoncentracijom u defenzivnim prekidima iz kojih su Osječani primili najviše pogodaka.

- U početku sezone smo gotovo svima bili nepoznanica. Protivnici nisu znali što ih očekuje i lakše smo rješavali neke stvari, posebno u fazi napada, pa smo zabijali i dosta golova. Kada su nas "upoznali", suparnici su se uglavom postavljali vrlo defenzivno. Zato smo se morali početi baviti prevencijom kontranapada i razbijanjem "bunkera“, a za to treba vremena kako bi se usavršilo. Ipak, najgore je što smo pogotke primali uglavnom iz prekida, što se može pripisati nedostatku iskustva i odgovornosti u obrani.

Jedna od specifičnosti rada u drugoj momčadi svakako je i nedostatak standardnosti momčadi, što itekako utječe na kvalitetu igara. S obzirom na to da je Osijek II razvojna momčad, priliku treba dati svim raspoloživim snagama kako bi se stekao jasniji uvid u njihove kvalitete. Osim toga dosta je problema bilo i s ozljedama, a vidljiv je bio i nedostatak širine na određenim pozicijama. Zato će se uoči proljetnog dijela prvenstva provesti doselekcija i u momčad će doći neka nova lica.

Svima prilika
- Dosta smo miksali s izborom početne jedanaestorice da bismo dobili objektivniju sliku o mogućnostima svakog pojedinca u smislu olakšanja dodatne selekcije. Od onih koji će ostati s nama očekujemo dodatni korak naprijed, a trebamo i "svježe krvi". Neke smo igrače skautirali, pojedinci će doći na probu vrlo brzo, a koga ćemo angažirati ovisi o klupskoj transfer-politici. Neki će i otići u nove sredine, gdje će nastojati pokazati svoj potencijal na neki drugi način. Ne možemo u pola sezone mijenjati ciljeve. Da je cilj bio upustiti se u borbu za prvo mjesto, onda bismo drukčije postavili stvari. Ovako smo pred igrače postavili nove zadaće s kojima se ranije nisu susretali, da bismo vidjeli kako reagiraju. Normalno je da su pritom i griješili. Razvoj igrača je prioritet, a kada znamo u kojem smjeru idemo, onda je sve lakše - zaključio je Igor Tolić, trener Osijeka II.

Dalibor Keler
DVA I POL MJESECA BEZ DOMAĆE POBJEDE
U prošloj, debitantskoj drugoligaškoj sezoni, Osijek II nije doživio nijedan poraz u Gradskom vrtu. Međutim, ove se jeseni slika posve promijenila. Osječani su na domaćem terenu izgubili 11 bodova, triput su poraženi, a na domaću pobjedu čekali su dva i pol mjeseca. Kustošija je pala u 4. kolu sredinom rujna, a nakon toga nastupio je post koji je prekinut tek 14. kolu krajem studenog protiv Međimurja.
Osnovna zadaća druge osječke momčadi je razviti mlade igrače i pripremiti ih za A momčad
Možda ste propustili...

SLAVONSKI OBRAČUN U SUPERSPORT PRVOJ LIGI

U srazu sa susjedima motiv nam je još veći

HRGOVIĆ SE PRIPREMA ZA 1. LIPNJA

Meč će trajati nekoliko rundi

Najčitanije iz rubrike